x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Delicii pescaresti

Delicii pescaresti

de Max Gourmet    |    13 Dec 2006   •   00:00
Delicii pescaresti
CRONICA DE RESTAURANT
Iata o fraza stereotip prin care multi patroni de localuri si-ar putea caracteriza afacerea vietii lor: "La inceput a fost o sifonarie, pe urma am deschis o bodega si acum e un mare restaurant". Nu vad nimic rau in asta, ba chiar de-a dreptul impresionanta mi se pare mobilitatea pescuitorilor de perle cu rasuflarea taiata, mereu in cautarea unui loc mai bun si a unei oferte mai tentante pentru clienti.

Restaurant familial

Case vechi boieresti, pe care le credeam cazute vesnic intr-o idilica stare, abandoneaza, sub spoturi si reclame, aerul patriarhal, deschizandu-si, peste noapte, saloanele cu glasvand de cristal. Sunt asa-numitele restaurante familiale, in care poti manca bine, dar te poti imprieteni si cu patronul. Pe Strada General Berthelot, intre Radio si Catedrala Sfantul Iosif, aproape de forfota din jurul unei sectii financiare, am descoperit, intamplator, un astfel de local. Deschis doar de zece zile, la ora pranzului era deja full. Mirosul irezistibil de peste prajit e cea mai buna carte de vizita si nu m-am mirat sa descopar ca "Mama Leone" e un restaurant cu specific pescaresc. De ce-i spune Mama Leone nu stiu; la urma urmelor, nici nu are importanta, cata vreme mancarea conteaza. Si inca cum! Recunoscandu-si lipsurile de debutant in oferta de meniu incompleta (inca), patronul se plimba familiar printre mese, sa stie clientii ca la el se aduce zilnic peste din Delta.

Facem o proba. Felul intai, ciorba de sturion à la Mama Leone. Carne proaspata si abundenta de cega, legume, sare, otet pe masura, ceva cam multa varza, dar, per total, gust imbatabil. O rapana cu sos de usturoi ne convinge, mai tarziu, ca bucatarul se pricepe sa gateasca si fineturi marine, desi, dupa trei feluri, senzatia dominanta va fi de pranz pescaresc à la Jurilovca. Confirmarea ne-o da tochitura din peste cu mamaliga, o combinatie de carne din mai multe specii, inabusita cu apa, ulei, ceapa, usturoi, tomate, paprika si ornata cu verdeata tocata si cu frunze de salata. Cred ca nici in Delta n-ar fi iesit mai gustoasa! Un vinut alb demisec, de Samburesti, a legat toate felurile de mancare. Va spun ca merita sa incercati retetele de peste de la Mama Leone, fie pentru ca tineti Postul Craciunului, darnic in dezlegari la peste, fie ca vi s-a facut dor de o mancare pescareasca adevarata, ori ca aveti de reglat o mostenire pe la sectia financiara din Berthelot. In toate cazurile, finalul poate fi fericit.

NOTELE LUI MAX
Restaurant Mama Leone
Str. General Berthelot nr. 50
  • Mancare: ■ ■ ■ ■
  • Servire: ■ ■ ■
  • Ambianta: ■ ■ ■ ■
  • Pret: ■ ■
  • De gustibus

    ILARIE À LA GREC. Perpelit pe gratar, pestele asta, care e un fel de palamida mai mica (palamida e si ea neam cu macroul), mi s-a parut delicios, combinat cu cartofi natur si o lamaie zemoasa cum de mult n-am mai gasit alta prin restaurantele pe unde am mancat! Patronul s-a grabit sa-mi recomande un sos pescaresc, pregatit in graba, din care am gustat numai din varful limbii si l-am pus deoparte, caci gustul pestelui nu merita sa fie ascuns de nici o alta aroma.
  • PRET: 13 RON
  • maxgourmet@k.ro
  • ×
    Subiecte în articol: mama leone