x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii din peşte

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Sabina Motea din Craiova, o mai veche prietenă a Jurnalului de bucătărie, ne-a primit din nou în casa ei. Fiindcă mai sunt doar câteva zile până la “Buna Vestire”, zi în care creştinii ortodocşi servesc preparate din peşte, ­Sabina Motea ne-a dăruit câteva din reţetele acestor mâncăruri. La rândul nostru, vi le dăruim dumneavoastră.

Sabina Motea din Craiova, o mai veche prietenă a Jurnalului de bucătărie, ne-a primit din nou în casa ei. Pa­sionată de gastronomie, olteanca strânge reţete de pes­­te aproape trei decenii. “Fiecare om lasă ceva în urma sa. Eu vreau să las moştenire această colecţie...”, spune femeia, vizibil emoţionată. Acum are adunate sute de reţete, aşezate pe categorii, în cutii mai mici sau mai mari. Colecţia ascunde secrete gastronomice învăţate de câteva generaţii. Fiindcă mai sunt doar câteva zile până la “Buna Vestire”, zi în care creştinii ortodocşi servesc preparate din peşte, ­Sabina Motea ne-a dăruit câteva din reţetele acestor mâncăruri. La rândul nostru, vi le dăruim dumneavoastră.

 

Secrete

Reţetele cu păstrăv sunt luate de la prietene şi, ­majoritatea, testate în propria bucătărie de gazda ­noastră. Indiferent că o pregătim pe grătar, la cuptor sau în tigaie, carnea cea albă şi dulce a păstrăvului are un gust inconfundabil. Sunt însă câteva secrete care dovedesc priceperea bucătarului. Cine pofteşte la păstrăv fript ­trebuie mai întâi să ungă grătarul cu ulei sau grăsime, ­astfel încât să nu se lipească peştele, care în prealabil a fost stropit cu zeamă de lămâie şi “tapetat” cu sare grunjoasă. Cunoscătorii spun că păstrăvul “umplut” cu verdeaţă, îmbrăcat în folie de aluminiu şi apoi pus în tabla încinsă are o aromă aparte. Indiferent că este gătit la tavă sau prăjit în tigaie, pentru a evita sfărâmarea cărnii, păstrăvul ­trebuie pregătit la foc mic.

 

Păstrăvi rasol

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, 500 g cartofi, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, o legătură de mărar, sare, piper, o lingură de unt, oţet.

Preparare: Se curăţă şi se spală morcovul, rădăcina de pătrunjel şi ceapa, după care se pun la fiert în apă rece. Când au fiert, se adaugă în apă şi peştele, curăţat şi spălat. Când peştele e gata, se scoate pe un platou şi, în apa în care a fiert, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în sferturi. Se lasă să fiarbă la foc mic, ca să nu se fărâmiţeze. Se scot apoi cartofii şi se pun împrejurul păstrăvilor, pe acelaşi platou. Cartofii se stropesc cu unt topit. Se ia o parte din zeama în care au fiert, pe rând, legumele, păstrăvii şi cartofii şi se adaugă în ea, după gust, oţet, sare şi piper, precum şi mărarul tocat mărunt.

Se stropesc cu această zeamă obţinută fie numai peştele, fie şi cartofii, sau se aduce separat la masă, într-o sosieră.

 

Păstrăvi fierţi în vin, cu sos

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, două felii de miez de pâine, 100 ml lapte, 25 g unt, 8 ciuperci, o ramură de cimbru, 3 căţei de usturoi, câteva fire de pătrunjel verde.

Preparare: Păstrăvii se curăţă, se spală şi se pun la fiert împreună cu legumele (curăţate, spălate şi tăiate în rondele) şi cu vinul. Ciupercile se curăţă, se taie în sferturi şi se rumenesc în unt, după care se lasă deoparte. În sosul rămas se adaugă usturoiul tăiat în felii, cimbrul tocat mărunt şi miezul de pâine înmuiat în lapte şi stors. Se freacă până când se obţine o pastă omogenă, apoi se sub­ţiază cu zeama în care au fiert păstrăvii şi se pasează prin sită. Se scot păstrăvii din zeama lor, se aşază în farfurie şi se asezonează cu sos. Se poate decora cu pătrunjel tocat mărunt.

 

Păstrăvi în sos de unt

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, 4 linguri de zeamă de lămâie, 150 g unt, 80 g făină, sare, piper.

Preparare: Păstrăvii se curăţă, se spală, se dau prin făină şi se prăjesc în jumătate din cantitatea de unt. Se scot pe o farfurie, se sărează, se piperează, se stropesc cu zeamă de lămâie, după care se toarnă peste ei restul de unt topit, fierbinte.

 

Păstrăvi fierţi cu cartofi noi

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, 400 g cartofi noi, 3 linguri de unt, câteva fire de pătrunjel verde, o lămâie.

Preparare: Păstrăvii se curăţă, se spală şi se pun la foc mic, într-o cratiţă încăpătoare, în apă fierbinte cu sare. Se lasă 12-15 minute, după care se scot (cu atenţie, ca să nu se rupă) şi se pun pe un platou încălzit. Se topesc două linguri de unt şi se toarnă, fierbinte, peste peşti. Se aşază alături garnitura de cartofi noi, fierţi, peste care se pune restul de unt frecat cu pătrunjel verde tocat mărunt. Şi peştii, şi cartofii se stropesc cu zeamă de lămâie.

 

Păstrăvi în aspic

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, zarzavat pentru supă (morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, o ceapă), o foaie de dafin, 4 foi de gelatină, 300 g ciuperci.

Preparare: Păstrăvii (curăţaţi şi spă­laţi) se fierb împreună cu zarzavatul (cu­răţat, spălat şi tăiat în jumătăţi sau sfer­turi) şi cu ciupercile (curăţate şi spălate). Se scot apoi peştii pe un platou mai adânc. Se aşază ciupercile îm­prejurul lor, apoi se strecoară zeama şi se dizolvă în ea foile de gelatină, ames­te­cându-se bine. Se toarnă zeama pes­te păstrăvi şi ciuperci şi se dă platoul la rece, pentru ca să se prindă aspicul.

 

• Reţete redactate de Carmen Drăgan

Citeşte mai multe despre:   pătrunjel,   pastravi,   caiet de retete,   păstrăvii

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de