Nici că se poate o mai mare plăcere decât aceea de a pregăti salate. Asta, pentru gospodine. După părerea mea, salatele, pe lângă faptul că sunt uşor de preparat, sunt şi foarte „stimulative”. Cum te apuci să prepari ceva, cum imaginaţia ţi-o ia razna! Adică, nici n-ai început să pregăteşti o salată, după o reţetă, că te şi trezeşti completând-o cu unul sau mai multe ingrediente puse de la tine putere. Constaţi, cu plăcere, că ce ai adăugat îmbunătăţeşte mult salata şi îi conferă o savoare deosebită.
Salata, oricare ar fi ea, este un fel de mâncare ce te poate scoate din încurcătură imediat. Important este să ţii cont de un lucru: legumele de bază şi sosul. După părerea mea, acestea sunt ceapa şi morcovul. Pe lângă ele, prima legumă care oferă aromă este ardeiul gras, tăiat cubuleţe. Pentru a scoate cât mai mult în evidenţă aceste esenţe tari este important să le stropim cu o parte din sosul pentru salată imediat ce le-am tocat. Vor sta în sos până vom toca celelalte componente, obligându-le să-şi cedeze toată aroma.
Sosul face toată treaba
De obicei, sosul pentru salate este unul simplu, adică cel format din ulei, oţet sau zeamă de lămâie, sare şi piper. Dar există şi sosuri deosebite, care conţin muştar, gălbenuş de ou, smântână, maioneză, pastă de roşii etc. Acestea se folosesc în raport de legumele din care se face salata. Spre exemplu, dacă faci o salată în care leguma de bază este cartoful şi conţine printre altele şi ouă fierte, este musai să prepari un sos pe bază de muştar. Aici trebuie să pui două cepe, una albă şi una roşie. Cea albă se toacă fin, se presară cu puţină sare şi o lingură de zeamă de lămâie.
Se pregăteşte sosul dintr-o lingură de muştar, 3-4 linguri ulei, 4 căţei de usturoi pisat, se bate bine şi se toarnă peste ceapă. Se lasă până se pregătesc toate ingredientele, şi apoi se amestecă şi se drege de sare, piper. Se pregăteşte apoi o cantitate mai mare de sos, pentru că la salatele pe bază de cartofi sosul este absorbit de aceştia. Iar ouăle se montează deasupra salatei şi e musai să fie stropite cu sosul de muştar. Apoi... după imaginaţie, înainte! Poţi face ce vrei şi cum îţi place.
Să nu uităm însă că important este ca legumele să fie proaspete şi bine coapte. Dar şi bine spălate. Nu mai vorbim că ideal este ca toate legumele să fie cât se poate de naturale. Dar asta este altă problemă şi o altă temă.
Orez cu praz şi legume
Ingrediente: o cană orez, 3 cepe, 4 roşii, 2 morcovi, un ardei capia roşu, un ardei capia galben, un fir praz, 3 fire usturoi verde, o legătură pătrunjel, sare, piper, ulei, o lămâie (oţet).
Preparare: se spală orezul şi se pune la fiert într-o oală cu un litru de apă. Legumele se taie cubuleţe mici, mai puţin două roşii pentru garnitură. Se limpezeşte în apă rece orezul fiert şi se pune într-un vas. Se bat bine cu o furculiţă 3 linguri de ulei, o lingură zeamă de lămâie (oţet), sare, jumătate din
pătrunjelul tocat fin şi piper. Se toarnă peste orez. Se amestecă. Într-un castron se pune un rând de legume, apoi un rând de orez, se adaugă ulei, zeamă de lămâie, sare şi piper (după gust).
Se amestecă totul şi se ornează cu felii de roşii.
Supă de roşii
Ingrediente: 5 linguri pastă de roşii, 2 cepe, 100 g paste făinoase (după plac), 2 morcovi, un ardei gras, o lămâie, o rădăcină de pătrunjel, sare, zahăr, ulei.
Preparare: Se curăţă legumele, se taie bucăţi mari şi se pun la fiert într-o oală cu 4 litri de apă. Când s-au fiert bine, se strecoară, şi zeama se pune în oală la foc. Pastele se fierb în apă cu puţină sare şi o lingură de ulei, apoi se strecoară şi se undesc în apă rece. Într-un vas se pune pasta de roşii, se freacă bine cu o lingură de ulei şi apoi se adaugă din zeama de legume până se subţiază puţin, se toarnă treptat şi se amestecă în oală. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se adaugă pastele. Se drege de sare, dar şi de dulce-acrişor, adăugându-se zeamă de lămâie sau zahăr, după gust.
Cremă rapidă de linte
Ingrediente: 4 cutii cu linte fiartă, 3 cepe, un morcov, 5 căţei de usturoi, o lămâie, sare, piper, ulei.
Preparare: Se scurge într-o strecurătoare lintea din conservă. Se curăţă şi se spală legumele. Se taie solzi ceapa şi se rade fin morcovul, apoi se pune la tigaie cu patru linguri de ulei şi se înăbuşă. Între timp se pisează şi se freacă usturoiul cu o lingură de ulei. Când legumele sunt bine înăbuşite se adaugă lintea, se amestecă şi apoi se trec printr-o strecurătoare, obţinându-se o pastă. La pasta de linte se adaugă usturoiul pisat, sare, piper şi, dacă mai este cazul, ulei, după gust, cât să fie ca o cremă. Se poate adăuga zeamă de lămâie după gust. Se serveşte cu salată verde, salată de roşii şi brânză, după dorinţă.
Salată de legume cu cuşcuş
Ingrediente: o cană cuşcuş, 1 avocado, 3 roşii, un ardei roşu, un ardei verde, un ardei iute, 2 cepe, sare, ulei, o legătură pătrunjel, o lămâie (oţet).
Preparare: Într-o oală cu 3 litri de apă puneţi la fiert cuşcuşul, cu un praf de sare şi o lingură de ulei. Curăţaţi şi spălaţi legumele. Tăiaţi cubuleţe ardeii, roşiile şi avocado. Curăţaţi ardeiul iute de seminţe şi tăiaţi-l rondele subţiri, tocaţi fin ceapa. Scurgeţi şi limpeziţi cuşcuşul fiert şi-l puneţi într-un castron. Puneţi şi legumele, cu un praf de sare şi piper. Amestecaţi! Într-un bol puneţi 3 linguri ulei, un praf de sare, o lingură zeamă de lămâie. Bateţi bine amestecul, apoi turnaţi peste salată. Încorporaţi sosul şi dregeţi de sare. Daţi la rece şi serviţi după 15 minute.