RETETA DE VEDETA
POMPILIU KOSTAS RADULESCU
|
Intru grabit pe un gang si la prima usa apas interfonul. In cateva clipe usa se deschide si doamna Draga Olteanu Matei apare in prag pentru cateva clipe, pentru ca apoi sa dispara. "Intra!", imi striga in urma. Asta si fac. Ii urmez glasul prin casa si ma pomenesc in bucatarie. Actrita isi face de lucru pe la cuptor. Ocolesc o masa si-mi gasesc un loc sigur, de unde pot sa urmaresc nestingherit toata operatiunea fara sa incurc pe nimeni. Caldura ajunge necrutator pana la mine si transpir aproape instantaneu. Cu riscul de a fi nepoliticos, imi lepad haina. Vreau sa o agat intr-un cui batut in perete chiar in dreptul meu. Dar vreun Pepelea sugubat nu si-a facut treaba prea bine caci cuiul cade impreuna cu o bucatica de zid. Ma simt penibil si m-am umplut de var. Ca o gazda buna, doamna Draga se face ca nu vede si incepe sa-mi spuna ca tocmai scrie un scenariu de comedie si, in pauze, ii place sa gateasca cate ceva. Acum face o placinta cu un fel de branza de Braila. Devin curiosâ¦
.
.
Citește pe Antena3.ro
Nu sunt gurmanda, sunt gourm...
|
Cand ma duc undeva, sunt mereu curioasa sa aflu o reteta noua, deosebita. Nu mi-e rusine sa intreb, fie ca sunt intr-un restaurant, fie ca sunt in vizita la cei mai buni prieteni. In strainatate, de exemplu, caut mereu un loc in care sa pot manca preparate traditionale, tocmai ca sa pot descoperi un fel de mancare mai special pe care, uneori, incerc sa il gatesc si eu. Desi uneori e o sabie cu doua taisuri. Intr-un restaurant din Belgia am mancat un fel de carnati fierti, ca niste crenvursti mai grosi, cu un piure de mere si de cartofi! Am mancat ca n-aveam incotro. Ce sa-ti zic, a fost un risc pe care mi l-am asumat. Dar am aflat pe pielea mea ca nu-mi place bucataria belgiana.
Cum ti-am spus, eu stateam mai mereu prin bucatarie, dar in special cand gatea bunica mea, care era o gospodina perfecta. In ziua aceea, pentru ce avea de facut, ea pregatise o cantitate mare de aluat. Bineinteles ca am luat si eu partea mea si ma uitam la bunica, incercand sa o imit. M-am chinuit eu la aluatul ala o gramada de timp, de se facuse negru de cat il framantasem. Apoi l-am rasucit si am reusit sa obtin si eu, tot tragand cu ochiul, ceva care seamana cu colacii. Dupa ce am facut eu acolo pe gospodina, m-am dus la culcare.
A doua zi m-am trezit dis-de-dimineata sa vad cum au iesit. Erau pe masa, pusi separat pe o farfurie si aratau formidabil, aurii si pufosi. Toata lumea m-a laudat si a mancat colacii pe care, chipurile, ii facusem eu. Abia dupa ani am aflat ca bunica mea, saraca, statuse peste noapte si facuse altii ca sa ma incurajeze pe mine. Asta a fost prima mea aventura culinara!"
Intre timp am ajuns in sufragerie, iar tava in care placinta asteapta sa-si desavarseasca menirea se odihneste parfumata pe masa din fata noastra. Doamna Draga ma serveste.
"Desi se facea si la noi in casa, sincer sa-ti spun, eu am prins gustul placintei ducandu-ma pe la simigerii.
Cand eram copil, abia asteptam sa merg cu mama mare sau cu tata mare la simigerie. Imi cumparau intotdeauna placinta cu branza sau cu carne. In timpul postului, acolo se faceau si dovleac copt, placinta cu varza si de fiecare data primeam si eu ceva. Si se mai gasea ceva, care acum e o raritate. O minune de placinta cu cartofi. Nici nu mai stiu daca era preferata mea sau daca aveam vreo preferinta, ca toate erau care mai de care mai bune.
Grecii aveau si iaurgerie alaturi si faceau iaurtul in niste vase mari de pamant. Iar cand mancai placinta fierbinte impreuna cu iaurtul asta rece, care avea caimacul gros de-un deget, parca nimic nu mai conta, atat era de bun."
Intre timp am terminat de mancat, iar gazda mea imi pune o bucata generoasa de placinta la pachet.
"Bine, la mama ei, placinta se face cu branza de Braila", precizeaza actrita. "Nu stiu daca se mai gaseste acum. I se mai spunea si branza cu purici, pentru ca la preparare, se punea in ea cernusca. Eu adaug de obicei. Semintele alea negre pe care le vezi si care aduc putin la gust cu cimbrul, asta sunt. De fapt, cred ca aroma lor da tot farmecul placintei. Invatand sa fac placinta am incercat sa repet gustul acela pe care n-am cum sa-l uit vreodata. E gustul copilariei mele, pe care incerc sa-l regasesc macar acum de Revelion." Plecand, realizez ca am uitat pachetul pe care mi-l pregatise. Mi-e rusine sa ma mai intorc asa ca urc in masina si trantesc portiera cu of. Dar azi nu-i loc de suparare si hotarasc sa-mi fac singur de Revelionul asta o mandrete de placinta "ca la Draga acasa". Urati-mi succes, ca eu ma gandesc la voi!
STELELE MAI SI CAD
| ||
|