Bere si vin - acestea erau cele mai consumate bauturi in Egiptul Antic. Cei care construiau piramidele erau serviti de trei ori pe zi cu bere, iar faraonii beau vin la fiecare petrecere.
|
VECHI. Pe vasele in care era pastrat vinul se scriau data imbutelierii si numele podgoriei
|
SARACI. Berea era considerata o bautura pentru robi. Cei care lucrau la piramide erau serviti de trei ori pe zi cu cate un pahar cu bere, pentru a avea mai multa energie. In 1990, Societatea Exploratorilor Egipteni a studiat procesele de preparare a berii pe vremea faraonului Tutankamon. Aceste studii s-au facut pe baza desenelor din cavouri. S-a aflat ca prepararea berii era o activitate femeiasca. Gustul era un pic diferit de cel cu care suntem obisnuiti astazi. Avea aroma de fructe si condimente, era mai putin nutritiva si avea aproximativ 5-6 grade alcool.
BOGATI. Din cauza pretului mare, vinul era o bautura pentru elite. Poetii au cantat in versuri aceasta bautura din struguri. Vinul rosu era preferat celui alb. Zeul vinului se numea Shesmu si era vazut drept unul dintre cei mai razbunatori zei. Egiptenii considerau ca el mananca smochine si bea vin. Nu degeaba in jurul templelor erau sadite podgorii. De asemenea, vinul era unul dintre darurile aduse Zeilor. Strugurii erau culesi cu mana, apoi se striveau intr-un vas imens. Mustul se lasa la fermentat. La sfarsit, vinul era imbuteliat, iar pe sticle se scriau data imbutelierii, numele podgoriei si persoana responsabila.
Citește pe Antena3.ro