|
|
Sa nu credeti ca acadelele sunt o inventie recenta. Se pare ca primii care s-au bucurat de ele au fost copiii din epoca primitiva. Desi acele acadele erau mai rudimentare, se preparau imediat. Nu trebuia decat sa ai un stup la indemana, un betisor si picioare cat mai lungi (va voi explica de ce). Putem sa ne inchipuim cum se proceda: se vara betisorul in stup, mierea se lipea de el si apoi, fulgerator, se scotea betisorul si o luai la goana, ca sa nu te ciupeasca albinele. Mai tarziu, egiptenii au gasit o metoda ingenioasa de a conserva fructele, scufundandu-le in miere. Fructele erau sustinute de betisoare, pentru a fi mai usor de consumat. Si iata cum a luat nastere diversitatea, micii egipteni putandu-si alege aroma preferata. La mijlocul Evului Mediu, acadelele se preparau din zahar. Dar pentru ca acesta era deosebit de scump, acadelele poposeau doar in mainile copiilor din familiile instarite. Si pentru ca toti copiii si-ar fi dorit sa nu se mai termine, zaharul a fost ars, intarindu-se. Betisorul avea si de aceasta data un scop practic: sa nu se murdareasca degetele pofticiosilor. In secolul al XVII-lea, zaharul isi pierde statutul de delicatesa, astfel ca orice copil se putea bucura de acest deliciu pe bat.
La inceputul secolului al XX-lea, Samuel Born, de origine rusa, stabilit in Statele Unite ale Americii, a inventat masina de facut acadele. Era atat de ingenioasa, incat una dintre functiile pe care o avea era aceea de a introduce betisoarele. Era insa si foarte rapida, putand pregati 2.400 de acadele intr-o ora. De atunci inainte, acadelele au insotit copilaria fiecarui copil. Poate ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care Samuel Born a primit, in anul 1916, cheia orasului San Francisco. Daca stam sa ne gandim un pic, in zilele noastre, aceleiasi masini i-ar fi necesare 18 zile pentru ca fiecare bucurestean sa se bucure de acadeaua lui. Iar celor innebuniti dupa acadele trebuie sa le spun ca acadeaua cea mai mare a fost preparata in Suedia, in iulie 2003, si cantarea nu mai putin de... 2.158 kg. Ii cam invidiati un pic pe suedezi, nu-i asa?
|
ACADELE
ACADELE CU AROMA DE CIRESE
PREPARARE: Zaharul, apa si siropul de porumb se pun intr-o cratita, pe foc, pana cand se dizolva zaharul. Compozitia se imparte si se pune in doua vase. Se aduce la fierbere, dar nu se amesteca. Se adauga cate o jumatate de lingurita cu esenta de menta in fiecare vas, iar colorantul doar intr-unul singur. Continutul din ambele vase se rastoarna pe o bucata de marmura (unsa cu putin ulei) sau tava neaderanta. Cand s-a mai racit, se taie fasii si se ruleaza. Se formeaza bastonase din doua astfel de fasii: una alba si alta rosie (rulate foarte bine, ca o spirala). Se lasa la rece pentru a se intari. |
Citește pe Antena3.ro