de MARA RADUCANU
| |
ADOLESCENTA LA CRATITA | |
De vreo doua zile tot ploua. Dar, astazi se anunta o zi frumoasa. A fost poate unul dintre motivele pentru care ma trezisem bine dispusa. Sau, nu! Cu siguranta eram asa pentru ca urma sa ma intalnesc cu o tanara despre care auzisem multe lucruri frumoase. Insa, un lucru ma fascinase mai mult decat celelalte: pasiunea ei pentru gatit. Si faptul ca avea doar 16 ani. O varsta la care filmele, plimbarile cu prietenii, iesirile in oras, scoala iti ocupa mai tot timpul! Tocmai de aceea eram atat de nerabdatoare s-o cunosc.
Si, incet-incet, iata-ma in fata usii casei in care locuieste Diana Maftei, personajul principal al povestii noastre. Duc usor mana la sonerie, usa se deschide si imi raspunse chiar Diana. Parul blond, ochii albastri si mari, surasul strengaresc m-au cucerit din prima clipa. Dar era o mana de om! Abia asteptam sa vad ce talente culinare avea aceasta "mica gospodina"! Vizibil emotionata, cu obrajorii rosii si cu chipul radiind de bucurie, ma pofti inauntru. Intram impreuna in micul ei loc de relaxare: bucataria! Tocmai cand ma pregateam sa o intreb cate ceva despre ea, unde invata, cum se descurca cu timpul liber, cand mai are vreme si de bucatareala, Diana, cu o voce hotarata, ma anunta ce o sa gateasca astazi. "O sa pregatesc un peste la
cuptor. Este o mancare speciala, care imi iese foarte bine de fiecare data". Am incuviintat tacuta, dar, in acelasi timp, am schitat un zambet in coltul gurii. Abia asteptam sa vad ce o sa iasa!
PRICEPERE. Intre timp, Diana se apucase deja de treaba. Cu o agerime demna de invidiat, cu miscari repezi, s-a apucat sa portioneze pestele. Apoi a sarat si a piperat fiecare bucata! Ca o adevarata gospodina! In timp ce trebaluia, incepu sa-mi povesteasca despre ea: "Sunt in clasa a X-a la Liceul de Chimie "Constantin Nenitescu" din Capitala. Totusi", spuse mai departe parca anticipandu-mi intrebarea, "mi-ar placea sa urmez o cariera juridica, sau de ce nu,⦠jurnalistica". Surade. Acum insa o preocupa alchimia bucatariei.
In tot acest timp nu a stat nici o clipa. Era ca un spiridus. Era atenta atat la mine, cat si la ceea ce pregatea si se descurca de minune. Taiase deja rosiile si pisase usturoiul. Punea mult suflet si multa pasiune. "Nu gatesc foarte des, dar atunci cand timpul imi permite o fac cu cea mai mare placere. Cand sunt in bucatarie, parca ma pierd!" Dar, sincer va spun, in acele momente, privind-o pe Diana, care se misca cu atata precizie si migala, cea care se pierduse eram chiar eu. "Si, acum se asaza pestele intr-un vas, iar deasupra se pun rosiile si usturoiul! Urmeaza uleiul si putina apa. Cat sa acopere pestele!" Apoi, se indrepta repede spre cuptor, il aprinse si, intorcandu-se spre mine si ridicand putin din sprancene, spuse sec: "Il lasam sa se incalzeasca cateva minute! Dupa aceea, punem vasul. Se rumeneste mai bine." Am zambit amandoua. Mirosul de peste acaparase deja intreaga bucatarie, acest mic labirint gastronomic, in care Diana se delecta ori de cate ori avea putin timp liber.
"La cuptor se lasa vreo 35 de minute", spuse Diana, cu toata seriozitatea unui om matur, parca trezindu-ma din visare. Langa cuptorul fierbinte si noi ne-am⦠incins la discutii. Eram curioasa sa aflu cand si cum a inceput Diana sa gateasca pentru prima oara. Incepu sa-mi povesteasca o istorie foarte amuzanta: debutul ei pe "scena" gastronomica. Se vedea clar ca se abtinea sa nu izbucneasca in ras. "Pai, am facut prima data mancare⦠la zece ani. Ai mei nu erau acasa, imi era foame, asa ca am luat cartea de bucate si am ales o reteta la intamplare. Parca o salata. Arata bine, dar am mancat-o mai mult singura!" Am inceput sa radem amandoua. Mai arunca din cand in cand un ochi catre cuptorul de unde veneau valuri de arome apetisanteâ¦
GUST. Prinzandu-ne cu vorba, nici nu am observat cat de repede trecusera minutele, iar celebrul peste la cuptor era deja pe masa. Cu multa verdeata pe deasupra, cu un paharel cu vin alb si mamaliguta calda⦠O splendoare, nu alta! Ce delicatesa iesise din mana unei tinere de doar 16 ani! Foarte fericita si incantata de ceea ce ii reusise, micuta noastra gospodina ma invita sa gust, in timp ce ma privea cu ochii mari, asteptand reactiile mele. Nu m-am putut abtine sa nu schitez un gest de mirare si sa o felicit pe Diana. Auzisem de la parintii ei ca la scoala era o eleva foarte buna, dar acum se intrecuse pe ea insasi. Cu siguranta, nici cel mai exigent profesor din lume nu ar fi dat alta nota, decat⦠zece. Cu felicitari! Diana e de pe acum o mica "vedeta" in ale bucataritului, de la care am plecat cu retete interesante, pe care o sa vi le dezvalui si dumneavoastra!
CAIET DE RETETE
|
SALATA CU BRANZA, SUNCA SI AVOCADO
INGREDIENTE: o jumatate de avocado, un castravete, o ceapa, 3-4 felii de sunca presata, o bucata de branza feta, sos vinegreta, sare, piper, frunze de salata verde.
PREPARARE: Salata verde se spala si se toaca marunt. Castravetele se taie feliute subtiri, iar ceapa se curata si se toaca rondele. Sunca presata, branza si avocado se taie bucatele. Se amesteca toate intr-un bol mare, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc cu sos vinegreta.
PESTE CU USTUROI
Si ROSII LA CUPTOR
INGREDIENTE: un kg de peste, un pahar cu ulei, o capatana de usturoi, 3-4 rosii, sare, piper, doua linguri cu ulei de masline, verdeata, o cescuta cu vin alb si o cescuta cu apa.
PREPARARE: Pestele se curata de solzi, dupa care se portioneaza in 5-6 bucati. Se sareaza si se pipereaza, dupa care se asaza intr-un vas de iena in care turnam putin ulei de masline. Rosiile se spala si se taie rondele, iar usturoiul se piseaza marunt. Deasupra pestelui condimentat se presara usturoiul tocat si rosiile feliate, se adauga o cescuta cu vin alb si o cescuta cu apa. Se da la cuptor, unde se lasa aproximativ 30 de minute. Dupa ce se scoate din cuptor, se poate presara deasupra patrunjel verde tocat, dupa preferinta.
PIEPT DE PUI
CU LEGUME
INGREDIENTE: un piept de pui, un ardei gras, broccoli, doi morcovi, doi catei de usturoi, o lingura cu ghimbir, un ardei iute, doua linguri cu ulei de masline, sare, piper.
PREPARARE: Se pune la fiert pieptul de pui. Intre timp, se curata legumele si se pun sa fiarba separat. Dupa ce a fiert, pieptul de pui se taie bucati. La randul lor, legumele se taie marunt, iar usturoiul se piseaza. Toate aceste ingrediente (legumele si carnea de pui) se calesc la foc mic, cu doua linguri cu ulei de masline si putina apa. Se sareaza si se pipereaza, dupa gust. Se poate servi cu orez sau cu o salata de gogosari.
|