x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar De altadata - Mancarea si bautura stramosilor nostri

De altadata - Mancarea si bautura stramosilor nostri

de Anna Borca    |    29 Oct 2005   •   00:00
De altadata - Mancarea si bautura stramosilor nostri

Au romanii o bucatarie cu traditie? Se pare ca da. Informatii privitoare la ce mancau si ce beau dacii si romanii sunt mentionate in lucrarile unor cronicari.

Este notoriu ospatul oferit de regele Decebal ambasadorului roman in Dacia, Tiberiu Flavius. Diplomatul a savurat specialitati culinare ale dacilor precum: "carne de vitel fripta pe jeratic, porumbei salbateci rumeniti, carne la tepusa" insotite "de vinuri aromate tari si tamaioase" si incheiat cu un desert, pe care astazi l-am numi naturist, compus din: "miere de albine, pere zamoase pastrate in fan, struguri cu bobul alb, roz si negru, mere rosii si aurii".

ISTORIE. De atunci si pana astazi informatii despre bucataria noastra s-au tot adunat. Cronicari, calatori (veniti cu diferite misiuni pe teritoriile vechii Daci), literati, diplomati etc. au mentionat in scrierile lor preferintele culinare ale romanilor.

Pastorel Teodoreanu aprecia, intr-o cronica a sa, publicata in februarie 1933, ca "bucataria, ca si istoria, tine si de stiinta, si de arta". Din pacate, despre bucataria pe meleagurile noastre ca stiinta si ca arta nu s-a incumetat nimeni sa realizeze o enciclopedie gastronomica, in care sa se regaseasca, cu metoda stiintifica, bogatia de informatii referitoare la acest subiect.

INFLUENTE. De-a lungul vremurilor, bucataria romaneasca a fost influentata, cum este si firesc, de conditiile geografice, economice, de clima, de cutume, de educatie si de multe altele. Geografic, Romania este situata la "rascrucea drumurilor dintre Orient si Occident". Politic, pulsatiile granitelor imperiilor au incorporat-o sau si-au dorit-o. Am avut deci si in prepararea hranei influente atat orientale, cat si occidentale.

Numai ca noi nu doar le-am asimilat, ci le-am imbunatatit, dupa cum afirma printr-un personaj al sau din romanul "La Paradis General", gurmandul-scriitor, bun cunoscator al gastronomiei, Cezar Petrescu: "...uitati-va la bucataria noastra si minunati-va cu ce finete ne-am inteles destinele istorice! ...am stiut sa impamantenim mancarurile vecinilor si sa le nationalizam, perfectionandu-le... papricasul unguresc, ghiveciul sarbesc, mancarurile cu unt si cu smantana poloneze, borsul, icrele si marinatele rusesti, musacaua si imam baialdiul turcesc". Dispozitiile naturale ale romanilor in a invarti un pui la frigare sau a pune sa sfaraie o bucata de carne pe gratar, care sa ti se topeasca in gura, ne fac sa ne gandim, asa cum ne indeamna Pastorel, la Brillat-Savarin. Acesta, parafrazand o veche maxima latina, scria: "On devient cuisinier, mais on nait rotiseur", adica pre romaneste "Bucatar devii, dar grataragiu te nasti". "Suntem mesteri - spunea Pastorel - in ce e mai greu de realizat la foc: friptura." Traditie avem, asa cum am mentionat mai sus, inca din vremea lui Decebal!
×
Subiecte în articol: gastronomie