Gastronomia turcească este extrem de diversă şi de ispititoare. Strângând laolaltă arome şi gusturi asiatice şi europene (în special efervescentul caracter balcanic), preparatele sunt o invitaţie către un răsfăţ în toată regula. Iar această primă impresie este accentuată şi de amalgamul de ingrediente, condimente şi ierburi aromate care, dozate precis, creează experienţe întotdeauna noi.
O ghirlandă, mai puţin obişnuită, din vinete uscate. La prima vedere un obiect de decor, potrivit pentru a fi aşezat în bucătărie, alături de un şir de ardei iuţi pentru a crea ideea abundenţei. Zăbovind însă asupra lor, le vei descoperi utilitatea... culinară. Pot fi umplute cu diferite compoziţii de carne sau legume, mai picante sau mai dulci, dacă au fost adăugate şi câteva boabe de stafide, apoi aşezate la cuptor, pentru ca vinetele să se "trezească la viaţă". Alteori vinetele pasate sunt amestecate cu brânză şi servite alături de o tocană din carne de miel sau se gustă din castronel, sub formă de dulceaţă. În bucătăria turcească, graniţa dintre dulce şi sărat este extrem de incertă.
RAIUL DULCIURILOR
Dar poate cele care îţi iau prima dată ochii sunt dulciurile. Pornind de la baclavalele atât de însiropate şi continuând cu sarailii, rahat, şerbeturi sau plăcinte. Toate aşezate pe tăvi întinse, într-o piramidă ce-şi ţine cu greu echilibrul. Künefe este preparată din fire de paste (ca la cataif), un strat de brânză uşor topită, alături de un munte de nuci sau fistic. Halvaua poate avea în compoziţie migdale, seminţe de susan sau alune. În timpul Ramadanului (perioadă în care musulmanii nu au voie să mănânce sau să bea nimic de la răsăritul până la apusul soarelui), se poate face GullaÎ, foi de aluat subţiri, bine însiropate în apă de trandafiri sau lapte proaspăt, decorate cu sâmburi de rodie.
Baclava cu nuci
Ingrediente: un pahar de făină, un sfert de pahar de apă, două ouă, puţină sare, o linguriţă de ulei de măsline, un pahar şi un sfert de feculă (sau amidon). Pentru umplutură: un pahar de unt, un pahar şi jumătate de nuci tăiate mărunt. Pentru sirop: două pahare de zahăr, două pahare de apă, două linguriţe de suc de lămâie.
Preparare: Pentru aluat faceţi în mijlocul făinii o gaură în care puneţi ouăle, apa, uleiul, sarea şi fecula. Amestecaţi până obţineţi un aluat consistent, apoi lăsaţi o oră să se odihnească. Întindeţi mai multe foi, de dimensiunea tăvii pe care urmează să o băgaţi la cuptor. Ungeţi tava cu unt topit, puneţi o foaie, umeziţi-o cu unt topit, aşezaţi o altă foaie şi ungeţi-o şi tot aşa, mai multe foi, după care puneţi nucile tăiate, acoperiţi cu încă o foaie unsă cu unt şi apoi cu o ultimă foaie, peste care turnaţi restul de unt topit. Tăiaţi cu un cuţit în formă de romburi şi daţi la cuptor pentru o oră, până prinde o culoare aurie. Pentru sirop, puneţi toate ingredientele pe foc moderat 15 minute. Când ba-clavaua este gata, o scoateţi din cuptor şi o însiropaţi.
Imam Bayildi
Ingrediente: 10 vinete medii, 6 cepe medii, 6 roşii mari, o cană ulei de măsline, o lingură de zahăr, 6 căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, zeama de la o lămâie, două căni de apă.
Preparare: Taie codiţa vinetelor, apoi sotează-le în ulei până devin de un maro auriu. Fă o crestătură pe lungimea vinetei, fără a tăia însă şi capetele. Pune vinetele una lângă alta, pe un singur rând, cu crestăturile la suprafaţă, într-o tavă mare şi nu foarte adâncă. Separat, sotează ceapa într-o jumătate de ceaşcă de ulei până devine aurie. Adaugă roşiile, usturoiul, pătrunjelul şi sarea. Lasă pe foc 15 minute, apoi dă vasul deoparte. Împănează vinetele cu această mixtură. Adaugă o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline, zahăr, sare şi apă. Acoperă şi găteşte la foc mediu cam o oră, până se frăgezesc vinetele. Pune-le cu grijă pe un platou. Serveşte rece.
Marmeladă de trandafiri
Ingrediente : 225 g petale de trandafiri, 6 pahare şi jumătate de zahăr, 3 pahare şi trei sferturi de apă, 3 linguri suc de lămâie.
Preparare: Puneţi apa într-o oală împreună cu petalele de trandafiri, aduceţi la fierbere şi micşoraţi focul în momentul în care petalele prind o culoare uşor albicioasă. Vărsaţi în acest vas zahărul şi continuă şi fierberea cu capacul pus, dar fără a acoperi în întregime oala, pentru a lăsa aburul să iasă. Este gata în momentul în care se obţine un sirop a cărui densitate se poate verifica luându-l între degete. Adăugaţi apoi cele 3 linguri de suc de lămâie, lăsaţi să mai fiarbă puţin, după care trageţi de pe foc, spumaţi şi vărsaţi marmelada într-un vas mai mare, unde o lăsaţi să se răcească. Se pune apoi în borcane de sticlă, care se închid ermetic.
Vinete uscate umplute
Ingrediente: 4 căni de orez cu bobul spart, 4 linguri de muguri de pin, 4 linguri de stafide, 250 g de ficat de pui sau de miel, o ceapă medie, 200 g unt, o linguriţă de piper, sare, o linguriţă de mix de condimente, o linguriţă de zahăr, o legătură de mărar, vinete uscate.
Preparare: Vinetele uscate se pun la înmuiat în apă fierbinte pentru două minute, apoi se umplu cu o compoziţie preparată după cum urmează. Orezul se pune într-un vas, apoi se toarnă deasupra apă fierbinte şi o lingură de sare. Se lasă aşa 30 de minute. Se clăteşte apoi în apă rece de câteva ori şi se scurge. Curăţă şi toacă ceapa. Înmoaie stafidele în apă caldă şi lasă-le să se umfle, apoi scurge-le. Dacă foloseşti ficat de miel, înlătură membrana şi spală-l (acest proces nu este necesar pentru ficatul de pui). Toacă mărunt ficatul. Pune untul într-o tigaie şi prăjeşte mugurii de pin până se colorează puţin. Adaugă ceapa tocată şi, după ce aceasta s-a colorat puţin, adaugă şi ficatul tocat. În final, pune orezul şi amestecă bine cu o lingură de lemn câteva minute. Pune şi stafidele şi condimentele. Umple vinetele, pune-le în cratiţă, acoperă cu apă şi pune la cuptor, la foc mic, să scadă.
• Reţete redactate de Magda Cristina Ursache
Citește pe Antena3.ro