x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Divers, echilibrat şi aromat

Divers, echilibrat şi aromat

23 Sep 2010   •   00:00
Divers, echilibrat şi aromat

Nela Tianu Adamopoulou. Când am văzut-o pentru prima oară, i-am admirat îndemânarea şi bunăvoinţa cu care le explica tuturor cât de uşor se poate pregăti o mâncare sănătoasă. Are un dar special: pe tot ce pune mâna ca să gătească îi iese perfect! Am cunoscut-o în luna mai, la Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, unde echipa Gastro Mithologia a fost revelaţia competiţiei: a câştigat premiul I la toate categoriile la care a participat, iar, la final, i s-a decernat Cupa Radu Anton Roman. Am reîntâlnit-o pe Nela la Campionatul de Gătit în Aer Liber de la Cluj, de unde a plecat cu două premii şi două cupe. La finalul competiţiei am abordat-o şi i-am aflat povestea!

Prima întrebare a venit firesc: de unde pasiunea ei pentru arta culinară? "Pur şi simplu îmi place să gătesc. Toţi cei care mănâncă ceva făcut de mine mă laudă că am talent. Îmi aduc aminte că am gătit pentru prima dată în clasa I ouă în tigaie, cârnaţi şi cartofi prăjiţi, apoi am aşteptat-o pe mama cu masa pregătită să vină de la serviciu. Mai târziu, la liceu şi în facultate, găteam pentru prieteni şi colegi." Povestea curge în continuare. "Am terminat Facultatea de Filosofie, m-am căsătorit şi am plecat în Grecia cu soţul meu. Acolo se mănâncă foarte sănătos. M-am documentat şi am descope­rit reţete din Grecia Antică pe care îmi place să le prepar (mielul cu prune uscate şi miere, o reţetă din Grecia Antică, i-a adus premiul I la Campionatul de Gătit în Aer Liber de la Cluj, secţiunea Ceaun), încă de pe atunci grecii mâncau gus­tos şi sănătos", continuă Nela. De ceva vreme s-a întors în Ro­mâ­nia împreună cu soţul ei, care are afaceri aici, lucrează şi, în timpul liber, găteşte pentru soţ, prieteni şi cunoscuţi. "Foarte multe reţete greceşti le-am învăţat şi de la soacra mea. Uite, de exemplu, roşii umplute (Domates ghemistes), sunt extraordinar de bune şi foarte simplu de făcut. Se că­leşte multă ceapă, puţin usturoi cu mărar, busuioc mult, sare, piper, apoi se adaugă orezul, se lasă puţin să fiarbă şi se toar­nă interiorul scos de la roşii care se dă prin blender. Se lasă să fiarbă până ce orezul este al dente, apoi se umplu cu aceas­tă compoziţie roşiile (se pot umple şi ardei) şi se pun în­tr-o tavă, printre roşii se pot adăuga şi câteva bucăţele de car­tofi, se toarnă pe deasupra ulei de măsline şi se dă tava la cuptor. Când roşiile au devenit aurii, se scoate. Sunt foarte bu­ne vara, mâncate la temperatura camerei, cu o felie de brân­ză alături. Vezi, este foarte simplu şi sănătos, nu?" Aşa e!  

Este tânără şi, ca orice tânăr, are şi ea visuri. Care sunt acelea? "Cel mai mult îmi doresc să scot pe piaţa românească o carte cu reţete greceşti, pline de istorie, ca să le arăt celor interesaţi că se poate mânca ieftin, gustos şi sănătos. Este foarte bună şi carnea, dar nu cea prăjită. La fel şi peştele este foarte bun şi ar fi bine să-l mâncăm cel puţin o dată pe săptămână. Oricine poate găti, chiar şi fără studii de specialitate. Eu sunt dovada vie", conchide Nela.


TERAPIE PRIN GĂTIT
"Pe mine gătitul mă destinde", îmi spune Nela. "Uite, îţi mai dau o reţetă pentru cititorii tăi: Saganachi Garidas (crevete în sos roşu). Se călesc 2 ardei graşi verzi, 3-4 roşii date prin răzătoare, sare, piper, oregano şi se lasă la fiert până scad puţin roşiile. Ca să iasă puţin picant (cui îi place), poate să pună un ardei iute în timp ce fierb roşiile. Crevetele se curăţă (dar se vor lăsa capetele, pentru că dau gust), se adaugă un strop de uzo (se poate şi flamba, eu aşa îi prepar), apoi se toarnă o jumătate de pahar de vin alb sau se poate pune şi apă şi se mai lasă câteva minute ca să fiarbă crevetele. La final se fărâmiţează o brânză tare, se mai dă un clocot şi se poate mânca împreună cu orez fiert şi cu o salată de dovlecei fierţi asezonaţi cu zeamă de lămâie şi ulei de măsline. Foarte uşor de pregătit şi gustos."


5930-132130-untitled1.jpgHalvas Farsalon sau Sapune(Halva)

● Ingrediente: un pahar de amidon de porumb, două pahare de zahar, două-trei pahare de apă, două linguri unt topit, 5-6 linguri ulei de floarea-soarelui, două pahare de migdale crude (fără coajă şi bine mărunţite cu cuţitul), scorţişoară.
● Preparare: Într-un bol se amestecă amidonul cu apa. Separat, într-o oală, la foc potrivit, se încălzesc untul şi uleiul, apoi se adaugă zahărul şi se amestecă până ce zahărul capătă o culoare aurie. Când zahărul începe să fiarbă şi să facă "balonaşe", se toarnă cu mare grijă apa cu amidonul, pentru că acesta din urmă se umflă, şi se amestecă până se topeşte şi se încorporează bine. Când crema a devenit omogenă se pun migdalele şi se mai lasă la foc încă un minut. Se toarnă compoziţia într-o tavă care se va uda, în prealabil, cu puţină apă, şi se dă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata se presară pe deasupra zahăr şi scorţişoară, pentru ca halvaua să prindă o crustă auriu-maronie.

5930-132128-untitled2.jpg
Arni me damaschina (Miel cu prune)
● Ingrediente: două kg de pulpă de miel, două cepe, 2-3 căţei de usturoi, două linguri de ghimbir dat prin răzătoare, şofran, o legătură de pătrunjel, ulei de măsline, două mâini de prune uscate, o jumătate de cană cu miere.
● Preparare: Carnea de miel se taie cubuleţe, se pune la fiert şi se spumu­ieşte. Se adaugă ceapa tăiată mărunt, ghimbirul, şofranul, pătrunjelul tocat fin şi uleiul de măsline. Se acoperă oala şi se lasă la fiert. Când carnea este aproa­pe fiartă, se adaugă prunele us­ca­te, se mai lasă la fiert câteva minu­te, iar, la final se "leagă" cu mierea.
(Mielul cu prune uscate era mâncarea preferată a poetului Filumenos, din Grecia Antică. Reţeta va apărea în cartea "Crimă în bucătăria lui Ptolemeu")

×
Subiecte în articol: profesionistii