x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Deliciul fiecarei dimineti

Deliciul fiecarei dimineti

de Francisca M. Catana    |    25 Oct 2006   •   00:00
Deliciul fiecarei dimineti
BARUL CASEI
Un proverb romanesc spune ca "Ziua buna se cunoaste de dimineata", asa ca am inventat un decor care sa-mi transforme fiecare moment matinal intr-un promotor al unei zile exceptionale. Rapid, ieftin si bun... asa poate fi descrisa, in cateva cuvinte, "afacerea" de pe urma careia am parte in fiecare zi de un profit remarcabil: buna dispozitie. Asez frumos pe o farfurie fie doua croissante cu unt, fie o briosa cu stafide sau o turta dulce, fie simpli biscuiti crocanti. Langa toate acestea, troneaza, precum o regina, o ceasca mare, aburinda, cu ciocolata calda.

Populara

Ciocolata calda este consumata in cantitati mari pe toata suprafata globului. In Europa a aparut dupa aducerea din America a arborelui de cacao. Bautura are o istorie foarte veche. Maiasii si aztecii aveau obiceiul de a bea ciocolata calda in boluri foarte mari, pentru a-i putea simti toate aromele. Aceasta cutuma s-a pastrat pana in zilele noastre. Astazi, in barurile si restaurantele unor tari precum Italia sau Spania, ciocolata calda este foarte populara. In Italia exista "ciocolata densa".

Relaxare in fiecare zi

In Spania, aceasta bautura are consistenta cremoasa a budincii calde. Ciocolata calda poate fi consumata in general pe tot parcursul zilei. Multi sunt insa de parere ca dimineata este totusi cel mai bun moment pentru savurarea ei, ca inlocuitor al cafelei. Pentru un plus de energie, ciocolata calda poate face parte, alaturi de croissantele cu unt, din meniul copiilor care se pregatesc sa mearga in fiecare dimineata la scoala.

De asemenea, pauzele la serviciu sunt foarte relaxante in compania unei cesti cu ciocolata calda. Bautura este preferata in timpul toamnelor ploioase si racoroase pentru detensionare si revigorare.

Ciocolata calda

  • Ingrediente: 40 g ciocolata neagra, 20 g pudra de cacao, 250 ml frisca, 750 ml lapte, un pachetel cu zahar vanilinat, o lingurita cu cafea solubila.
  • Preparare: Topiti ciocolata si cacaua. Intr-o caserola, amestecati frisca, zaharul vanilinat si cafeaua solubila, dupa care puneti totul in ciocolata neagra topita. Intr-o caserola, fierbeti laptele. Amestecati totul la foc mic. Serviti ciocolata calda in cesti pudrate cu cacao. Adaugati zahar, dupa gust.
  • ×
    Subiecte în articol: caldă ciocolata