de SIMONA CHIRIAC
| |
FAST FOOD | |
Suntem la mijlocul Postului si sunt convinsa ca v-ati obisnuit cu rigorile lui. Este deci momentul potrivit pentru a va pune o intrebare: care sunt preparatele intalnite cel mai frecvent pe masa din bucataria dumneavoastra, in aceasta perioada? Nu ma refer la un anumit moment din zi: poate sa fie dimineata, pranz sau seara. Ei bine, va las un pic sa va ganditi, sa asezati variantele in ordine.
MENIU. Pun pariu ca majoritatea raspunsurilor dumneavoastra vor cuprinde: cartofi fierti cu margarina sau cartofi prajiti, fasole, mazare, urzici, ciorba de legume, salata orientala (fara ou), orez, fructe, biscuiti, gogosi (de post, evident) si halva. Felicitari, ati raspuns corect. Totul ar fi bine, daca nu as avea o dilema (cam multe in ultimul timp, trebuie sa recunosc). Cum de va poate placea atat de mult halvaua? In primul rand, are un aspect usor uleios, e destul de tare si oricat te-ai chinui sa o tai in felii, dai gres. Asa ca stai pe urma sa aduni firimiturile. Apoi, daca te numeri printre cei napastuiti, vei da cu siguranta peste vreo coaja de samanta de floarea-soarelui. Sa vezi atunci bucurie! E drept ca de cativa ani au aparut si la noi variante mai rafinate, avand la baza
susan sau fistic.
ISTORIE. De fapt, halvaua a fost una dintre gaselnitele gurmanzilor indieni, transmisa mai departe in Asia de Vest, in Peninsula Balcanica, dar si in zona mediteraneeana. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numita "halava" (in limba sanskrita), "halvah" (in limba iudaica), "halawi" (in limba araba), "helva" (in limba turca) sau "halwa" (in limba indiana). Creativitatea si-a spus cuvantul, fiecare popor adaptand reteta pe gustul sau. Totusi, ca elemente comune s-au pastrat: grisul, zaharul si nucsoara.
AROMA. In sudul Asiei se foloseste fisticul, iar in zona Marii Mediterane, susanul. Unele retete au printre ingrediente fructe uscate si stafide. Pe langa nucsoara, gustul aparte este dat de scortisoara, de sofran si de apa de trandafiri. Toate ingredientele sunt amestecate, formandu-se o pasta, care apoi se asaza in forme speciale, dreptunghiulare.
HALVA INDIANA
|
INGREDIENTE: o cana cu lapte, o cana cu apa, o jumatate de cana cu zahar, o cana cu gris, o jumatate de lingurita cu nucsoara, fistic, o jumatate cana cu unt.
PREPARARE: Se pune la topit untul, la foc moderat, se adauga grisul si se amesteca incontinuu timp de 10 minute. Intre timp, intr-un alt vas se pun la fiert laptele, apa si zaharul. Se ia apoi oala de pe foc si se adauga mirodeniile, amestecand pana la omogenizare. Se ia si oala cu gris de pe foc si se adauga crema de lapte, amestecand incontinuu ca sa nu se formeze cocoloase. Compozitia se asaza in forme si se orneaza cu fistic. Mai tarziu se poate taia felii.
|
|
HALVA PERSANA
|
INGREDIENTE: 250 gr de gris, 200 gr zahar, 200 gr ulei vegetal, o cana cu apa fiarta, o jumatate de cana cu apa de trandafiri, o jumatate de lingurita cu sofran, migdale prajite macinate.
PREPARARE: Uleiul se pune la incins, la foc moderat, intr-o cratita si se adauga grisul, amestecand timp de 10 minute. Zaharul se dizolva in apa fiarta, se adauga si apa de trandafiri si sofranul. Toate acestea se pun peste gris, amestecand repede, sa nu se formeze cocoloase. Se orneaza la sfarsit cu migdale.
|
|
HALVA GRECEASCA
|
INGREDIENTE: o cana cu ulei de masline, doua cani cu gris, 3 cani cu zahar, 4 cani cu apa, o jumatate de lamaie taiata felii, un betisor de scortisoara, migdale tocate, susan.
PREPARARE: Grisul se prajeste in ulei pana cand capata o culoare aurie. Intre timp, se incalzeste apa suficient de mult pentru a dizolva zaharul si apoi se adauga feliile de lamaie si scortisoara. Acest lichid se toarna peste gris si se amesteca incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Se mai tine oala pe foc pana cand compozitia se subtiaza putin, apoi se toarna in forme. La sfarsit, se orneaza cu susan si migdale.
|
|
HALVA EVREIASCA
|
INGREDIENTE: 400 gr faina de susan, o cana si jumatate cu ulei obtinut in urma macinarii susanului si putina margarina, 4 cani cu gris sau faina de grau, o cana cu miere de albine, o jumatate de cana cu seminte de susan.
PREPARARE: Se incinge uleiul de susan si margarina, se adauga grisul si se amesteca incontinuu (focul este moderat), pana cand capata o culoare maronie. Se adauga apoi faina de susan. Mierea se incalzeste pana la temperatura de 112ÃC. Se omogenizeaza mierea cu semintele de susan si se adauga peste compozitia cu faina, apoi se amesteca pentru a nu se forma cocoloase. Se asaza in forme si se taie atunci cand s-a intarit suficient.
|
|