x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Din bucătărie, cu dragoste

Din bucătărie, cu dragoste

de Miruna Mihalcea    |    Magda Cristina Ursache    |    04 Noi 2009   •   00:00
Din bucătărie, cu dragoste
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

E, cu siguranţă, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi bucătari ai lumii. E pasionat şi pasional... Dar pasiunea lui nu este cea a unui latin-lover care dansează tango...



Jamie Oliver aminteşte de compatrioţii lui Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Ringo Star. Adică, The Beatles. Iar apropierea asta nu e nici pe departe forţată. Jamie Oliver e şi el un "bătăios". Şi încă unul care a cucerit mapamondul, aşa cum odinioară o făcuseră cei patru băieţi rebeli din Liverpool. Apoi, Jamie nici nu este străin cu totul de muzică. Cântă, ca baterist, într-o formaţie rock. Însă adevărata lui "scenă" este cea a gastronomiei. Unde nu oboseşte să fie militantul fervent împotriva fast-food-ului, susţinătorul mâncărurilor sănătoase şi al pregătitului mesei în familie şi prietenul tuturor celor care vor să gătească şi să se bucure de asta.

Curioşi fiind să aflăm cum reuşeşte să vină tot timpul cu o idee nouă şi ce îl inspiră, i-am pus câteva întrebări. Răspunsurile sale au venit simplu şi degajat, mai mult ca de la un prieten, decât ca de la o vedetă internaţională în domeniul gastronomiei. Pentru el, gătitul nu este o meserie, ci o modalitate frumoasă de a interacţiona cu oamenii.

Ai spus la un moment dat că mâncarea sănătoasă te face să fii mai fericit. Unde ai găsit cei mai fericiţi oameni? Ce reţete ai învăţat acolo?

Am găsit oameni fericiţi peste tot în lume, dar şi acasă, în Marea Britanie. Nu cred că atât mâncarea "sănătoasă" te face să fii fericit, cât faptul că ştii să găteşti o mâncare bună şi inspiraţia pe care ţi-o dau aromele.

Din experienţa ta, care este felul de mâncare pe care toată lumea îl mănâncă cu plăcere?

Sunt câteva. Pieptul de pui cu parmezan şi şuncă prinde întotdeauna. Risooto cu conopidă, din cartea cu Italia... Şi toată lumea pare să-şi amintească de plăcinta cu peşte din "The Naked Chef".

Felul în care mănâncă cineva, preferinţele culinare pot dezvălui ceva despre caracterul acelei persoane?

Nu ştiu ce să spun. Sincer, nu m-am gândit la asta.

De ce parte eşti când vorbim despre feluri de mâncare menite să ţină mai multe zile? Pro sau contra?

Cred că dacă poţi face mâncarea să ţină mai mult e perfect, dar e cam plictisitor să mănânci acelaşi lucru în fiecare zi. Prefer să gătesc pentru o masă şi apoi, poate, să folosesc resturile pentru o altă masă sau două. De exemplu, dacă faci o friptură de pui, poţi folosi carcasa pentru a face o supă delicioasă sau ca bază pentru o tocană sau un risotto.

Ce ai servi la o masă de şase persoane, când nu ştii prea multe lucruri despre ei, dar tot ai vrea să-i impresionezi? Şi de ce?

Probabil că aş face o friptură din spată de porc, pentru că e pur şi simplu delicioasă şi împrăştie un miros fantastic în casă. Aş face şi o salată caldă din dovlecei, în caz că cineva ar fi vegetarian.

Dacă ar fi să spui foarte scurt şi concis care sunt avantajele mâncării adevărate, sănătoase, împotriva celei gata preparate, ce ai zice?

Aş spune pur şi simplu că, gătind, ai putea economisi bani şi te-ai aproviziona cu nutrienţi necesari organismului. Nu trebuie să îţi ia foarte mult timp, iar faptul că ai creat ceva te va face să te simţi bine.

Care ar fi câteva sfaturi pentru femeile ocupate, care gătesc acasă, dar care ar vrea ca mâncărurile lor să aibă gust bun şi să te facă să vrei să mănânci şi farfuria doar uitându-te la ea?

Cred că depinde ce găteşti, dar câteva ierburi proaspete vor ajuta întotdeauna şi aspectul, şi gustul. De asemenea, eu folosesc adesea un "peeler" în loc de răzătoare, pentru alimente ca parmezanul, pentru că pot obţine nişte bucle frumoase de brânză care fac felul de mâncare să fie puţin mai deosebit.

Se pare că adesea mâncarea sănătoasă este şi cea mai scumpă. Ce dietă sănătoasă şi ce reţete recomanzi celor cu venituri modeste, dar care vor să aibă un stil de viaţă sănătos?

Poţi face mese nutritive (nu prea îmi place cuvântul "sănătoase") şi cu puţini bani. Legumele nu costă un munte de bani, iar dacă creşti şi câteva ierburi în grădină sau în ghivecele din casa ta, economiseşti bani pe luni întregi pentru ingrediente. Sunt multe reţete ieftine în cărţile mele sau pe site-ul meu: www.jamieoliver.com.

Să găteşti mâncare pentru mai mult de o masă durează foarte mult, aşa că după ce ai făcut de două-trei ori aceeaşi reţetă, te plictiseşti numai la gândul că vei petrece încă trei-patru ore în bucătărie... cum ar fi pregătitul sarmalelor, de exemplu. Cum ai putea transforma reţetele plictisitoare, astfel încât să îţi facă plăcere să le găteşti, dar să şi păstreze aceeaşi savoare în final?

Nu cred că trebuie să găteşti mâncare plictisitoare deloc. Cred că, dacă variezi puţin lucrurile, poţi face de fiecare dată o mâncare interesantă şi delicioasă. Din nou spun: uită-te pe site-ul meu şi încearcă măcar câteva reţete care te atrag.

Gătitul pentru copii, atunci când vrei să le schimbi dieta, nu e uşor. Cum ar trebui să procedeze părinţii când gătesc pentru copii?

Cred că cel mai important ar fi să nu îi pună faţă în faţă brusc cu lucruri noi. De obicei, copiilor le place să mănânce ce cunosc, aşa că, dacă vrei să le schimbi dieta, trebuie să o faci treptat.

Există vreun ingredient absolut pe care fiecare ar trebui să-l folosească zilnic?

Aş spune că chilli, dar asta numai pentru că sunt înnebunit după ardeii iuţi. Cred că ar trebui să te joci puţin şi să nu mănânci aceleaşi lucruri în fiecare zi, altfel devii dependent de chilli, ca mine.

Ingredientul secret care transformă un simplu bucătar într-un maestru bucătar ar fi...

Nu prea există un ingredient special. Şi, oricum, nu e nimic greşit în a fi un simplu bucătar!

E adevărat că trebuie să găteşti cu pasiune pentru ca mâncarea ta să fie delicioasă?

Da, ajută dacă pui un pic de dragoste.

Ai văzut filmul lui Lasse Hallstrom numit "Chocolate"? Este un film despre iubire şi ciocolată, tradiţiile împotriva noilor mode şi aşa mai departe... Chiar trece dragostea prin stomac, aşa cum se zice?


Da, am văzut filmul. A fost grozav. Cred că ajută dacă poţi găti mâncare bună pentru partenerul tău - şi nu mă refer doar la faptul că fetele ar trebui să gătească pentru băieţi. Cred că şi băieţii ar trebui să intre în bucătărie şi să gătească pentru fete!

Apropo de ciocolată, chiar este un ingredient al dragostei? Care ar fi altele? Dacă un bărbat îşi scoate iubita la cină, care ar fi felul de mâncare potrivit pentru ei?

Oricine iubeşte puţină ciocolată, inclusiv eu. Dar nu prea multă. Cred că, dacă îţi scoţi iubita în oraş, frumos este să o laşi pe ea să aleagă. Dar, de regulă, nu poţi da greş cu mâncarea italiană.

Viceversa, ce ar trebui să comanzi dacă vrei să subliniezi că nu e o masă de plăcere, ci doar un prânz de afaceri sau doar o întâlnire formală, care nu a putut fi evitată?

Toate mesele ar trebui să fie o plăcere, fie ele de afaceri sau de oricare alt fel.

De ce crezi că sunt femeile atrase de bărbaţii care gătesc?

Din nou, nu ştiu ce să spun, dar cred că e pentru că femeilor le place să fie răsfăţate. În orice caz, e ceva sexy să ştii că cineva îţi găteşte o masă delicioasă, fie bărbat sau femeie...

Mâncarea italiană, arta culinară japoneză, gastronomia franţuzească, toate se numără printre favoritele tale. Dar acum, că ai străbătut America, spune-ne câteva dintre cele mai deosebite reţete tradiţionale americane pe care le recomanzi.

Am mâncat atâtea feluri de mâncare extraordinare în SUA - totul, de la carnea la grătar din Georgia până la mâncarea fantastică din New York şi până la bucătăria emigranţilor egipteni, peruani şi chinezi... E o ţară extraordinară pentru mâncare, dar pentru a găsi cu adevărat reţete deosebite, trebuie să te îndepărtezi de zonele turistice.

Ce ştii despre gastronomia românească?

Nu ştiu mare lucru, dar am primit anul acesta o carte pe această temă, care este foarte interesantă.

Cu fiecare carte publicată, reţetele tale tind să capete un aer "internaţional". Acest fapt se datorează călătoriilor tale sau altor influenţe?

Unele cărţi au un aer "internaţional" - italian sau american -, dar majoritatea reţetelor sunt simple reţete pe care le-am descoperit acasă.

În "The Naked Chef" vorbeşti despre revenirea la ingredientele de bază. Care sunt primele cinci ingrediente esenţiale care îţi vin în minte?

Asta e mereu o întrebare dificilă. Dar cred că ar trebui să spun chilli, lămâie, usturoi, roşii, ulei de măsline. Pot să pun şi condimente (sarea de mare şi piperul).

Spune-ne mai multe despre "The Naked Chef". Showul, cartea...

"The Naked Chef" a fost primul meu show şi prima mea carte pe care le-am făcut acum aproape 11 ani. Cartea a fost, de fapt, o colecţie a tuturor reţetelor pe care le strânsesem de-a lungul anilor - cu mici variaţii de reţete. Seria televizată a apărut după ce a fost făcut documentarul despre River Cafe, unde lucram. După ce acesta a fost dat la tv, am primit o mulţime de telefoane de la producători, care voiau să lucreze cu mine - am crezut că glumeau, sincer să fiu.

La ce se referă Ministerul Hranei, în viziunea ta?

Ministerul Hranei este o idee lansată pentru prima oară în Marea Britanie după cel de-al doilea război mondial şi trebuia să-i înveţe pe oameni să scoată tot ce era mai bun din mâncarea pe care o aveau la dispoziţie. Atunci, mâncarea era raţionalizată, deci nu era foarte multă, iar oamenii trebuiau să fie inteligenţi pentru a o face să ţină. Am împrumutat numele pentru că am vrut să iniţiez o mişcare similară şi să-i ajut pe oameni să înveţe să gătească folosind ingrediente proaspete, pentru a economisi bani şi a-şi hrăni familia.

Ce se găseşte, de obicei, în frigiderul tău?

Unt, diverse brânzeturi, carne, măsline, lapte, chestii obişnuite.

Găteşti pentru familia ta? Ce mănâncă de obicei? Dar tu?

În timpul săptămânii găteşte soţia mea, pentru că eu muncesc. În week-end, eu gătesc şi am grijă de copii. Ce mâncăm? Aproape orice. Probabil că aceleaşi lucruri ca majoritatea cititorilor: supe, salate, tocane, paste, fripturi, orice avem la îndemână.

Conduci un restaurant, scrii cărţi, faci show-uri de televiziune, reclame... Nu crezi că eşti cam încărcat?

Nu, pentru că am o echipă minunată, care mă ajută şi se asigură că totul e de cea mai bună calitate.

Dintre toate proiectele pe care le-ai iniţiat, există unul de care te mândreşti în mod special?

Sunt foarte mândru de School Dinners, deşi mai e cale lungă până ca totul să funcţioneze perfect. Şi mai sunt mândru de programul Fifteen şi de toţi membrii care l-au absolvit, din toată lumea.

Cât mai ai de gând să continui să faci ce faci?

Atât timp cât simt că mai am ceva de oferit.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie