In balanta, o lume obiectiva si una ritualica
O buna parte dintre cei nascuti in mediul rural a migrat de la sat la oras, preluand cutumele lumii in care a intrat, inclusiv cutumele alimentare.
Satul de odinioara era o lume idilica, un univers aproape inchis, in care se perpetuau din generatie in generatie ritualurile si cutumele ce organizau fiecare eveniment al vietii. Painea nu putea fi asezata in cuptor ca sa se rumeneasca pana cand nu era facut asupra ei semnul crucii. Painea sfintea in felul acesta viata omului. Istoria recenta ne-a aratat ca portile satului s-au deschis. In cautarea unei vieti mai bune, multi sateni au plecat la oras, unde au fost pusi in fata unei noi realitati: o viata trepidanta, in care timpul trebuia dramuit pana la ultimul minut. Asadar, in acest context, ce inseamna astazi a gati la tara sau la oras?
LA ORAS. Gospodinele de la oras sunt de cele mai multe ori salariate si au un mod de viata alert. Ca atare, au posibilitatea de a gati doar de doua-trei ori pe saptamana. Ele prefera sa gateasca mai multe feluri de mancare, pe care sa le pastreze in frigider. Cu toate acestea, unele familii, in special cele compuse din persoane tinere, fara copii, folosesc produsele semipreparate sau prefera,
atunci cand dispun de fonduri suficiente, sa mearga la restaurantele de tip fast-food. Daca pana nu demult se obisnuia ca fiica sa invete de la mama cum sa gateasca, realizandu-se in felul acesta o individualizare a fiecarei familii, in prezent, gospodinele prefera sa aleaga retete din cartile de bucate si revistele aparute pe piata sau chiar de pe internet.
LA SAT. Lumea satului a ramas tributara ritualurilor. In primul rand se gateste pentru a asigura hrana familiei pentru nu mai mult de o zi sau doua. In acest caz, preparatele sunt diverse si necesita un timp mai lung de preparare. In al doilea rand, in anumite perioade ale anului, in special toamna, se asigura stocul de conserve. Gospodinele prefera sa gateasca pe soba, in credinta ca mancarurile vor fi mai gustoase, chiar daca au si aragazuri. Cea mai mare parte dintre produsele folosite in gospodarie provine din gradina proprie, iar o foarte mica parte este cumparata de la magazinele din sat. In ceea ce priveste utilizarea retetelor, acestea sunt transmise si stranse din generatie in generatie.
|
REZERVE
"Mancarea intr-o localitate rurala din Romania are o dependenta temporala fundamentala - intr-un fel se gateste vara si in alt fel pe timp de iarna. Pentru ca sunt «resurse» disponibile doar o anumita perioada de timp, fructele si legumele sunt «inmagazinate» pentru perioada in care lipsesc. Ele sunt conservate, pentru ca sunt necesare, sunt o «conditie existentiala» (â¦), fiecare familie isi creeaza un «stoc alimentar» pe timp de iarna" Valentina Marinescu "Muncile casnice in satul romanesc actual. Studii de caz" - Editura Polirom 2002 |
Citește pe Antena3.ro