x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Desert pudrat

0
Autor: Gabriela Boeriu 17 Sep 2008 - 00:00

Cînd scade glicemia, doctorul ne recomandă o linguriţă de zahăr… Sîntem “leşinaţi” şi, brusc, simţim cum ne venim în fire. Nici în situaţii de… panică sentimentală dulciurile nu sînt de neglijat. Multe scene din cele mai romantice filme surprind secvenţe în care ea, oftînd, desculţă şi ghemuită în fotoliu, mănîncă tacticos dintr-un recipient uriaş de îngheţată sau dintr-o ciocolată la fel de uriaşă… sau dintr-un tort… sau măcar dintr-un fursec. Orice, numai dulce să fie!



Cînd scade glicemia, doctorul ne recomandă o linguriţă de zahăr… Sîntem “leşinaţi” şi, brusc, simţim cum ne venim în fire. Nici în situaţii de… panică sentimentală dulciurile nu sînt de neglijat. Multe scene din cele mai romantice filme surprind secvenţe în care ea, oftînd, desculţă şi ghemuită în fotoliu, mănîncă tacticos dintr-un recipient uriaş de îngheţată sau dintr-o ciocolată la fel de uriaşă… sau dintr-un tort… sau măcar dintr-un fursec. Orice, numai dulce să fie!

“Prietenie” echilibrată

În majoritatea timpului, caloriile sînt, pentru femei, duşmanul cu platoşa cea mai oţelită şi armura cea mai grea. În momentul fatidic, cîntarul îţi surîde cinic şi te anunţă sec: “Ai încă 500 de grame în plus!” Totuşi… nu ne putem despărţi cu atîta uşurinţă de dulciuri. Şi de ce ne-am despărţi? Totul este ca între noi şi zaharuri să fie o prietenie “cu cap”. Să mîncăm “bunătăţi dulci” doar atît cît să ne satisfacem un capriciu, fără a ne face rău.

Pentru doamnele şi domnişoarele care citesc revista noastră am pregătit nişte savori dulci, pudrate şi aranjate. Deoarece le respectăm şi le îndrăgim. Cuvinte de aur: pentru o siluetă şi o bună dispoziţie ideale nu daţi iama la fursecuri. Degustaţi-le cu parcimonie, iar cîntarul va fi înfrînt...

Cocoţate

Ingrediente: două ouă, 200 g unt, 250 g zahăr pudră, un pliculeţ de zahăr vanilinat, un vîrf de cuţit de bicarbonat, făină cît cuprinde, nuci, stafide sau rahat.

Preparare: Se freacă untul cu zahărul şi ouăle, apoi se încorporează făina amestecată cu bicarbonat şi zahăr vanilinat. Se frămîntă pînă ce se obţine o cocă destul de vîrtoasă. Se umple cu această cocă o formă zimţată. Se aşază pe tavă grămăjoare, în vîrful cărora se pun stafide, rahat sau nuci. Se dau la cuptor, la foc iute, apoi focul se micşorează. După ce s-au copt se scot şi se pudrează cu zahăr vanilinat.

Rulouri cu nucă

Ingrediente: 5 ouă, 250 g zahăr, 250 g unt, 250 g făină, 250 g nuci, esenţă de rom, o linguriţă de scorţişoară, un vîrf de cuţit de sare.

Preparare: Se amestecă făina cu gălbenuşurile şi cu sarea. Se frămîntă bine coca pînă ce se dezlipeşte de vas, apoi se împarte în 20 de bucăţele, care se dau la rece şi se ţin pînă a doua zi. Albuşurile se bat şi se adaugă treptat zahărul şi nucile prăjite şi date prin maşina de tocat. Se adaugă esenţa de rom şi scorţişoara şi se amestecă bine. Se ia din frigider cîte o bucăţică de cocă, se presară puţină făină deasupra şi se întinde în formă de dreptunghi de 25/12 cm. La marginea foii se pune cîte o linguriţă de umplutură. Se rulează şi se împachetează ca sarmalele. Se pun în tavă şi se introduc în cuptorul deja încins, la foc iute. Se lasă să se răcească în tavă, se pudrează cu zahăr pudră şi se taie.

Capriciile femeii

Ingrediente: 200 g unt, două ceşti de zahăr, 4 ouă, o cană de făină, o lingură de ulei, o ceaşcă de nuci.

Preparare: Se freacă untul cu o ceaşcă de zahăr şi 4 gălbenuşuri. Se adaugă făina. Se amestecă şi se pune într-o tavă unsă cu ulei şi se dă la cuptor. După ce s-a copt, se pun deasupra albuşurile bătute spumă cu o ceaşcă de zahăr şi se adaugă nucile tăiate pe lung. Se mai lasă cîteva minute la cuptor să se coacă, după care se scot şi se taie în pătrate.

Prăjiturele

Ingrediente: 400 g făină, o linguriţă rasă de bicarbonat, 200 g unt, 125 g zahăr pudră, 3 ouă, un praf de sare, coaja rasă de la o jumătate de lămîie, un pacheţel de zahăr vanilinat, o ceaşcă de vin alb.

Preparare: Se cerne făina împreună cu bicarbonatul şi peste ele se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă şi apoi se adaugă zahărul pudră. Se frămîntă bine şi se face un cuib în care se pun gălbenuşurile de ou frecate cu un praf de sare, coaja de lămîie rasă, zahărul vanilinat şi vinul alb. Se leagă aluatul amestecînd din interior spre margine, astfel încît să nu se prelingă vinul şi gălbenuşurile. Se frămîntă bine, pînă ce aluatul devine omogen de se desprinde de pe masă. Se întinde o foaie de un cm grosime şi se taie cu un păhărel. Se unge cu albuşurile bătute spumă şi se aşază pe tava presărată cu făină. Se coc în cuptorul încins dinainte. Sînt gata cînd devin aurii. Sînt bune de servit după cîteva zile.

Alunetă

Ingrediente: pentru blat: 6 gălbenuşuri, o jumătate de pachet de margarină, 100 g zahăr, coaja de la o lămîie, un praf de sare, 350 g făină, un pliculeţ de praf de copt, două linguri de oţet, 20 g unt; pentru umplutură: o jumătate de borcan de gem de caise, 6 albuşuri, 300 g zahăr pudră, zeama de la o lămîie, 300 g nuci.

Preparare:
Se pregăteşte mai întîi blatul. Se amestecă gălbenuşurile cu margarina, zahărul şi coaja de lămîie rasă. Se pregăteşte umplutura: praful de copt se stinge în oţet şi se amestecă bine cu restul ingredientelor. Coca se întinde cu mîna într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină, în aşa fel încît să aibă grosimea de un centimetru. Se întinde pe blat gemul de caise, peste care se toarnă albuşurile bătute spumă, la care se adaugă treptat zahărul pudră, zeama de lămîie şi nucile date prin maşina de tocat. Se coace la foc mic, pînă ce devin bej la culoare, timp de 35 de minute. Primele 15 minute nu se umblă la cuptor.
Reţete redactate de Florina Grigorie
Citeşte mai multe despre:   zahăr,   făină,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...
Serviciul de email marketing furnizat de