x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar District 9: Colonia

District 9: Colonia

de Simona Chiriac    |    04 Mar 2010   •   00:00
District 9: Colonia
Sursa foto: /cinemagia.ro

Cei care cred cu hotărâre în existenţa unei civilizaţii extraterestre, şi mai mult decât atât, într-o interacţiune între două civilizaţii total diferite, vor vedea în District 9 împlinirea unui vis. Cu toate acestea, filmul sigur le va lăsa un gust amar.



Cu 20 de ani în urmă, în Africa de Sud, mai precis chiar în capitală, aterizează o navă extraterestră avariată. Înăuntru, nu sunt fiinţe humanoide, cum îşi închipuie cei mai mulţi dintre noi că ar trebui să arate "ceilalţi", ci creaturi înfricoşătoare, denumite de localnici "creveţi" (datorită asemănării cu vietăţile marine). Nemaiavând conducător şi deci neştiind încotro s-o pornească, ei ajung să trăiască în Johannesburg într-un ghetou securizat (o adevărată cutie pentru extratereştri, menită a-i ţine departe de oameni), numit banal, District 9.

OAMENI CĂLĂI
O dată cu trecerea timpului, ei devin din ce în ce mai numeroşi, oamenii tot mai revoltaţi pentru această apropiere nepotrivită, iar autorităţile interesate până la extrem de folosirea tehnicilor foarte avansate ale "musafirilor". Dar cum şi într-o lume urâţită (oameni hidoşi la suflet şi extratereştri hidoşi la trup) răzbate lumina, este emoţionantă prietenia dintre un extraterestru, pe nume Christopher, şi un om, Wikus van der Merwe.

În timp ce Wikus punea la cale planul de mutare a extratereştrilor într-un cartier nou (District 10), mult mai bine securizat şi etanşat, se stropeşte din greşeală cu un lichid care îi transformă ADN-ul. Capătă cleşti în loc de braţe, iar autorităţile nu mai văd în el un om, ci o tehnologie. Deşi sfârşitul rămâne deschis, nu are nici o fărâmă de speranţă.


Homar roşu cu sos alb
Ingrediente: un homar de dimensiune potrivită, un morcov, o jumătate de ardei verde, o jumătate de ardei galben, o ceapă verde, un căţel de usturoi, o lingură de ulei de floarea-soarelui, 100 g unt, sare, piper, o cană de lapte dulce, o jumătate de cană de smântână dulce nefermentată, câteva picături de zeamă de lămâie, sare, piper negru proaspăt măcinat, două linguri de făină albă, o lingură de pesmet mai grunjos.
Preparare: Homarul se fierbe foarte bine, apoi se scoate carnea din carapace. Se încălzeşte uleiul şi se călesc în el morcovul (dat pe răzătoare) şi ardeii tăiaţi fâşii foarte subţiri. Se adaugă usturoiul zdrobit şi ceapa verde tocată mărunt. Se pune o lingură de apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc mic, până se înmoaie bine legumele. Între timp se pregăteşte sosul topind untul într-o crăticioară, adăugând făina în ploaie, laptele (încălzit înainte), smântână, puţin câte puţin, încorporând-o cu o lingură de lemn. Se adaugă sare, piper şi zeama de lămâie şi se lasă să fiarbă la foc mic până se îngroaşă suficient. Sosul se toarnă peste legume şi se amestecă bine. Se scoate carnea din homar, cu grijă ca să nu se rupă prea tare carapacea, apoi se reaşază carnea în carapace şi se pune homarul într-un vas termorezistent. Se toarnă deasupra sosul, se presară puţin pesmet şi se dă la cuptor să se gratineze.

×
Subiecte în articol: oscar 2010