RETETA DE VEDETA
Constanta. Zi mohorata. Zi de facut vizite. Plaja bate in retragere, cu tot cu oameni pe ea, in fata unui vant care dezgroapa scoicile din nisip. Nisip care n-a gasit altceva mai bun de facut decat sa-mi intre-n ochi. Refuz declaratia de dragoste usturatoare si, cu privire rosie de cobai fara voie, traversez parcul cu gand sa ajung la opera (unde totul se descopera, cum bine stim, inclusiv privirea mea, de sub valul nisipos!). Fatalitate. Doamna director Daniela Vladescu taman ce-a ajuns acasa in Bucuresti. Rateu. Cu peticul de hartie, pe care notasem pe genunchi adresa cu pricina din frumoasa (curata, ordonata, cu drumuri bune, etc, etc, etc) noastra capitala, pus bine, dezertez din vara asta, ca un drum in lucru, la niste prieteni pentru un film si-un pahar de vorbe bune.
AMINTIRE CU PISICI. Nu ca nu mi-as fi dat silinta, dar m-am cam ratacit pe stradute, doamna Vladescu ma pescuieste (ca tot vin de la mare) din benzinaria de la coltul drumului. Dar n-apucam sa ne dam binete cum se cuvine, ca ne-mpiedicam amandoi. De acelasi catel. Cand in picioarele mele, cand facand ture in jurul dumneaei, atat de agitat, ca nici n-apuca sa-l mangaie. "Catalin!", striga deodata (doamna Vladescu, nu cainele!). Un pusti apare de dupa cateva masini. "Ia-l tu, ca-i aduc eu mai incolo mancare", adauga. "Asa se intampla mereu", imi explica pe cand ajungem in fata blocului. "Gasesc mereu caini abandonati in parcare. Ma doare sufletul cand ii iau hingherii, dar n-am ce sa le fac. Am scos cativa si i-am dus la un adapost, dar..."
Iesim din lift fara o vorba. "Bei un frap...?", ma intreaba de cum intram. Trei pisici grase, aliniate ca la parada, isi asteapta portia de iubire. Eu apuc doar sa dau din cap afirmativ, pentru ca, odata trecute in revista "trupele", randurile s-au rupt, iar pisicile se alinta incolacindu-se printre picioarele mele. Una mai grasa le face instructie. "A fost prima", imi spune doamna Vladescu si zambeste. "Pe celelalte le-am gasit in fata blocului." Ne izolam in bucatarie. Totu-i pregatit. Scaunul de rafie imi da binete cu un scartait asezat.
MIEZUL PROBLEMEI. "Am invatat sa gatesc orice", spune doamna Vladescu si-si face de lucru cu o razatoate. Sta un pic cu spatele la mine, asa ca nu vad prea bine ce se intampla. Dar las surpriza intreaga. "Talentul l-am mostenit, cred, de la mama", adauga cu caldura. "N-am avut insa o familie traditionalista, in sensul gastronomic, daca se poate spune asa, al cuvantului. Adica n-aveam dulceturi si muraturi puse peste iarna. Dar se gatea bine si sanatos. Iar eu am pastrat asta", completeaza, iar castronul de alaturi se umple cu ceva. Morcov ras, bag seama. "Dar nu suport salata de rosii", spune si zambeste. "Tata, cand se intorcea de la serviciu, imi spunea mereu, «hai, nu-mi faci si mie o salata de rosii?» Acum, sa nu mai vad." Rade.
"Reteta asta, nu-ti spun ce, am invatat-o in Italia. Am prins prin â85 un contract acolo si vreme de 12 ani am concertat an de an. Toti muzicienii invitati erau cazati laolalta intr-o vila. Ne gospodaream singuri. Dar, stii cum e in Italia... Trebuie sa gatesti italieneste. Cand inviti un italian undeva nu te-ntreaba ce e de vizitat ci, "ma, si mangia bene?". Asa ca, la cat e de importanta gastronomia acolo, trebuia sa invat si eu", adauga zambind.
Eu, de foame poate, nu stau locului si trebuie sa-ntreb de Constanta. Adica, tot de mare...
Citește pe Antena3.ro
DE LA MUNTE LA MARE
|
Primul meu contract, dupa terminarea facultatii, a fost la Brasov, la teatrul muzical. Sase ani am facut naveta. Vad ca acum, la final de cariera, fac tot naveta. Chiar daca acum functia este cea de director, iar institutia este Opera din Constanta. Dar nu m-am gandit niciodata sa ma mut din Bucuresti. Sunt foarte legata de casa mea de aici. Bine ca sofatul este pentru mine o relaxare... Plus ca, inca sunt angajata la Opereta in Bucuresti. E un statut interesant. Aici am cartea de munca, iar acolo, la Constanta, ocup functia de consultant artistic director general. Acolo cant de placere. Au ramas putini solisti, unsprezece, o data cu transformarile care s-au petrecut acolo inainte de venirea mea. Dar imi face placere sa ajut.
|
SOMON LA CUPTOR
| |
|