DICTIONARUL DULCETURILOR
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, dulceata este "un preparat alimentar facut din fructe sau petale de flori fierte in sirop de zahar". Asadar, doua sunt ingredientele principale ale acestui desert: pe de o parte, fructele (nu conteaza cat sunt de dulci, carnoase sau zemoase, important este sa intre in categoria fructelor), iar, pe de alta parte, zaharul (obtinut din sfecla de zahar sau trestie de zahar). Pentru europeni, prepararea dulceturilor este o activitate relativ recenta. Acum 400 de ani, spaniolii au adus din Continentul American secretul conservarii fructelor, folosind zahar de trestie. O data cu trecerea timpului, europenii au demonstrat din plin ca pot fi ingeniosi, intalnindu-se in prezent combinatii uluitoare de fructe. Nu a fost suficienta dulceata de fructe! S-au inventat gemurile, jeleurile, sucurile de fructe, fructele confiate etc.
Dar sa revenim la dulceata. Pentru a obtine chiar si numai un borcanel cu "dulceata fructelor" trebuie respectat pe deplin "procesul de fabricatie", ca sa folosim termeni tehnici.
PECTINA
Fiecare fruct contine sau nu o substanta care poate face minuni atunci cand este vorba de dulceata: pectina. Ea face parte dintr-o "clasa de compusi organici care se gasesc in tesuturile celulelor vegetale si care, prin amestecare cu apa si prin fierbere, capata forma unei gelatine, fiind folosita in industria alimentara" (Dictionarul explicativ al limbii romane). Unele fructe, precum coacazele si zmeura, contin o cantitate suficienta de pectina. Capsunile si murele au nevoie mereu de un adaos de pectina.STERILIZARE
Inainte de a fi umplute cu dulceata, borcanele se sterilizeaza - procesul de "distrugere a microbilor dintr-un mediu sau de pe un obiect" (Dictionarul explicativ al limbii romane). Borcanele si capacele se pun pe un gratar, intr-un vas mai mare cu apa, si se fierb timp de zece minute. Inainte de folosire se usuca bine.UMPLERE
Citește pe Antena3.ro
MUCEGAI
FIERBERE
Se stabileste mai intai cantitatea de fructe si de zahar. Se curata fructele, se elimina semintele sau samburii si se maruntesc, daca este cazul. Intr-o cratita mai mare, la foc iute, se amesteca fructele, zaharul si zeama de lamaie. Se poate adauga si o jumatate de lingurita cu unt. Foarte important este sa se amestece incontinuu. Dupa putin timp incepe sa fiarba, adica actiunea prin care "trece sau se face sa treaca un lichid in stare de vapori, prin formarea, sub actiunea caldurii, in intreaga masa a lichidului, a unor bule de vapori care se ridica la suprafata" (Dictionarul explicativ al limbii romane). Se adauga pectina sau gelatina si se amesteca energic. Se mai tine pe foc sa clocoteasca inca un minut, amestecand incontinuu. Se ia oala de pe foc si se indeparteaza spuma.