x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Echilibru

Echilibru

26 Oct 2004   •   00:00

Ultimele descoperiri stiintifice pun intr-o noua lumina vinul. Pe langa "aliment", vinul - in cantitati moderate - devine si medicament. Toate acestea atrag atentia si asupra consumului excesiv de alcool care duce in mod direct catre probleme grave de sanatate. De asemenea, recomandarea de a consuma zilnic un pahar-doua de vin trebuie luata ad-literam.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Ochi
Multe studii arata ca degenerarea pigmentoasa, o cauza obisnuita a orbirii, este redusa in randul bautorilor moderati, in special al bautorilor de vin.

Piele
Nu prea exista multe conexiuni intre alcool si cancerul pielii. Componente din coaja strugurilor sunt analizate pentru capacitatea de a preveni arsurile solare si cancerul pielii.

Plamani
Resveratrol, un component important al vinului rosu, poate ajuta la reducerea inflamatiilor si a riscurilor de boli cronice ale plamanilor.

Sistem circulator
Vinul rosu ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange, chiar si in cazul septuagenarilor; reduce inflamarea vaselor de sange dupa fumarea tigarilor. Alcoolul, in orice forma, reduce riscul afectiunilor arterosclerotice ale arterelor picioarelor.

Colon
Consumul moderat de vin nu creste riscul aparitiei cancerului la colon; consumul excesiv de alcool poate spori acest risc, dar aceasta crestere este blocata de absorbtia adecvata de acid folic.

Prostata
Consumul moderat de vin are un efect foarte mic sau deloc asupra aparitiei cancerului la prostata.

Creier
Consumul moderat de vin ajuta la prevenirea afectiunilor degenerative ale creierului, precum maladia Alzheimer, si reduce semnificativ riscul aparitiei unui accident cerebrovascular.

Inima
O reducere semnificativa a riscului atacurilor de cord si a congestiei cardiace. Vinul rosu prezinta, de asemenea, potential terapeutic in evitarea celui de-al doilea atac de cord.

San
Chiar si consumul moderat de alcool duce la o crestere usoara a riscului de aparitie a cancerului la san; in laborator, polifenolii din vin s-au dovedit eficienti in extirparea celulelor canceroase din san.

Stomac
Reducerea riscului de ulcer digestiv prin extirparea bacteriilor din segmentul piloric si a altor germeni precum salmonella.
×
Subiecte în articol: gastronomie