Au romanii o bucatarie cu traditie? Se pare ca da. Informatii privitoare la ce mancau si ce beau dacii si romanii sunt mentionate in lucrarile unor cronicari.
Este notoriu ospatul oferit de regele Decebal ambasadorului roman in Dacia, Tiberiu Flavius. Diplomatul a savurat specialitati culinare ale dacilor precum: "carne de vitel fripta pe jeratic, porumbei salbateci rumeniti, carne la tepusa" insotite "de vinuri aromate tari si tamaioase" si incheiat cu un desert, pe care astazi l-am numi naturist, compus din: "miere de albine, pere zamoase pastrate in fan, struguri cu bobul alb, roz si negru, mere rosii si aurii". ISTORIE. De atunci si pana astazi informatii despre bucataria noastra s-au tot adunat. Cronicari, calatori (veniti cu diferite misiuni pe teritoriile vechii Daci), literati, diplomati etc. au mentionat in scrierile lor preferintele culinare ale romanilor. Pastorel Teodoreanu aprecia, intr-o cronica a sa, publicata in februarie 1933, ca "bucataria, ca si istoria, tine si de stiinta, si de arta". Din pacate, despre bucataria pe meleagurile noastre ca stiinta si ca arta nu s-a incumetat nimeni sa realizeze o enciclopedie gastronomica, in care sa se regaseasca, cu metoda stiintifica, bogatia de informatii referitoare la acest subiect. INFLUENTE. De-a lungul vremurilor, bucataria romaneasca a fost influentata, cum este si firesc, de conditiile geografice, economice, de clima, de cutume, de educatie si de multe altele. Geografic, Romania este situata la "rascrucea drumurilor dintre Orient si Occident". Politic, pulsatiile granitelor imperiilor au incorporat-o sau si-au dorit-o. Am avut deci si in prepararea hranei influente atat orientale, cat si occidentale.Citește pe Antena3.ro