REPORTER IN TIGAIE
500 de km pana la Suceava. Si inca vreo 40 pana in satul Ciocanesti. Aici este destinatia noastra! Locuri incarcate de traditii bine inradacinate. Un peisaj de basm, ce te indeamna prietenos la visare! Iar oamenii, personaje de poveste. Case rasfirate, tipice zonei montane, dar frumos aranjate si colorate! Drumuri de munte ce-ti amintesc la fiecare pas ca viata are urcusurile si coborasurile ei. Totul "miroase" a sarbatoare!
SIMPLITATE. Oameni cu sufletul cald, primitori si gata sa-ti ofere, fara nici cea mai mica ezitare, tot ce au. Sunt asemenea unei carti deschise, din care poti sa-ti extragi tot ceea ce iti place si te impresioneaza. Exceptie nu face nici doamna Dafina Candrea, la pensiunea careia am stat timp de doua zile. Finuta, cum m-a rugat sa-i spun, caci asa este cunoscuta printre sateni. Ce femeie energica si plina de viata! Se misca repede ca un spiridus, iar ochii ii sunt mari si luminosi. I se citeste pe chip ca este o luptatoare. A participat la multe concursuri gastronomice, iar "concurenta nu o mai sperie de mult".
Ne-am retras amandoua in bucatarie, spatiul in care Finuta se regaseste si isi incarca bateriile de fiecare data. O incapere nu foarte mare, dar bine aprovizionata cu de toate. In timp ce incepu sa-mi pregateasca niste deliciosi hribi cu smantana, asa, ca sa ma acomodez mai bine cu bucatele locului, ne-am dat la vorba. Viata nu a fost deloc usoara pentru doamna Dafina, dar nu se plange de nimic. A lucrat mai multi ani intr-o intreprindere, iar cel mai greu i-a fost cand s-au facut disponibilizarile si a ramas fara loc de munca. Asa ca, din 1997 si-a deschis o pensiune, iar cea mai mare bucurie a ei este sa-si vada oaspetii multumiti. Nu stia nimic despre cum se conduce o afacere, pur si simplu a riscat, a pus suflet si a reusit.
La pensiunea Finutei poti gasi orice iti pofteste inima, iar bucatareasa este la inaltime. Tochitura cu slana si muschi afumat, friptura la cuptor cu ciuperci, mamaliguta cu barabule, ciorba de perisoare, samacisa (branza de vaca), papanasi cu smantana si zahar sau dulceata de afine.
"Am 56 de ani, dar inima imi este mult mai tanara. Imi place sa glumesc, sa gatesc, sa cant si sa ma bucur de viata." Nu are un meniu stabilit, ci lasa totul la alegerea oaspetilor. Cei mai multi aleg mancarurile cu ciuperci. Finuta stie o gramada. Rulada cu ciuperci, ciuperci umplute cu slana, la gratar, marinate, pui umplut cu ciuperci. O adevarata carte de bucate!
Hribii mei erau deja gata. "Sa va fac si o mamaliguta cu barabule. Si bineinteles o carne de vita la cuptor cu garnitura de ciuperci, iar la desert..." Deja ma pierdusem... E de inteles printre atatea bucate si mirosuri! Cine ar rezista?
Citește pe Antena3.ro
SFAT
|
Este bine sa fie alese numai ciupercile tari, tinere si cu un miros placut. Evitati sa culegeti si sa pregatiti ciupercile batrane si moi deoarece prin imbatranire acestea devin toxice pentru organism.
|
|
MACAROANE CU CIUPERCIINGREDIENTE: 400 g macaroane, 500 g de ciuperci, 50 g de unt, sare; sosul: porumb dulce din conserva, maioneza, o lingurita cu piper macinat. PREPARARE: Macaroanele se fierb in apa cu putina sare. Se limpezesc cu apa rece, se scurg, se pun intr-o cratita, se adauga untul si ciupercile taiate si prajite in prealabil. Se pune sare si se amesteca impreuna cu maioneza si cu porumbul, apoi se condimenteaza. Vasul se lasa in cuptor timp de 20 de minute. Se servesc calde.RULADA CU CIUPERCIINGREDIENTE: un kg carne, 500 g ciuperci, 150 g slanina, doua cepe, doua oua, 50 g unt, o lingurita cu verdeata, sare si piper. PREPARARE: Carnea se toaca impreuna cu slanina si cu ceapa. Se adauga un ou, sare, piper, verdeata tocata si se amesteca bine. Ciupercile se toaca marunt si se prajesc in unt. Se sareaza, iar cand se racesc, se pune un ou. Compozitia rezultata se intinde sub forma de dreptunghi pe un prosop ud, iar in mijloc se pun ciupercile. Se ruleaza foaia de carne peste ciuperci, se pune rulada intr-o tava unsa si se lasa in cuptor 40 de minute.FRIPTURA DE IEPURE CU SOS DE CIUPERCIINGREDIENTE: un kg carne iepure, o capatana usturoi, o lingura cu untura, vin, doua linguri cu otet, sare, sos de ciuperci. PREPARARE: Se aleg bucati de carne din pulpele din spate, se spala, se sareaza, se stropesc cu otet si se lasa o ora la rece. Se impaneaza cu bucati de slanina si usturoi, se ung cu untura si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga jumatate de pahar cu vin, o lingura cu otet, sare si apa. Se lasa in cuptor, avand grija sa se stropeasca din cand in cand carnea cu sosul din tava. Dupa ce este gata, se scoate din tava, se taie felii si se serveste cu sos de ciuperci.IAHNIE DE CIUPERCIINGREDIENTE: un kg de ciuperci, doua cepe, 5 linguri cu ulei, 2-3 rosii sau o lingura cu bulion, o lingurita cu faina, sare, piper. PREPARARE: Ciupercile taiate se prajesc in ulei impreuna cu ceapa tocata. Din cand in cand se mai adauga cate o lingura cu apa pana cand se inmoaie ciupercile. Se presara faina, se pune bulionul, sarea, piperul, apa cat sa acopere ciupercile, dupa care se fierbe pana cand scade zeama.PESTE CU HRIBI SI OREZINGREDIENTE: un crap mare, 500 g hribi, 400 g rosii, 300 ml vin, cimbru, o capatana de usturoi, sare, orez, piper, ulei, o ceapa, suc de rosii, patrunjel. PREPARARE: Crapul se curata. Ciupercile taiate felii se inabusa in ulei, se adauga orezul, ceapa tocata, sarea, piperul, cimbrul si verdeata. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase pe burta si se pune intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga sucul de rosii, vinul, usturoiul si rosiile taiate pe jumatate. Se da la cuptor 40 de minute. |