x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De bază la salate, sosul şi legumele!

0
Autor: Veronica Bectas 23 Mar 2011 - 18:45
De bază la salate, sosul şi legumele!

157877-bucate03-12-21.jpgNici că se poate o mai mare plăcere decât aceea de a pregăti salate. Asta, pentru gospodine. După părerea mea, salatele, pe lângă faptul că sunt uşor de preparat, sunt şi foarte „stimulative”. Cum te apuci să prepari ceva, cum imaginaţia ţi-o ia razna! Adică, nici n-ai început să pregăteşti o salată, după o reţetă, că te şi trezeşti completând-o cu unul sau mai multe ingrediente puse de la tine putere. Constaţi, cu plăcere, că ce ai adăugat îmbunătăţeşte mult salata şi îi conferă o savoare deosebită.

Salata, oricare ar fi ea, este un fel de mâncare ce te poate scoate din încurcătură imediat. Important este să ţii cont de un lucru: legumele de bază şi sosul. După părerea mea, acestea sunt ceapa şi morcovul. Pe lângă ele, prima legumă care oferă aromă este ardeiul gras, tăiat cubuleţe. Pentru a scoate cât mai mult în evidenţă aceste esenţe tari este important să le stropim cu o parte din sosul pentru salată imediat ce le-am tocat. Vor sta în sos până vom toca celelalte componente, obligându-le să-şi cedeze toată aroma.

 

Sosul face toată treaba
De obicei, sosul pentru salate este unul simplu, adică cel format din ulei, oţet sau zeamă de lămâie, sare şi piper. Dar există şi sosuri deosebite, care conţin muştar, găl­benuş de ou, smântână, maioneză, pastă de roşii etc. Acestea se folosesc în raport de legumele din care se face salata. Spre exemplu, dacă faci o salată în care leguma de bază este cartoful şi conţine printre altele şi ouă fierte, este musai să prepari un sos pe bază de muştar. Aici trebuie să pui două cepe, una albă şi una roşie. Cea albă se toacă fin, se presară cu puţină sare şi o lingură de zeamă de lămâie.

Se pregăteşte sosul dintr-o lingură de muştar, 3-4 linguri ulei, 4 căţei de usturoi pisat, se bate bine şi se toarnă peste ceapă. Se lasă până se pregătesc toate ingredientele, şi apoi se amestecă şi se drege de sare, piper. Se pregăteşte apoi o cantitate mai mare de sos, pentru că la salatele pe bază de cartofi sosul este absorbit de aceştia. Iar ouăle se montează deasupra salatei şi e musai să fie stropite cu sosul de muştar. Apoi... după imaginaţie, înainte! Poţi face ce vrei şi cum îţi place. 

Să nu uităm însă că important este ca legumele să fie proaspete şi bine coapte. Dar şi bine spălate. Nu mai vorbim că ideal este ca toate legumele să fie cât se poate de naturale. Dar asta este altă problemă şi o altă temă. 

Orez cu praz şi legume
Ingrediente: o cană orez, 3 cepe, 4 roşii, 2 morcovi, un ardei capia ro­şu, un ardei capia galben, un fir praz, 3 fire ustu­roi verde, o legătură pătrunjel, sare, piper, ulei, o lămâie (oţet).
Preparare: se spală orezul şi se pune la fiert într-o oală cu un litru de apă. Legumele se taie cubuleţe mici, mai puţin două roşii pentru garnitură. Se limpezeşte în apă rece orezul fiert şi se pune într-un vas. Se bat bine cu o furculiţă 3 linguri de ulei, o lingură zeamă de lămâie (oţet), sare, jumătate din
pătrunjelul tocat fin şi piper. Se toarnă peste orez. Se amestecă. Într-un castron se pune un rând de legume, apoi un rând de orez, se adaugă ulei, zeamă de lămâie, sare şi piper (după gust).
Se amestecă totul şi se ornează cu felii de roşii.

Supă de roşii
Ingrediente: 5 linguri pastă de roşii, 2 cepe, 100 g paste făinoase (după plac), 2 morcovi, un ardei gras, o lămâie, o rădăcină de pătrunjel, sare, zahăr, ulei.
Preparare: Se curăţă legumele, se taie bucăţi mari şi se pun la fiert într-o oală cu 4 litri de apă. Când s-au fiert bine, se strecoară, şi zeama se pune în oală la foc. Pastele se fierb în apă cu puţină sare şi o lingură de ulei, apoi se strecoară şi se undesc în apă rece. Într-un vas se pune pasta de roşii, se freacă bine cu o lingură de ulei şi apoi se adaugă din zeama de legume până se subţiază puţin, se toarnă treptat şi se amestecă în oală. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se adaugă pastele. Se drege de sare, dar şi de dulce-acrişor, adăugându-se zeamă de lămâie sau zahăr, după gust.

 

Cremă rapidă de linte
Ingrediente: 4 cutii cu linte fiartă, 3 cepe, un morcov, 5 căţei de ustu­roi, o lămâie, sare, piper, ulei.
Preparare: Se scurge într-o strecură­toare lintea din conservă. Se curăţă şi se spală legumele. Se taie solzi ceapa şi se rade fin morcovul, apoi se pune la tigaie cu patru linguri de ulei şi se înăbuşă. Între timp se pisează şi se freacă usturoiul cu o lin­gură de ulei. Când legumele sunt bine înăbuşite se adaugă lintea, se amestecă şi apoi se trec printr-o strecurătoare, obţinându-se o pastă. La pasta de linte se adaugă usturoiul pi­sat, sare, piper şi, dacă mai este ca­zul, ulei, după gust, cât să fie ca o cre­mă. Se poate adăuga zeamă de lămâie după gust. Se serveşte cu salată verde, salată de roşii şi brânză, după dorinţă.  

 

Salată de legume cu cuşcuş
Ingrediente: o cană cuşcuş, 1 avocado, 3 roşii, un ardei roşu, un ardei verde, un ardei iute, 2 cepe, sare, ulei, o legătură pătrunjel, o lămâie (oţet).
Preparare: Într-o oală cu 3 litri de apă puneţi la fiert cuşcuşul, cu un praf de sare şi o lingură de ulei. Curăţaţi şi spălaţi legumele. Tăiaţi cubuleţe ardeii, roşiile şi avocado. Curăţaţi ardeiul iute de seminţe şi tăiaţi-l rondele subţiri, tocaţi fin ceapa. Scurgeţi şi limpeziţi cuşcuşul fiert şi-l puneţi într-un castron. Puneţi şi legumele, cu un praf de sare şi piper. Amestecaţi! Într-un bol puneţi 3 linguri ulei, un praf de sare, o lingură zeamă de lămâie. Bateţi bine amestecul, apoi turnaţi peste salată. Încorporaţi sosul şi dregeţi de sare. Daţi la rece şi serviţi după 15 minute.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...
Serviciul de email marketing furnizat de