Cunoscută încă din timpul Imperiului Roman, broccoli este o legumă consumată astăzi în toată lumea. Numele său englez derivă din italianul “brocco” şi din latinul “bracchium”, care înseamnă braţ sau ramură.
Cunoscută încă din timpul Imperiului Roman, broccoli este o legumă consumată astăzi în toată lumea. Numele său englez derivă din italianul “brocco” şi din latinul “bracchium”, care înseamnă braţ sau ramură. Înrudită cu varza şi conopida, leguma, de culoare verde, galbenă sau violetă, este bogată în vitaminele A şi C, în fier, calciu şi fibre. În acelaşi timp, broccoli are puţine calorii, fiind recomandat pentru consum deopotrivă de medici şi de nutriţionişti.
Aliment medicament
Broccoli se cultivă, ca şi conopida, plantîndu-se la începutul lunii mai. Se recoltează treptat, pe măsură ce se formează lăstarii din inflorescenţă. Întrucît e mai puţin sensibil la căldură, broccoli poate fi cultivat şi în timpul verii. Fiind asemănător la gust, dar cu o consistenţă mai fină decît conopida, brocolii poate fi folosit cu succes la prepararea aceloraşi tipuri de mîncare.
Cei interesaţi în primul rînd de acţiunile terapeutice ale acestei legume, o pot consuma sub formă de suc proaspăt (obţinut cu storcătorul electric). Peste sucul de broccoli pot fi adăugate cîteva picături de zeamă de lămîie. Un pahar de suc consumat zilnic timp de cîteva săptămîni ajută la întărirea sistemului imunitar. Recomandate sunt şi salatele. Cu trei broccoli, patru linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet de vin, două roşii, sare, piper şi mărar se poate prepara o salată delicioasă. Astfel, se spală broccoli şi se pun într-un vas cu apă clocotită cu sare. După aproximativ cinci minute, se scot, se scurg bine şi se lasă la răcit. Separat se face un sos vinegretă din ulei, oţet, sare, piper şi mărar. Broccoli răciţi se desfac în bucheţele, se aşază pe un platou, se acoperă cu sosul şi se garnisesc cu felii de roşii. Tot din broccoli pot fi preparate salate delicioase cu brînză, smîntînă sau maioneză. Din aceeaşi legumă se pregătesc supe, budinci sau diferite mîncăruri din carne.
Budincă de broccoli
Ingrediente: doi broccoli, 50 g unt, o cană de lapte, două ouă, un pahar de smîntîntă, o lingură de pesmet, sare.
Preparare: Se pun broccoli în apă clocotită cu sare şi se lasă aproximativ cinci minute. Apoi se scurg bine. Separat se face un sos alb din făina care se rumeneşte în untul încins şi se stinge cu lapte. Se dă sosul de pe foc şi, după zece minute, se pun gălbenuşurile bătute spumă şi smîntîna. Se amestecă bine şi se încorporează şi albuşurile bătute bine. Peste acest sos se pun bucheţelele de broccoli, iar amestecul se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi se introduce în cuptorul încins pentru aproximativ 15 minute.
Sufleu de broccoli
Ingrediente: trei broccoli, 100 g unt, 100 g caşcaval, 100 g brînză de vaci, două ouă, un pahar de smîntînă, o lingură de pesmet, o lingură de făină şi sare.
Preparare: Broccoli se pun într-un vas cu apă clocotită cu sare şi se lasă aproximativ cinci minute, după care se scoate şi se pune la scurs. Cînd e gata se desface în bucheţele şi se pasează prin sită. Separat se freacă untul peste care se adaugă treptat gălbenuşurile, făina, smîntîna, jumătate din caşcavalul dat în prealabil prin răzătoare şi sarea. Se amestecă bine, se adaugă broccoli şi apoi se încorporează albuşurile bătute spumă. Compoziţia rezultată se toarnă într-un vas uns cu unt şi tapetat cu pesmet. Deasupra se presară restul de caşcaval şi se ţine în cuptorul încins aproximativ 15 minute.
Mîncare de broccoli cu pui
Ingrediente: trei broccoli, patru bucăţi de piept de pui, o ceapă, trei roşii, şase linguri de ulei, un căţel de usturoi, sare, piper, o legătură de pătrunjel.
Preparare: Carnea se rumeneşte în uleiul încins. Într-o altă tigaie se înăbuşă ceapa tăiată solzişori, peste care se adaugă făina şi se stinge cu apă caldă. Peste ceapă se adaugă carnea rumenită şi se lasă puţin la clocotit. Broccoli se desfac în bucheţele care apoi se prăjes preţ de cîteva minute, după care se pun peste carne. Se adaugă roşiile curăţate de coajă şi date prin sită, sarea, piperul, usturoiul mărunţit şi se dau la cuptor cît să scadă. Cînd e gata se presară deasupra pătrunjel verde tocat mărunt.