GURMANDUL IN BUCATE
Sunt o pofticioasa. Mai ales cand e vorba de placinte. Mi se trage, probabil, de la "alivencile" si "branzoaicele" moldovenesti. Dar nu ma dau in laturi nici de la pita armaneasca, de la merdenea ori de la o baclava dulce cum e⦠dragostea.
Precis avea stiinta de asta doamna Mariana Iorgus, de la Clubul Femina din Mangalia, cand mi-a propus sa fiu in juriul Concursului "Placinta dobrogeana".
Imi plac placintele, e drept. Dar ori de cate ori ajung eu la Mangalia, ploua. Asta n-au stiut organizatorii, asa ca-mi iau asupra vina furtunii inghetate care s-a abatut, la 11 august, asupra pietei din Callatis si, implicit, asupra celor 34 de placinte aduse de gospodinele Dobrogei spre atenta degustare si cantarire a juriului. Insa, cum totul e bine cand se termina cu bine, concursul n-a fost ratat, ci doar⦠s-a mutat in sediul Casei de Cultura, la adapost de ploile ce-ar fi fost sa mai vina.
JURIUL A DECIS. Mi-am implinit rolul de degustator, indulcindu-ma cu cate o particica din fiecare placinta, si pot spune, cu mana pe inima, ca eu as fi dat premiul I, ex-aequo, tuturor participantilor. Dar nu era dupa mine, ci si dupa alegerea celorlalti membri din juriu - Mariana Iorgus si Nachie Abdulah, din Mangalia, prof. univ. Aurelia Lapusan, din Constanta, criticul de arta Manuela Cernat, precum si unii reprezentanti ai presei. Asa ca "podiumul" a aratat astfel: locul III - Erusalina Mustata (cu o placinta dobrogeana cu doua feluri de branza si oua de tara), locul II - Mioara Stan (cu aceeasi "dobrogeana", din suluri de
aluat umplut, rotite in tava) si locul I - Chespi Ghiulsem (care ne-a delectat cu mai multe feluri de placinte turco-tataresti: baclavale si kobete, dar cea mai apreciata dintre ele fiind geantakul).
Chiar daca am fost de acord cu totii ca adevarata "placinta dobrogeana" e din trei feluri de branza, fara zahar si fara stafide, cu aluatul frust, chiar putin dur atunci cand musti din el, nu am rabdat sa nu dam premiul cel mare specialitatii tataresti, caci prea din cale-afara de gustoasa se dovedise a fi. Cat despre geantak, reteta, "pe scurt", e urmatoarea: "Se dospeste aluatul (faina, apa, sare) cu drojdie. Cand e gata, se fac mingiute de aluat, care se intind cu facaletul de doua ori. Carnea de vita si ceapa, tocate, se condimenteaza si se framanta. Se pune cate putina umplutura pe fiecare bucata de aluat, se lipesc, se asaza una langa alta in tava unsa cu ulei si se da la cuptor".
|
Nea Mitica, marele "perdant" al concursului din aceasta vara, este un specialist al foilor de placinta, marturisind ca la fabrica de paine intindea foi de 4 metri patrati |
DINCOLO DE PODIUM. Marele "perdant" din acest an a fost nea Mitica, singurul barbat intre femei, care anul trecut castigase trofeul placintelor dobrogene. "Ehei, n-am eu cum acuma, ca le-as arata eu lor cum se intinde foaia de placinta! Secretul e sa stii sa intinzi foile, sa pui ce trebuie in ea si faina sa fie buna. Eu pun doua oua la un kilogram de faina si le ung cu ulei. Facem cocoloase de aluat, le latim putin, punem putin ulei intre ele. Eu pun trei foi de placinta una peste alta. Se intinde de-o minune! La o placinta mica nu-ntind mult, dar la fabrica intindeam foi de 4 metri patrati. Nu ma laud!"
Dar ca sa-i stim mai bine secretele, i-am cerut reteta. "Se amesteca ingredientele pentru aluat (o jumatate de pachetel de drojdie, o lingura cu sare, doua linguri cu zahar, o cana cu lapte, faina cat cuprinde, 250 ml ulei), framantandu-se pana se obtine o compozitie omogena. Se lasa la dospit, apoi se rup bucati rotunde precum bilutele (aproximativ 50 g) si se intind putin. Se fac grupuri de cate trei, intre acestea punandu-se ulei. Se lasa 10-15 minute la odihnit, dupa care fiecare grup se intinde formand o foaie. Se amesteca bine ingredientele pentru umplutura (un kilogram branza de vaci, 6 oua, 250 g stafide, o jumatate de cana cu lapte, doua sticlute cu esente, 3 linguri cu zahar). Aceasta se intinde peste foile de placinta care se ruleaza si se pun in tava unsa cu ulei. Se lasa in cuptor aproximativ 40 de minute".
|
PLACINTA DOBROGEANA
propusa de Erusalina Mustata
Se prepara un aluat mai tare din 500 g faina, doua pahare cu apa calduta si o lingurita cu sare. Se framanta bine, apoi se lasa sa se odihneasca o ora. Se imparte aluatul in sase parti egale, se rotunjeste fiecare bucata pe planseta cu podul palmei, se unge cu untura si se asaza una langa alta intr-o tava. Se lasa din nou sa se odihneasca la rece. Pe planseta unsa cu untura se intinde cu merdeneaua (sucitorul) una din bucatile de aluat, pana se obtine o foaie de marimea unei farfurii. Se unge cu grasime. Se mai intinde o foaie la fel, se asaza peste prima, se intind impreuna putin cu merdeneaua ca sa se uneasca, apoi, prin rotire in aer de catea ori, se intinde pana se subtiaza. Cand foaia s-a subtiat, se asaza pe planseta, se unge cu grasime si se impatureste in trei, pe ambele directii, facandu-se un pachet de marimea fundului tavii si se lasa la o parte. Se intinde o a doua foaie la fel ca prima, fara sa se impatureasca. Se asaza pe planseta, se pune deasupra prima foaie. Se asaza peste aceasta umplutura de branza (200 g telemea de oaie rasa, amestecata cu 100 g gris fiert separat si cu 3 oua), apoi se aduc peste umplutura marginile celei de a doua foi. Se intinde o a doua foaie din ultimele bucati de aluat. Se asaza pe planseta. Se pune placinta spre o margine a foii si restul foii se aduce deasupra, imbracand astfel toata suprafata placintei. Se asaza placinta in tava unsa cu untura si se unge si deasupra. Se coace la foc bun. Se serveste fierbinte, cu iaurt alaturi.
|