x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii montane

Delicii montane

de Diana Radu    |    12 Mar 2008   •   00:00

Pe Valea Prahovei, undeva în Azuga, am aflat-o pe doamna Mariana Popa. O femeie primitoare şi inimoasă, care ne-a introdus în viaţa restaurantului de pensiune. De la ea am aflat cum se face că mâncărurile pregătite la munte sunt atât de gustoase.

Pe Valea Prahovei, undeva în Azuga, am aflat-o pe doamna Mariana Popa. O femeie primitoare şi inimoasă, care ne-a introdus în viaţa restaurantului de pensiune. De la ea am aflat cum se face că mâncărurile pregătite la munte sunt atât de gustoase. Iată ce ne-a povestit…    

 

Prin ce se deosebeşte un restaurant obişnuit de unul de pensiune? La noi, iarna sunt foarte mulţi turişti, iar primăvara şi toamna doar în weekenduri mai vin clienţi. Practic, în timpul iernii, orice bucătar de pensiune face dovada talentului său. Se munceşte la foc continuu, de dimineaţa până noaptea târziu. Toţi clienţii vor să fie serviţi repede, şi preparatele trebuie să fie mereu la fel de gustoase. La un restaurant obişnuit, o asemenea aglomeraţie este doar de Sărbători sau la anumite evenimente.

 

Patriotism local

Ce se consumă mai des într-un restaurant de pensiune? Cei mai mulţi clienţi vor mâncare tradiţională. Mâncărurile preparate “ca la mama acasă” sunt la mare căutare aici la munte. Doar tinerii mai cer pizza şi paste. Ceilalţi doresc mâncăruri  pregătite natural, care sunt mai sănătoase, în special ciorbe. Cea mai căutată este ciorbiţa de văcuţă. Ţinând cont că oamenii care vin la munte schiază şi fac drumeţii, e firesc să mănânce multe ciorbe. Sunt deshidrataţi şi înfometaţi. Aerul de munte le face poftă de mâncare. Aşa că avem grijă să plece sătui şi mulţumiţi din restaurant.

 

Aveţi anumite reţete dragi dumneavoastră? Eu prefer să gătesc mâncăruri tradiţionale, fiindcă astfel pot transmite mai departe lucrurile învăţate de la bătrâni. E vorba despre un anumit patriotism local… dacă îl putem numi aşa. În plus, eu îmbogăţesc reţeta clasică cu anumite ingrediente “secrete”, învăţate de la bătrâni. Sunt chestii de nuanţă, care conferă o anumită individualitate preparatelor mele, ceea ce îi determină pe clienţi să revină în restaurant.

 

Tocăniţă de pui ardelească

Ingrediente: 600 g piept de pui dezosat, 300 g ardei gras, 200 g ceapă, 400 g roşii, 300 g ulei, piper, sare şi verdeaţă

Preparare: Uleiul se pune la încins într-o tigaie, iar apoi se adaugă carnea tăiată fâşiuţe. Separat, ceapa se taie solzişori şi se pune în cratiţă. Se lasă cam 10 minute la rumenit. Ardeiul, tăiat julienne, se adaugă şi el în cratiţă peste celelalte ingrediente. Urmează roşiile descojite şi tăiate cubuleţe. Se drege gustul cu sare şi piper şi se ornează cu verdeaţă.

 

Taina bucătarului

Secretul preparatelor delicioase este amestecul de condimente folosit. Fiecare bucătar combină condimentele în proporţii diferite, ceea ce dă mâncărurilor o savoare aparte.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii