x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Desertul maharajahului

Desertul maharajahului

03 Dec 2004   •   00:00

Un desert de post, potrivit pentru toate anotimpurile si pentru toate gusturile, halvaua vine de departe, tocmai din Pakistan. Si, desi astazi acest dulce poate fi cumparat cu bani putini, el avea la inceput o menire regeasca.

ANDRADA FLORIA

Halvaua este un desert care ne trimite parca intr-un cadru din minunatul Orient, mai ales prin ingredientele deosebite cu ajutorul carora se prepara. Ar fi foarte dificil sa parcurgem toate retetele de halva, pentru ca ele sunt intr-un numar mult prea mare, iar componentele sunt mult prea variate. Insa ceea ce au toate in comun este culoarea aceea aramie spre brun. Dar nu este un brun rece, murdar, ci unul dulce si stralucitor. Halvaua e un amestec reusit de miros inconfundabil, aspect atragator si gust puternic.

POVESTE. Povestile vechi din Orient spun ca cel care era in secolul al XVIII-lea conducatorul unei regiuni din Pakistan, ce se numeste Multan, a creat un fel de mancare in care a pus, printre toate condimentele specifice acelei zone, si cate putin din sufletul sau. Dupa ce a gustat si si-a dat seama ca opera lui de arta era un desert care emana totodata putere si sensibilitate, i-a dat numele de Halva si a incercat sa pastreze secret procesul din care a rezultat dulcele lui pretios. Si a decis ca acesta si nu altul sa fie desertul regal. La scurt timp dupa aceea, modul de preparare nu a mai fost un mister, pentru ca persanii au gustat si ei din halva si au dus reteta mai departe, pana in Turcia. Iar pe parcursul ultimilor ani de ocupatie turceasca, grecii au invatat si ei, la randul lor, sa-si faca singuri halvaua. Insa in desertul lor se regaseau mai multe tendinte din partea vestica a lumii si l-au schimbat atat de mult, incat a devenit destul de repede un produs traditional grecesc. Astazi, cei despre care se spune ca sunt cei mai buni producatori de halva sunt persanii, turcii si grecii. In Grecia exista si o metoda moderna de preparare a acestui dulce, si anume, el trebuie sa fie gatit in oala sub presiune. Elenilor le mai place sa spuna ca pentru a reusi sa faci o halva ca la carte, trebuie sa ai indemanarea unui cofetar profesionist. Dar, pana la urma, cat poate fi de greu?

RETETA
INGREDIENTE: 250 ml apa, jumatate de lingurita de suc de lamaie, 200 gr zahar, putin gris, cateva stafide si doua linguri de nuci taiate.

MOD DE PREPARARE: Se pun la fiert intr-un vas apa, sucul de lamaie si zaharul. Atunci cand apa fierbe si zaharul s-a topit complet, se adauga grisul, presarandu-l usor, ca sa nu se faca cocoloase. Compozitia se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand incepe sa se ingroase. Se amesteca continuu. Se pun apoi stafidele, dar se continua fierberea. Dupa aceea, se ia vasul de pe foc si se pun nucile taiate.

Turnati compozitia in forme putin adanci, care mai intai au fost unse cu putin ulei. Se lasa sa se raceasca bine si sa se aseze. La sfarsit, dupa ce le-ati scos din forme, puteti sa le decorati cu jumatati de miez de nuca. Acest desert se preteaza foarte bine la mesele cu familia, dar este foarte bun si atunci cand aveti musafiri.
×
Subiecte în articol: gastronomie