x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Dilema triscuitilor

Dilema triscuitilor

29 Mar 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • fast food
  • Ce-ati zice daca am discuta astazi despre biscuiti? Pot parea banali la prima vedere, dar sunt minunati cand iti da foamea tarcoale. Trebuie sa va marturisesc ca odinioara m-am confruntat cu o dilema un pic mai neobisnuita: oare daca exista biscuiti, nu ar trebuie sa fie si triscuiti? Cum am ajuns la o asa gaselnita este simplu. Pentru mine, cele doua straturi de aluat crocant reprezinta esenta biscuitului. Crema nu este altceva decat un adaos, un bonus, daca vreti. Triscutii ar fi trebuit sa aiba trei straturi de aluat si doua cu crema. Chiar ma miram de ce nu era nimeni suficient de istet ca sa sesizeze aceasta oportunitate. Triscuitii s-ar fi vandut mai ceva decat painea calda.

    De fapt, aveam sa aflu ceva mai tarziu, termenul de biscuiti provine din limba latina, traducerea echivalenta fiind "copt de doua ori". Si totusi, nu romanii sunt maretii descoperitori ai biscuitilor. Unii istorici considera, in mod surprinzator, ca oamenii din Comuna Primitiva mancau biscuiti cu mult inainte de a coace paine. La inceput se facea o pasta destul de groasa din faina si apa, care era mancata apoi cu pofta. Sa ne inchipuim ca una dintre pietrele care incercuiau focul, deasupra caruia se afla acest veritabil terci, s-ar fi rasturnat, iar una dintre aschii ar fi cazut in fiertura. Cu siguranta cineva s-ar fi gandit sa scoata aschia. Spre surprinderea lui, ar fi observat ca in jurul aschiei s-ar fi format un aluat mai tare, crocant, ceva nemaiintalnit pana atunci. Primul pas a fost facut.

    Biscuitii apar desenati, pentru prima oara, pe peretii unui mormant egiptean, fiind unul dintre alimentele ce urma sa hraneasca sufletul faraonului. In Evul Mediu, biscuitii erau atat de tari incat li se mai spunea si "casse-museau" (ceva de genul "sparge botul") din cauza duritatii lor. Dar pentru ca puteau fi pastrati o perioada indelungata, devin nelipsiti din bagajul marinarilor.

    Mai tarziu, englezii au fost atat de fascinati de gustul lor, incat ii consuma si acum, cu regularitate, in fiecare dupa-amiaza la ora 5. Initiatoarea acestei "traditii" este ducesa Anne de Bedford, aceasta avand obiceiul de a organiza numeroase receptii in castelul sau. Invitatii sai simteau, cam in jurul orei 5, o nevoie irezistibila de a manca. Dar, din pacate, ducele era plecat la vanatoare si nu se intorcea decat seara. Mai mult, exista obiceiul de a servi cina doar in prezenta sa. Pentru a-si multumi totusi invitatii, ducesa ii servea cu biscuiti si ceai.


    BISCUITI UMPLUTI
  • INGREDIENTE: pentru aluat: 300 gr faina, un praf de copt, 100 gr unt, doua oua, 100 gr zahar, doua pliculete cu zahar vanilinat, doua linguri cu lapte, pentru umplutura: 150 gr stafide, 60 gr nuci macinate, doua linguri cu zahar si putin lapte.
  • PREPARARE: Se prepara un aluat din ingredientele de mai sus si se lasa la crescut timp de o ora. Se fac gogosele cat nucile, apoi se apasa la mijloc cu degetul. In gaura formata se pune umplutura si apoi se coc in cuptor. Se pudreaza cu zahar cat inca sunt fierbinti.

    BISCUITI PENTRU CEAI
  • INGREDIENTE:
  • 800 gr faina, 150 gr unt, 3 oua, 350 gr zahar, un pliculet cu zahar vanilinat, 150 gr smantana, doua plicuri cu praf de copt, o lamaie.
  • PREPARARE: Untul se amesteca foarte bine cu zaharul, pana se omogenizeaza, apoi se adauga si galbenusurile. Albusurile se bat spuma cu mixerul sau cu telul, apoi se toarna in compozitie. Se adauga apoi si restul ingredientelor: smantana, praful de copt stins cu zeama de lamaie, faina si zaharul vanilinat. Se framanta un aluat, care se lasa cateva minute deoparte. Se intind foi, iar cu un pahar, sau folosind diverse forme, se decupeaza coca. Biscuitii se asaza intr-o tava neunsa si se introduc la cuptor. Se pudreaza cu zahar cat inca sunt calzi.

  • BISCUITI VANILINATI
  • INGREDIENTE: 150 gr unt, 300 gr faina, 4 linguri cu zahar, doua oua, esenta de vanilie.
  • PREPARARE: Se face un aluat din ingredientele de mai sus si apoi se framanta. Se intinde o foaie si se decupeaza diferite forme. Biscuitii se asaza intr-o tava neunsa si se coc la foc domol. Se pudreaza cu zahar cat inca sunt calzi.

    BISCUITI VENETIENI
    INGREDIENTE: 250 gr faina de porumb, 250 gr faina de grau, 150 gr zahar, 4 oua, 200 gr unt, 100 gr stafide, o lamaie rasa, vanilie, sare
  • PREPARARE: Amestecati zaharul cu ouale si lasati stafidele sa se inmoaie in apa calduta. In alt vas amestecati faina de grau si de porumb, un varf de cutit de sare, vanilia si lamaia rasa, apoi adaugati restul si framantati. Taiati aluatul in bucatele de 3-4 cm si dati-le o forma romboidala. Puneti-le la copt in cuptor pentru 20 de minute. Dupa ce le scoateti, presarati deasupra zahar pudra.
  • ×
    Subiecte în articol: zahăr făină biscuiti aluat