x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De bază la salate, sosul şi legumele!

0
Autor: Veronica Bectas 23 Mar 2011 - 18:45
De bază la salate, sosul şi legumele!

157877-bucate03-12-21.jpgNici că se poate o mai mare plăcere decât aceea de a pregăti salate. Asta, pentru gospodine. După părerea mea, salatele, pe lângă faptul că sunt uşor de preparat, sunt şi foarte „stimulative”. Cum te apuci să prepari ceva, cum imaginaţia ţi-o ia razna! Adică, nici n-ai început să pregăteşti o salată, după o reţetă, că te şi trezeşti completând-o cu unul sau mai multe ingrediente puse de la tine putere. Constaţi, cu plăcere, că ce ai adăugat îmbunătăţeşte mult salata şi îi conferă o savoare deosebită.

Salata, oricare ar fi ea, este un fel de mâncare ce te poate scoate din încurcătură imediat. Important este să ţii cont de un lucru: legumele de bază şi sosul. După părerea mea, acestea sunt ceapa şi morcovul. Pe lângă ele, prima legumă care oferă aromă este ardeiul gras, tăiat cubuleţe. Pentru a scoate cât mai mult în evidenţă aceste esenţe tari este important să le stropim cu o parte din sosul pentru salată imediat ce le-am tocat. Vor sta în sos până vom toca celelalte componente, obligându-le să-şi cedeze toată aroma.

 

Sosul face toată treaba
De obicei, sosul pentru salate este unul simplu, adică cel format din ulei, oţet sau zeamă de lămâie, sare şi piper. Dar există şi sosuri deosebite, care conţin muştar, găl­benuş de ou, smântână, maioneză, pastă de roşii etc. Acestea se folosesc în raport de legumele din care se face salata. Spre exemplu, dacă faci o salată în care leguma de bază este cartoful şi conţine printre altele şi ouă fierte, este musai să prepari un sos pe bază de muştar. Aici trebuie să pui două cepe, una albă şi una roşie. Cea albă se toacă fin, se presară cu puţină sare şi o lingură de zeamă de lămâie.

Se pregăteşte sosul dintr-o lingură de muştar, 3-4 linguri ulei, 4 căţei de usturoi pisat, se bate bine şi se toarnă peste ceapă. Se lasă până se pregătesc toate ingredientele, şi apoi se amestecă şi se drege de sare, piper. Se pregăteşte apoi o cantitate mai mare de sos, pentru că la salatele pe bază de cartofi sosul este absorbit de aceştia. Iar ouăle se montează deasupra salatei şi e musai să fie stropite cu sosul de muştar. Apoi... după imaginaţie, înainte! Poţi face ce vrei şi cum îţi place. 

Să nu uităm însă că important este ca legumele să fie proaspete şi bine coapte. Dar şi bine spălate. Nu mai vorbim că ideal este ca toate legumele să fie cât se poate de naturale. Dar asta este altă problemă şi o altă temă. 

Orez cu praz şi legume
Ingrediente: o cană orez, 3 cepe, 4 roşii, 2 morcovi, un ardei capia ro­şu, un ardei capia galben, un fir praz, 3 fire ustu­roi verde, o legătură pătrunjel, sare, piper, ulei, o lămâie (oţet).
Preparare: se spală orezul şi se pune la fiert într-o oală cu un litru de apă. Legumele se taie cubuleţe mici, mai puţin două roşii pentru garnitură. Se limpezeşte în apă rece orezul fiert şi se pune într-un vas. Se bat bine cu o furculiţă 3 linguri de ulei, o lingură zeamă de lămâie (oţet), sare, jumătate din
pătrunjelul tocat fin şi piper. Se toarnă peste orez. Se amestecă. Într-un castron se pune un rând de legume, apoi un rând de orez, se adaugă ulei, zeamă de lămâie, sare şi piper (după gust).
Se amestecă totul şi se ornează cu felii de roşii.

Supă de roşii
Ingrediente: 5 linguri pastă de roşii, 2 cepe, 100 g paste făinoase (după plac), 2 morcovi, un ardei gras, o lămâie, o rădăcină de pătrunjel, sare, zahăr, ulei.
Preparare: Se curăţă legumele, se taie bucăţi mari şi se pun la fiert într-o oală cu 4 litri de apă. Când s-au fiert bine, se strecoară, şi zeama se pune în oală la foc. Pastele se fierb în apă cu puţină sare şi o lingură de ulei, apoi se strecoară şi se undesc în apă rece. Într-un vas se pune pasta de roşii, se freacă bine cu o lingură de ulei şi apoi se adaugă din zeama de legume până se subţiază puţin, se toarnă treptat şi se amestecă în oală. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se adaugă pastele. Se drege de sare, dar şi de dulce-acrişor, adăugându-se zeamă de lămâie sau zahăr, după gust.

 

Cremă rapidă de linte
Ingrediente: 4 cutii cu linte fiartă, 3 cepe, un morcov, 5 căţei de ustu­roi, o lămâie, sare, piper, ulei.
Preparare: Se scurge într-o strecură­toare lintea din conservă. Se curăţă şi se spală legumele. Se taie solzi ceapa şi se rade fin morcovul, apoi se pune la tigaie cu patru linguri de ulei şi se înăbuşă. Între timp se pisează şi se freacă usturoiul cu o lin­gură de ulei. Când legumele sunt bine înăbuşite se adaugă lintea, se amestecă şi apoi se trec printr-o strecurătoare, obţinându-se o pastă. La pasta de linte se adaugă usturoiul pi­sat, sare, piper şi, dacă mai este ca­zul, ulei, după gust, cât să fie ca o cre­mă. Se poate adăuga zeamă de lămâie după gust. Se serveşte cu salată verde, salată de roşii şi brânză, după dorinţă.  

 

Salată de legume cu cuşcuş
Ingrediente: o cană cuşcuş, 1 avocado, 3 roşii, un ardei roşu, un ardei verde, un ardei iute, 2 cepe, sare, ulei, o legătură pătrunjel, o lămâie (oţet).
Preparare: Într-o oală cu 3 litri de apă puneţi la fiert cuşcuşul, cu un praf de sare şi o lingură de ulei. Curăţaţi şi spălaţi legumele. Tăiaţi cubuleţe ardeii, roşiile şi avocado. Curăţaţi ardeiul iute de seminţe şi tăiaţi-l rondele subţiri, tocaţi fin ceapa. Scurgeţi şi limpeziţi cuşcuşul fiert şi-l puneţi într-un castron. Puneţi şi legumele, cu un praf de sare şi piper. Amestecaţi! Într-un bol puneţi 3 linguri ulei, un praf de sare, o lingură zeamă de lămâie. Bateţi bine amestecul, apoi turnaţi peste salată. Încorporaţi sosul şi dregeţi de sare. Daţi la rece şi serviţi după 15 minute.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...
Serviciul de email marketing furnizat de