Desertul pe care noi il savuram astazi are o istorie veche de mii de ani. De-a lungul timpului, a suferit diferite transformari, a devenit mai sofisticat, dar putem cadea de acord ca prajiturile au ramas la fel de gustoase.
CRISTINA CATANA
Spre bucuria iubitorilor de dulciuri, prajiturile au fost inventate inca din antichitate. Insa pe vremea aceea semanau mai mult cu o paine si erau indulcite cu miere. Umplutura lor era simpla: alune sau fructe uscate. Egiptenii sunt cei care au dezvoltat "industria" prajiturilor. Conform Oxford English Dictionary cuvantul prajitura dateaza din secolul al XIII-lea, tragandu-se din "kaka".
GLAZURA. Potrivit istoricilor gastronomi, prima "prajitura moderna" cu glazura a fost coapta la jumatatea secolului al XVII-lea. Acest lucru a fost posibil datorita faptului ca tehnologia avansase, cuptoarele erau mai performante si aparuse si zaharul rafinat.
Secolul al XIX-lea a fost cel care a adus schimbari majore in productia prajiturilor. Brutarii au inceput sa foloseasca praf de copt in loc de drojdie si faina alba de calitate superioara.
ROTUNJIMI. O mare curiozitate a teoreticienilor bucatariei este motivul pentru care prajiturile sunt rotunde. Studiile lor au scos la iveala lucruri interesante, insa fiecare dintre teorii tine seama de cultura si perioada in care au fost preparate prajiturile. In general, s-a cazut de acord asupra faptului ca rotunjimea prajiturilor e data de "inrudirea" ei cu painea. Pentru ca erau facute manual, erau modelate sub forma unor "mingi". Acestea erau folosite la ceremoniile religioase si simbolizau natura ciclica a vietii, soarele si luna. Le ofereau zeilor, pentru a-i imbuna in momentele critice ale vietii lor.
Citește pe Antena3.ro