x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Degustător de "aur lichid", o "meserie nouă"

Degustător de "aur lichid", o "meserie nouă"

31 Oct 2007   •   00:00

Un degustător de ulei de măsline... Recunosc că nu ştiam că există o asemenea meserie. Dar am avut ocazia să aflu şi chiar să particip la o degustare a uleiului de măsline, care a avut loc la Tărgul Naţional de Turism din luna octombrie de la Romexpo, in cadrul primei ediţii a Seminarului de promovare a uleiului de măsline.

Un degustător de ulei de măsline... Recunosc că nu ştiam că există o asemenea meserie. Dar am avut ocazia să aflu şi chiar să particip la o degustare a uleiului de măsline, care a avut loc la Tărgul Naţional de Turism din luna octombrie de la Romexpo, in cadrul primei ediţii a Seminarului de promovare a uleiului de măsline. Invitaţi: Nicola Perruci (Italia Capo Panel) - degustător din anul 1988 şi "Membru Oliveti d’Italia" şi "Camera di Comercio di Bari", Paolo Luglio, preşedintele societăţii "Olio Luglio" şi membru al consorţiului DOP - "Olio Extravergine di Oliva-Terra di Bari", Savu Eugen, membru ONAOO - Italia (Asociaţia Naţională a Degustătorilor de Ulei de Măsline) şi chef-ul Luigi Sica, profesor şi producător de ulei de măsline. Participanţi: reprezentanţi mass-media şi diverşi vizitatori.

Ritualul degustării

Fiecare participant la degustare avea in faţa sa următoarele obiecte: trei pahare de sticlă şi trei pahare de plastic, cu puţin ulei de măsline, numerotate de la 1 la 6, două căpăcele, o sticlă cu apă plată, două pahare goale şi un măr. La inceput, domnul Nicola Perruci a făcut o prezentare a tipurilor de ulei de măsline (olio extravergine di Oliva - extras prin presare la rece prin mijloace mecanice, olio vergine - acelaşi mod de extragere, doar că diferă gradul de aciditate, olio di oliva - un amestec de ulei rafinat şi ulei virgin) şi a caracteristicilor fiecăruia (aciditate, calităţi, defecte). După aceea a urmat degustarea propriu-zisă. Pentru a efectua o degustare perfectă, ea nu trebuie să fie umbrită de nici un alt gust de măncare sau băutură, care ar putea altera senzaţia olfactivă şi gustativă.

Urmănd sfaturile degustătorului Nicola Perruci, fiecare dintre noi a luat in mănă paharul cu numărul unu, l-a acoperit cu un căpăcel şi l-a agitat puţin, ca să-l incălzească. Intre timp, domnul Perruci ne spune că aprecierea "aurului lichid" incepe in primul rănd cu observarea culorii şi a consistenţei. Culoarea uleiului de cea mai bună calitate trebuie să aibă o nuanţă intre galben verzui şi verde deschis. A urmat o a doua etapă: mirosirea uleiul, descoperind o aromă pronunţată a fructului proaspăt de măsline şi degustarea lui. Cum se procedează? Se ia puţin ulei in gură (echivalentul unei linguriţe de cafea) şi se plimbă prin toată cavitatea bucală. Apoi, cu buzele intredeschise se aspiră aer, astfel simţind adevăratul gust al produsului. Poate să aibă gust de anghinare, migdale, roşie verde sau coaptă, ardei, ţelină, rozmarin, iarbă de-abia tăiată, măr sau legume coapte. După aceea se scuipă intr-un pahar. Pentru a aprecia următorul tip de ulei, ni se recomandă să luăm o felie de măr sau să bem un pic de apă plată. Acesta a fost ritualul degustării celor şase tipuri de "aur lichid".

Calităţi şi defecte

Ca şi in orice meserie, pentru a deveni degustător, bineinţeles, trebuie să urmezi nişte cursuri. In ţările din Europa există chiar o şcoală unde se invaţă această meserie. Nicola Perruci a precizat că maestru in acest domeniu este considerat Mario Sorinas, cel care a pus la punct şi tabelul pentru clasificarea tipurilor uleiului de măsline.

De asemenea, in anul 1983, in Italia a fost infiinţată Organizaţia Naţională a Degustătorilor Uleiului de Măsline. Tehnica degustării este reglementată prin lege, la nivel european. Ce inseamnă să fii un bun degustător? Nicola Perruci a menţionat că procesul in sine este un fapt psihologic, iar a fi un profesionist inseamnă ca după o degustare de uleiuri de măsline să ţii minte toate gusturile, calităţile şi defectele fiecărui produs in parte.

×
Subiecte în articol: ulei măsline profesionistii nicola perruci