x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Degustător de "aur lichid", o "meserie nouă"

0
31 Oct 2007 - 00:00

Un degustător de ulei de măsline... Recunosc că nu ştiam că există o asemenea meserie. Dar am avut ocazia să aflu şi chiar să particip la o degustare a uleiului de măsline, care a avut loc la Tărgul Naţional de Turism din luna octombrie de la Romexpo, in cadrul primei ediţii a Seminarului de promovare a uleiului de măsline.

Un degustător de ulei de măsline... Recunosc că nu ştiam că există o asemenea meserie. Dar am avut ocazia să aflu şi chiar să particip la o degustare a uleiului de măsline, care a avut loc la Tărgul Naţional de Turism din luna octombrie de la Romexpo, in cadrul primei ediţii a Seminarului de promovare a uleiului de măsline. Invitaţi: Nicola Perruci (Italia Capo Panel) - degustător din anul 1988 şi "Membru Oliveti d’Italia" şi "Camera di Comercio di Bari", Paolo Luglio, preşedintele societăţii "Olio Luglio" şi membru al consorţiului DOP - "Olio Extravergine di Oliva-Terra di Bari", Savu Eugen, membru ONAOO - Italia (Asociaţia Naţională a Degustătorilor de Ulei de Măsline) şi chef-ul Luigi Sica, profesor şi producător de ulei de măsline. Participanţi: reprezentanţi mass-media şi diverşi vizitatori.

Ritualul degustării

Fiecare participant la degustare avea in faţa sa următoarele obiecte: trei pahare de sticlă şi trei pahare de plastic, cu puţin ulei de măsline, numerotate de la 1 la 6, două căpăcele, o sticlă cu apă plată, două pahare goale şi un măr. La inceput, domnul Nicola Perruci a făcut o prezentare a tipurilor de ulei de măsline (olio extravergine di Oliva - extras prin presare la rece prin mijloace mecanice, olio vergine - acelaşi mod de extragere, doar că diferă gradul de aciditate, olio di oliva - un amestec de ulei rafinat şi ulei virgin) şi a caracteristicilor fiecăruia (aciditate, calităţi, defecte). După aceea a urmat degustarea propriu-zisă. Pentru a efectua o degustare perfectă, ea nu trebuie să fie umbrită de nici un alt gust de măncare sau băutură, care ar putea altera senzaţia olfactivă şi gustativă.

Urmănd sfaturile degustătorului Nicola Perruci, fiecare dintre noi a luat in mănă paharul cu numărul unu, l-a acoperit cu un căpăcel şi l-a agitat puţin, ca să-l incălzească. Intre timp, domnul Perruci ne spune că aprecierea "aurului lichid" incepe in primul rănd cu observarea culorii şi a consistenţei. Culoarea uleiului de cea mai bună calitate trebuie să aibă o nuanţă intre galben verzui şi verde deschis. A urmat o a doua etapă: mirosirea uleiul, descoperind o aromă pronunţată a fructului proaspăt de măsline şi degustarea lui. Cum se procedează? Se ia puţin ulei in gură (echivalentul unei linguriţe de cafea) şi se plimbă prin toată cavitatea bucală. Apoi, cu buzele intredeschise se aspiră aer, astfel simţind adevăratul gust al produsului. Poate să aibă gust de anghinare, migdale, roşie verde sau coaptă, ardei, ţelină, rozmarin, iarbă de-abia tăiată, măr sau legume coapte. După aceea se scuipă intr-un pahar. Pentru a aprecia următorul tip de ulei, ni se recomandă să luăm o felie de măr sau să bem un pic de apă plată. Acesta a fost ritualul degustării celor şase tipuri de "aur lichid".

Calităţi şi defecte

Ca şi in orice meserie, pentru a deveni degustător, bineinţeles, trebuie să urmezi nişte cursuri. In ţările din Europa există chiar o şcoală unde se invaţă această meserie. Nicola Perruci a precizat că maestru in acest domeniu este considerat Mario Sorinas, cel care a pus la punct şi tabelul pentru clasificarea tipurilor uleiului de măsline.

De asemenea, in anul 1983, in Italia a fost infiinţată Organizaţia Naţională a Degustătorilor Uleiului de Măsline. Tehnica degustării este reglementată prin lege, la nivel european. Ce inseamnă să fii un bun degustător? Nicola Perruci a menţionat că procesul in sine este un fapt psihologic, iar a fi un profesionist inseamnă ca după o degustare de uleiuri de măsline să ţii minte toate gusturile, calităţile şi defectele fiecărui produs in parte.

Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   profesionistii,   nicola perruci

 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de