x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Delicii din peşte

0
Autor: Diana Radu 19 Mar 2008 - 00:00

Sabina Motea din Craiova, o mai veche prietenă a Jurnalului de bucătărie, ne-a primit din nou în casa ei. Fiindcă mai sunt doar câteva zile până la “Buna Vestire”, zi în care creştinii ortodocşi servesc preparate din peşte, ­Sabina Motea ne-a dăruit câteva din reţetele acestor mâncăruri. La rândul nostru, vi le dăruim dumneavoastră.

Sabina Motea din Craiova, o mai veche prietenă a Jurnalului de bucătărie, ne-a primit din nou în casa ei. Pa­sionată de gastronomie, olteanca strânge reţete de pes­­te aproape trei decenii. “Fiecare om lasă ceva în urma sa. Eu vreau să las moştenire această colecţie...”, spune femeia, vizibil emoţionată. Acum are adunate sute de reţete, aşezate pe categorii, în cutii mai mici sau mai mari. Colecţia ascunde secrete gastronomice învăţate de câteva generaţii. Fiindcă mai sunt doar câteva zile până la “Buna Vestire”, zi în care creştinii ortodocşi servesc preparate din peşte, ­Sabina Motea ne-a dăruit câteva din reţetele acestor mâncăruri. La rândul nostru, vi le dăruim dumneavoastră.

 

Secrete

Reţetele cu păstrăv sunt luate de la prietene şi, ­majoritatea, testate în propria bucătărie de gazda ­noastră. Indiferent că o pregătim pe grătar, la cuptor sau în tigaie, carnea cea albă şi dulce a păstrăvului are un gust inconfundabil. Sunt însă câteva secrete care dovedesc priceperea bucătarului. Cine pofteşte la păstrăv fript ­trebuie mai întâi să ungă grătarul cu ulei sau grăsime, ­astfel încât să nu se lipească peştele, care în prealabil a fost stropit cu zeamă de lămâie şi “tapetat” cu sare grunjoasă. Cunoscătorii spun că păstrăvul “umplut” cu verdeaţă, îmbrăcat în folie de aluminiu şi apoi pus în tabla încinsă are o aromă aparte. Indiferent că este gătit la tavă sau prăjit în tigaie, pentru a evita sfărâmarea cărnii, păstrăvul ­trebuie pregătit la foc mic.

 

Păstrăvi rasol

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, 500 g cartofi, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, o legătură de mărar, sare, piper, o lingură de unt, oţet.

Preparare: Se curăţă şi se spală morcovul, rădăcina de pătrunjel şi ceapa, după care se pun la fiert în apă rece. Când au fiert, se adaugă în apă şi peştele, curăţat şi spălat. Când peştele e gata, se scoate pe un platou şi, în apa în care a fiert, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în sferturi. Se lasă să fiarbă la foc mic, ca să nu se fărâmiţeze. Se scot apoi cartofii şi se pun împrejurul păstrăvilor, pe acelaşi platou. Cartofii se stropesc cu unt topit. Se ia o parte din zeama în care au fiert, pe rând, legumele, păstrăvii şi cartofii şi se adaugă în ea, după gust, oţet, sare şi piper, precum şi mărarul tocat mărunt.

Se stropesc cu această zeamă obţinută fie numai peştele, fie şi cartofii, sau se aduce separat la masă, într-o sosieră.

 

Păstrăvi fierţi în vin, cu sos

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, două felii de miez de pâine, 100 ml lapte, 25 g unt, 8 ciuperci, o ramură de cimbru, 3 căţei de usturoi, câteva fire de pătrunjel verde.

Preparare: Păstrăvii se curăţă, se spală şi se pun la fiert împreună cu legumele (curăţate, spălate şi tăiate în rondele) şi cu vinul. Ciupercile se curăţă, se taie în sferturi şi se rumenesc în unt, după care se lasă deoparte. În sosul rămas se adaugă usturoiul tăiat în felii, cimbrul tocat mărunt şi miezul de pâine înmuiat în lapte şi stors. Se freacă până când se obţine o pastă omogenă, apoi se sub­ţiază cu zeama în care au fiert păstrăvii şi se pasează prin sită. Se scot păstrăvii din zeama lor, se aşază în farfurie şi se asezonează cu sos. Se poate decora cu pătrunjel tocat mărunt.

 

Păstrăvi în sos de unt

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, 4 linguri de zeamă de lămâie, 150 g unt, 80 g făină, sare, piper.

Preparare: Păstrăvii se curăţă, se spală, se dau prin făină şi se prăjesc în jumătate din cantitatea de unt. Se scot pe o farfurie, se sărează, se piperează, se stropesc cu zeamă de lămâie, după care se toarnă peste ei restul de unt topit, fierbinte.

 

Păstrăvi fierţi cu cartofi noi

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, 400 g cartofi noi, 3 linguri de unt, câteva fire de pătrunjel verde, o lămâie.

Preparare: Păstrăvii se curăţă, se spală şi se pun la foc mic, într-o cratiţă încăpătoare, în apă fierbinte cu sare. Se lasă 12-15 minute, după care se scot (cu atenţie, ca să nu se rupă) şi se pun pe un platou încălzit. Se topesc două linguri de unt şi se toarnă, fierbinte, peste peşti. Se aşază alături garnitura de cartofi noi, fierţi, peste care se pune restul de unt frecat cu pătrunjel verde tocat mărunt. Şi peştii, şi cartofii se stropesc cu zeamă de lămâie.

 

Păstrăvi în aspic

Ingrediente: 4 păstrăvi de câte 250-300 g fiecare, zarzavat pentru supă (morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, o ceapă), o foaie de dafin, 4 foi de gelatină, 300 g ciuperci.

Preparare: Păstrăvii (curăţaţi şi spă­laţi) se fierb împreună cu zarzavatul (cu­răţat, spălat şi tăiat în jumătăţi sau sfer­turi) şi cu ciupercile (curăţate şi spălate). Se scot apoi peştii pe un platou mai adânc. Se aşază ciupercile îm­prejurul lor, apoi se strecoară zeama şi se dizolvă în ea foile de gelatină, ames­te­cându-se bine. Se toarnă zeama pes­te păstrăvi şi ciuperci şi se dă platoul la rece, pentru ca să se prindă aspicul.

 

• Reţete redactate de Carmen Drăgan

Citeşte mai multe despre:   pătrunjel,   pastravi,   caiet de retete,   păstrăvii

 



Mai multe titluri din categorie

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...
Serviciul de email marketing furnizat de