Nu va lasati convinsi ca un vin este bun daca simtiti ca acesta provoaca neplacere la degustare.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Dat fiind numarul nefiresc de mare al romanilor care nu stiu nimic despre vin, ospatarii, vanzatorii pot incerca o lamurire din care sa strabata subtil reprosul: "Nu va pricepeti!" Sigur ca exista consumatori care confunda vinul sec cu⦠vinul acru! Nu despre acest nivel de perceptie este vorba, ci despre omul normal, educat, dar inca nu foarte sigur pe afirmatiile sale. Pentru recunoastere, sa "vizualizam" cateva defecte frecvente. Aceste defecte pot fi demonstrate si, in cazul sesizarii lor, nimeni nu va poate obliga sa platiti un vin astfel "atins". M-am folosit de cateva fise aflate in circulatie in interiorul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, precum si in studiul celor care urmeaza cursurile Universitatii de Stiinte Agronomice. Floarea vinului se dezvolta la un vin in contact cu aerul si apare la suprafata sub forma unei pelicule albicioase. Dezvoltarea acesteia este pusa in seama unei ciuperci (candida mycoderma, hansenula anomela) care oxideaza substantele organice din vin, denaturand buchetul, degajand mirosuri neplacute. Otetirea vinului este recunoscuta si dupa mirosul de acid acetic, dar si din cauza "pielitei" subtiri, de culoare cenusie ce apare la suprafata. Vinovate sunt niste bacterii acetice (acetobacter rances si acetobacter ascendens) care ataca alcoolul din vin transformandu-l in otet si⦠apa. Vinurile balosite se intind ca zeama de varza, iar gustul si mirosul sunt neplacute. Boala specifica vinurilor noi, albe. Puteti fi pus in neplacuta situatie de a consuma un vin tulburat si cu miros acru, respingator. Amareala vinului se numeste aceasta boala si va fi confirmata si de gustul amar generat de o bacterie agresiva care, in final, schimba si culoarea vinului in cafeniu murdar.