x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii de vis bucovinene

0
Autor: Mara Raducanu 12 Oct 2005 - 00:00
Delicii de vis bucovinene
REPORTER IN TIGAIE
500 de km pana la Suceava. Si inca vreo 40 pana in satul Ciocanesti. Aici este destinatia noastra! Locuri incarcate de traditii bine inradacinate. Un peisaj de basm, ce te indeamna prietenos la visare! Iar oamenii, personaje de poveste. Case rasfirate, tipice zonei montane, dar frumos aranjate si colorate! Drumuri de munte ce-ti amintesc la fiecare pas ca viata are urcusurile si coborasurile ei. Totul "miroase" a sarbatoare!

SIMPLITATE. Oameni cu sufletul cald, primitori si gata sa-ti ofere, fara nici cea mai mica ezitare, tot ce au. Sunt asemenea unei carti deschise, din care poti sa-ti extragi tot ceea ce iti place si te impresioneaza. Exceptie nu face nici doamna Dafina Candrea, la pensiunea careia am stat timp de doua zile. Finuta, cum m-a rugat sa-i spun, caci asa este cunoscuta printre sateni. Ce femeie energica si plina de viata! Se misca repede ca un spiridus, iar ochii ii sunt mari si luminosi. I se citeste pe chip ca este o luptatoare. A participat la multe concursuri gastronomice, iar "concurenta nu o mai sperie de mult".

Ne-am retras amandoua in bucatarie, spatiul in care Finuta se regaseste si isi incarca bateriile de fiecare data. O incapere nu foarte mare, dar bine aprovizionata cu de toate. In timp ce incepu sa-mi pregateasca niste deliciosi hribi cu smantana, asa, ca sa ma acomodez mai bine cu bucatele locului, ne-am dat la vorba. Viata nu a fost deloc usoara pentru doamna Dafina, dar nu se plange de nimic. A lucrat mai multi ani intr-o intreprindere, iar cel mai greu i-a fost cand s-au facut disponibilizarile si a ramas fara loc de munca. Asa ca, din 1997 si-a deschis o pensiune, iar cea mai mare bucurie a ei este sa-si vada oaspetii multumiti. Nu stia nimic despre cum se conduce o afacere, pur si simplu a riscat, a pus suflet si a reusit.

La pensiunea Finutei poti gasi orice iti pofteste inima, iar bucatareasa este la inaltime. Tochitura cu slana si muschi afumat, friptura la cuptor cu ciuperci, mamaliguta cu barabule, ciorba de perisoare, samacisa (branza de vaca), papanasi cu smantana si zahar sau dulceata de afine.

"Am 56 de ani, dar inima imi este mult mai tanara. Imi place sa glumesc, sa gatesc, sa cant si sa ma bucur de viata." Nu are un meniu stabilit, ci lasa totul la alegerea oaspetilor. Cei mai multi aleg mancarurile cu ciuperci. Finuta stie o gramada. Rulada cu ciuperci, ciuperci umplute cu slana, la gratar, marinate, pui umplut cu ciuperci. O adevarata carte de bucate!

Hribii mei erau deja gata. "Sa va fac si o mamaliguta cu barabule. Si bineinteles o carne de vita la cuptor cu garnitura de ciuperci, iar la desert..." Deja ma pierdusem... E de inteles printre atatea bucate si mirosuri! Cine ar rezista?

POVESTE. Focul din soba ardea mocnit si ma imbia la visare, iar mirosul ademenitor al carnii pe care dna Finuta o daduse la cuptor era deja prea mult pentru mine. Am mancat cu o pofta de care nu ma credeam capabila. La desert, cu toata impotrivirea mea, gospodina noastra a facut papanasi. Dar tot raul spre bine. Cu smantana si cu dulceata, ceva de vis!

Intrasem intr-o alta lume sau, de ce nu, ajunsesem chiar pe o alta planeta. Aveam in fata mea niste oameni pentru care nu exista oboseala si nici suparare! Poate de aceea mancarea avea un cu totul alt gust… mai simplu, mai special, mai de poveste. De aflarea retetelor m-am ocupat eu, ca doar eram in plina "misiune" culinara!

"Mancarurile noastre bucovinene au cate ceva din sufletul nostru, din traditiile si din cantecele noastre. Sunt cele mai bune ingrediente care n-ar trebui sa lipseasca din nici o mancare romaneasca. Este nevoie sa pui suflet si sa te dedici oamenilor din jurul tau. Ei simt asta si vor sti sa te rasplateasca"

"Cel mai aproape de sufletul meu este premiul intai castigat la concursul de gastronomie «Cele mai bune placinte», de la Galati. Imi place sa gatesc si sa ma joc cu ingredientele. Inovez, improvizez si ma simt bine in acel loc in care mirosul bucatelor te copleseste pur si simplu: bucataria"
- Dna Dafina

SFAT
Este bine sa fie alese numai ciupercile tari, tinere si cu un miros placut. Evitati sa culegeti si sa pregatiti ciupercile batrane si moi deoarece prin imbatranire acestea devin toxice pentru organism.

MACAROANE CU CIUPERCI

INGREDIENTE: 400 g macaroane, 500 g de ciuperci, 50 g de unt, sare; sosul: porumb dulce din conserva, maioneza, o lingurita cu piper macinat.

PREPARARE: Macaroanele se fierb in apa cu putina sare. Se limpezesc cu apa rece, se scurg, se pun intr-o cratita, se adauga untul si ciupercile taiate si prajite in prealabil. Se pune sare si se amesteca impreuna cu maioneza si cu porumbul, apoi se condimenteaza. Vasul se lasa in cuptor timp de 20 de minute. Se servesc calde.

RULADA CU CIUPERCI

INGREDIENTE: un kg carne, 500 g ciuperci, 150 g slanina, doua cepe, doua oua, 50 g unt, o lingurita cu verdeata, sare si piper.

PREPARARE: Carnea se toaca impreuna cu slanina si cu ceapa. Se adauga un ou, sare, piper, verdeata tocata si se amesteca bine. Ciupercile se toaca marunt si se prajesc in unt. Se sareaza, iar cand se racesc, se pune un ou. Compozitia rezultata se intinde sub forma de dreptunghi pe un prosop ud, iar in mijloc se pun ciupercile. Se ruleaza foaia de carne peste ciuperci, se pune rulada intr-o tava unsa si se lasa in cuptor 40 de minute.

FRIPTURA DE IEPURE CU SOS DE CIUPERCI

INGREDIENTE: un kg carne iepure, o capatana usturoi, o lingura cu untura, vin, doua linguri cu otet, sare, sos de ciuperci.

PREPARARE: Se aleg bucati de carne din pulpele din spate, se spala, se sareaza, se stropesc cu otet si se lasa o ora la rece. Se impaneaza cu bucati de slanina si usturoi, se ung cu untura si se pun intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga jumatate de pahar cu vin, o lingura cu otet, sare si apa. Se lasa in cuptor, avand grija sa se stropeasca din cand in cand carnea cu sosul din tava. Dupa ce este gata, se scoate din tava, se taie felii si se serveste cu sos de ciuperci.

IAHNIE DE CIUPERCI

INGREDIENTE: un kg de ciuperci, doua cepe, 5 linguri cu ulei, 2-3 rosii sau o lingura cu bulion, o lingurita cu faina, sare, piper.

PREPARARE: Ciupercile taiate se prajesc in ulei impreuna cu ceapa tocata. Din cand in cand se mai adauga cate o lingura cu apa pana cand se inmoaie ciupercile. Se presara faina, se pune bulionul, sarea, piperul, apa cat sa acopere ciupercile, dupa care se fierbe pana cand scade zeama.

PESTE CU HRIBI SI OREZ

INGREDIENTE: un crap mare, 500 g hribi, 400 g rosii, 300 ml vin, cimbru, o capatana de usturoi, sare, orez, piper, ulei, o ceapa, suc de rosii, patrunjel.

PREPARARE: Crapul se curata. Ciupercile taiate felii se inabusa in ulei, se adauga orezul, ceapa tocata, sarea, piperul, cimbrul si verdeata. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase pe burta si se pune intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga sucul de rosii, vinul, usturoiul si rosiile taiate pe jumatate. Se da la cuptor 40 de minute.
Citeşte mai multe despre:   sare,   ciuperci,   cuptor,   ciupercile

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela

Mara Oprea, vacanţă în Grecia înainte de revenirea pe platoul de filmare Adela
Galerie Foto După aproape un an de zile în care au fost prezenţi aproape zilnic pe platourile de filmare de la Adela, serialul de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production ce va avea premiera celui de-al doilea se...

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile

Cum să îți aranjezi singur grădina: sfaturi utile
Timpul petrecut în grădină are o mulțime de efecte pozitive asupra sănătății fizice și mentale. Dacă te numeri printre norocoșii care au puțin spațiu verde în jurul casei, ar fi păcat să nu-l...

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!

Finala Mireasa, lider de audiență! Maria și Liviu sunt câștigătorii celui de-al treilea sezon!
Galerie Foto Finala celui de-al treilea sezon al emisiunii Mireasa, difuzată duminică, între orele 15.30 – 18.58, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât pe publicul comercial din mediul urban, cât și la nivelul întreg...

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria

Atenție unde călătoriți. Coduri roşu și portocaliu de caniculă în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sunt în vigoare Coduri roşu și portocaliu de caniculă până marți. Ministerul Afacerilor Externe informează...

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex

(P) Patul, între decor și funcționalitate - preferați textile produse în România, de la Coneltex
Cu toții știm că patul din dormitor nu este doar de decor, ci îndeplinește un dublu rol. Atunci când vă doriți ca la finalul zilei să vă aruncați în patul confortabil și să vă simțiți ca într-o...

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...
Serviciul de email marketing furnizat de