x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ecuador - Victorii la inaltime

Ecuador - Victorii la inaltime

de Simona Chiriac    |    28 Iun 2006   •   00:00
Ecuador - Victorii la inaltime

Echipa de fotbal ecuadoriana a coborat triumfal de pe inaltimile Muntilor Anzi, calificandu-se pentru a doua oara consecutiv (prima data in 2002) la un campionat mondial de fotbal. Reusita ii apartine in mare masura antrenorului Luis Suarez, devenit peste noapte eroul tarii sale. Echipa a fost botezata de unii suporteri "La Banana Mecánica", aluzie la culoarea galbena a echipamentului sportiv ecuadorian. Pe de alta parte, Ecuador exporta cea mai mare cantitate de banane din intreaga lume. Cu totii ne intrebam cum se joaca fotbal la inaltimea de 2.850 m, altitudinea la care se afla capitala Quito. Cei mai multi dintre noi ar suporta cu greu aceasta altitudine, chiar si numai pentru cateva zile. Dar sa mai si joci fotbal, si sa o faci si bine!

PREFERINTE. Oare ce mananca ecuadorienii ca sa poata sta cu "capul in nori"? In principal, fructe exotice, peste si fructe de mare, cartofi, crevete marinate in suc de lamaie, porumb prajit, placinte umplute cu carne foarte condimentata… Supele raman insa specialitatea bucatariei ecuadoriene. Se mananca supa la pranz sau la cina, in fiecare zi a anului. Vedetele sunt "sopa locro" (cu branza, avocado si cartofi) si "chupe de pescado" (cu peste si legume). Dupa supa, puteti comanda "seco de pollo" (tocana de pui cu garnitura de orez si felii de avocado), "lomo salteado" (friptura subtire de vita acoperita cu ceapa si rosii), "seco de chivo" (tocana de capra cu orez din abundenta), "totillas de maiz" (placinte subtiri de porumb) sau "choclo" (porumb prajit).

CREMA DE CEBOLLA

Crema de ceapa
  • INGREDIENTE:
  • 3 litri supa de carne, 200 g ceapa, 200 g morcovi, o telina, 100 g orez, o cana cu smantana, unt, o lingura cu sos picant, sare, piper, nuci, crutoane.
  • PREPARARE: Ceapa, morcovul si telina taiate rondele se calesc in unt. Se adauga supa, orezul, condimentele si nucile pisate. Cand orezul si legumele au fiert, se strecoara pasta si se pune din nou la fiert, adaugandu-se smantana si sosul picant. Se mai lasa putin pe foc si se serveste cu crutoane.
  • GRUPA A
    Campionatul Mondial de Fotbal nu mai este doar o intrecere sportiva. S-a transformat cu timpul si intr-o competitie intre gusturi si arome de pe toate continentele. Cine va castiga?

    GERMANIA

    O singura tara si doua tendinte culinare. In nord se mananca "labskaus" (un amestec de carne de vita, cartofi, sfecla si heringi) sau ciudata "supa cu chiftele de tipar", care nu contine deloc… tipar. In sud se prepara "braten" (friptura gustoasa crocanta) sau se pregateste "brotzeit" (micul dejun al lenesilor, compus din paine neagra si "wurst" - carnati).

    POLONIA

    "Jedzcie, pijcie i popuszczajcie pasa"... "Mananca, bea si largeste-ti cureaua!", fara indoiala zicala preferata a polonezilor. Printre mancarurile traditionale se afla "chlopski posilek" (cu sunca si varza), "golabki" - foto - (varza umpluta) si "bigos" (tocanita vanatorului).

    COSTA RICA

    Bucataria din Costa Rica este un amalgam de influente africane, italiene, franceze, chineze sau spaniole. Mirodenii savant combinate si radacini necunoscute multora dintre noi: cassava, taro sau cartofi dulci. Va puteti delecta cu "arroz guacho" (orez lipicios), "higado en salsa" (ficat de vita cu sos salsa) sau "papas con Chorizo" (carnati Chorizo cu cartofi).

    ×