|
|
In veacul al X-lea, calatorul arab Fadlana consemna in notele sale de calatorie ca bulgarii aveau pe masa lor tot felul de bucate delicioase - dintre care nu lipseau painea, laptele, carnea, ceapa (care se servea aproape la orice fel de mancare) - si bauturi tari. Tarul bulgar insusi l-a servit cu carne prajita si un fel de bautura obtinuta din miere numita "sidgiu". La vremea aceea, Taratul Bulgar imbratisase deja religia ortodoxa, reprezenta un ax politic european important si lupta cu Bizantul pentru suprematia in Balcani (va castiga Bizantul, la 1018). Nu mi-am propus sa tin insa o lectie de istorie. Ci doar sa consemnez vechimea unora dintre felurile de mancare bulgaresti, care folosesc si astazi aceleasi ingrediente de baza consemnate de Fadlana. Am ales pentru domniile voastre reteta de "mlecinik", care se pregateste din foi de placinta (deci faina si apa), unt, lapte, oua si zahar (sau miere), asezonata cu fructe si miere. Pentru a o prepara, ungeti o tava cu unt topit si asezati in ea jumatate de pachet de foi de placinta din comert (un pachet are 400 g), avand grija sa ungeti fiecare foaie cu unt topit. Cu un cutit taiati foile din tava in patrate sau alte figuri geometrice, dupa inspiratie. Stropiti cu mult unt deasupra si introduceti in cuptor. Coaceti pana cand foile devin aurii. Lasati foile sa se raceasca si turnati deasupra o compozitie obtinuta din doua-trei oua, o cana cu lapte, doua-trei linguri de zahar (sau de miere) si arome, dupa gust. Dati din nou la cuptor si coaceti pana cand placinta prinde o crusta frumoasa, aurie. Curatati doua-trei mere, taiati-le felii subtiri, stropiti-le cu doua-trei linguri de zeama de lamaie, adaugati cateva nuci sfaramate si trei-patru linguri de miere si serviti aceasta compozitie impreuna cu mlecinik. Placinta se mai poate servi cu lapte cald sau cu ceai, dar traditional este sa se manance cu fructe si miere.
La sud de Dunare
Va propun astazi o incursiune culinara la sud de Dunare. In "Europa gurmanda" de langa noi. O calatorie pe teritoriul bogat in gusturi, arome si savori al gastronomiei bulgare. De la "sopska" (traditionala salata sofiota care a cucerit lumea) pana la "varitba" (ciorba autohtona, "cu de toate"); de la "tarator" (cu iaurt, castraveti, usturoi si nuci) pana la celebrele "sarmi de Varna"; de la "ghiveciul" bulgaresc, bogat in legume (cu sau fara carne) pana la "banita", "tikvenik", "mlecinik" si alte gustoase preparate ale patiseriei de la sud de Dunare - cateva dintre secretele culinare ale Bulgariei va sunt oferite in editia de astazi a Jurnalului de bucatarie. Puteti sa incercati sa le gatiti in propria bucatarie sau, daca va face placere, sa le degustati chiar in patria lor. Oricum ati decide, noi va dorim "Pofta buna"!
simona.lazar@jurnalul.ro