Probabil că şi în trecut, ca şi astăzi, fiecare mănăstire a avut câteva reţete care îi erau specifice. Şi nu atât în ceea ce priveşte mâncarea din zilele de post – când putem vorbi de o uniformizare a reţetarului –, cât pentru zilele obişnuite şi, mai ales, pentru cele de sărbătoare. în zilele noastre, când a crescut interesul pentru dieta mediteraneană – combinat cu interesul pentru hrana sănătoasă din mănăstiri – reţetele călugăreşti din Grecia se bucură de un succes tot mai mare.
Abia de puțină vreme gastronomia Muntelui Sfânt a devenit mai cunoscută în lume, în parte și datorită cărții scrise de călugărul Epifanios Milopotamitul, bucătarul șef și vinificatorul Athosului.
Citește în continuare ca să afli câteva dintre rețetele de la Muntele Athos, rețete care reflectă caracteristicile celui mai sănătos regim alimentar din lume - câte vreme incidența bolilor digestive, în Muntele Sfânt, ca și cea a cancerului, sunt aproape de zero.
Află cum se prepară Supa Sfântă, Pilaful ca pe Muntele Athos, Iahnia de cartofi cu tahini, Chiftelele cu năut ș.a.
Citește și despre
Mănâncă sănătos în perioada postului
Program de detoxifiere în Postul Paștelui
Despre dezlegarea la pește, în Postul Paștelui, și câteva rețete