x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De trei ori Sicilia

0
Autor: Simona Lazar 01 Apr 2011 - 17:25
De trei ori Sicilia
159269-34-35-4.jpgPeisajul sicilian nu ar fi întreg fără cactuşi, smo­chini şi migdali. Cactusul – numit în însorita insulă medi­teraneană şi „fichidindia” –  este una dintre plantele care au primit recent „cetăţenia” siciliană. Mai bine zis acum vreo 500 de ani, când spaniolii care stăpâneau insula l-au adus în Europa din America Centrală. „Fichidindia”, „smochin din India”, dar numai cine nu ştie puţină istorie se poate înşela cu privire la care „Indie” este vorba… Fructele cactusului, zemoase, gustoase, se folosesc pentru prepararea unor băuturi specifice, dar şi alături de carne, de peşte sau în deserturi. Cum istoria cactusului, în Sicilia, nu este prea bogată, nici legendele despre el nu sunt atât de… apetisante. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă cu smochinul… cel care dă adevăratele smochine.

În Antichitate, de la Atena la Siracuza, smochinul a fost considerat un copac sacru. Una dintre subur­biile Siracuzei se numea, de altfel, „Iera Suke”, indicând astfel locul unde creştea smochinul sacru al Demetrei, zeiţa protectoare a naturii. La Selinunte, în Sicilia, sanctuarul este dedicat lui Zeus Meilichios, supranumele acestuia venind de la o denumire pregrecească a smochinului.

Smochinul a fost venerat, poate, şi pentru că el creşte aproape de la sine. Este un miracol felul în care reuşeşte să supravieţuiască în orice fel de condiţii, pe un colţ de stâncă, pe secetă, pe furtună… El poate fi alb (cu învelişul seminţelor de o culoare verde palid) sau negru (adică de un violet întunecat). De obicei se coc în iunie, dar în Sicilia există şi o varietate, numită „fichi di Natale”, care se coace iarna, în preajma Crăciunului.

Există câteva localităţi celebre datorită livezilor de smochini. Limina – cea „cocoşată” între Valea Agro şi Muntele Peloritani – este faimoasă pentru smochinele uscate după o reţetă tradiţională. Până către începutul anilor '50, şoseaua care lega Limina de Marea Ionică era, vara, străjuită de o parte şi de alta de vânzătorii de smochine, care veneau aici pentru a da la schimb delicioasele fructe pe peşte, unelte sau alte produse de care aveau nevoie.

Smochinele însoţesc toate sărbătorile de familie ale sicilienilor. Nelipsite sunt, de asemenea, migdalele, care sunt folosite în cele mai cunoscute dintre dulciurile siciliene, precum Casata şi Frutti di martorana. La un moment dat, existau în Sicilia peste 600 de soiuri de migdali, toate de o calitate excelentă, chiar dacă nu întotdeauna foarte productive. Este şi motivul pentru care migdalii originari din insulă sunt înlocuiţi în anii ’60 cu varietăţi provenind din Puglia, dar şi din Franţa sau America, acestea având însă o calitate mediocră. Astăzi, când se clamează biodiversitatea şi denumirile de origine controlată, observăm în Sicilia un interes tot mai crescut pentru recuperarea soiurilor vechi. Celebra „mandorla di Avola” (migdala din Avola), cu gustul său lemnos şi bogată în grăsimi, cu capacitatea de a-şi păstra aroma pe perioada iernii, a revenit în actualitate şi datorită demersurilor iniţiate de mişcarea Slow Food. „Ovalul ei perfect”, scria Leonardo Sciascia, „aminteşte de chipurile de femei pictate de Antonello da Messina”.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1

Cea de-a zecea ediţie iUmor, lider de audiență, seara trecută, la Antena 1
Galerie Foto Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18-49 de cu o audiență medie de...

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor

The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună merg mai departe în Battle-urile X Factor
Galerie Foto Seara trecută, în cel de-al treilea Bootcamp X Factor, Delia a decis care sunt echipele cu care va merge mai departe în competiție. The Jazzy Jo Experience, Omajii și Raze de lună vor participa în următoarea...

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion

Românii au rezervat 50% dintre unitățile de cazare disponibile pentru Revelion
Românii au rezervat circa jumătate din capacitatea de cazare a țării pentru Revelion, arată un studiu al Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). În același timp, cea mai...

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată

Smart Home Concept - de la proiect de casă la construcție finalizată
A construi o casă înseamnă un lung proces presărat cu stres, decizii, acte de semnat și de aprobări primite. Este o perioadă stresantă, dar la finalul acestei experiențe totul merită, pentru că vei avea casa...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1 ”Devine cu adevărat stresant”

Grupurile Deliei intră în Bootcamp-ul X Factor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1  ”Devine cu adevărat stresant”
Grupurile Deliei sunt pregătite pentru etapa Bootcamp-ul X Factor și vor face tot posibilul să primească unul dintre cele trei scaune pe care jurata le pune la bătaie pentru Battle-uri, astăzi, de la 20:30, la...

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia

Atenție unde călătoriți! Cod roșu de furtuni în Grecia
Cod roșu de furtuni în Grecia. Temperaturile sunt scăzute, furtunile puternice sunt însoțite de precipitații cu grindină de alocuri și rafale de vânt de până la gradul 8 pe scara Beaufort,...

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE

UPDATE Vești bune pentru VACCINAȚI. Valabilitatea certificatului verde se prelungește în UE
Comisia Europeană vrea  prelungirea valabiltății certificatelor de vaccinare până la 9 luni. În UE au fost emise, până în prezent, 650 de milioane de documente.  „În același timp, situația...

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală Asia Express- Drumul Împăraților

Emi și Cuza, Mihai și Elwira Petre luptă în marea finală  Asia Express- Drumul Împăraților
Galerie Foto Drumul Împăraților, traseul celui de-al patrulea sezon al celui mai dur reality – show,  Asia Express, ajunge la final. Duminică, 28 noiembrie, de la 20:00, Antena 1 difuzează lupta decisivă între...

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră

Acțiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor dăunătoare este esențială pentru siguranța dumneavoastră
Indiferent că vorbim despre propriile locuințe, despre spatiile de lucru, instituții publice și așa mai departe, dăunătorii de orice fel, fie că discutăm despre rozătoare sau despre insecte, acestea nu trebuie...

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !

Motive pentru care continuăm să evoluăm pe piața balustradelor din inox într-un ritm alert !
Utilizată în mod special în mediul exterior balustrada a început să fie integrată din ce în ce mai mult în procesul de amenajare interioară. Această situație a apărut ca urmare a faptului că balustrada...

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat

Cadouri de casă nouă pentru o femeie: de la electrocasnice la lenjerii de pat
În viața fiecărei femei, momentul cumpărării unei case este cu adevărat foarte important, un moment de tranziție care presupune schimbări intense și care tocmai din acest motiv merită sărbătorit. Dacă o...

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă

Modificări în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. România intră în zona galbenă
Lista statelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de CNSU. Unele state UE au ajuns în zona galbenă iar altele au trecut în zona roșie.  Prin urmare, Monaco intră în zona roșie,...

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving

Ziua Recunoștinței/Thanksgiving
Galerie Foto Ziua Recunoștinței este de departe cea mai importantă zi de sărbătoare a americanilor. Fără daruri, fără petrecere și nu seara. Este vorba de o masă de prânz la care participă familia, prietenii apropiați...

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 

Castrum Deva sau o altă versiune a legendei Meșterului Manole 
Folclorul local din zona Cetății Deva a păstrat foarte multe legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce s...
Serviciul de email marketing furnizat de