x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Egiptul – o ţară ca un basm

0
Autor: Maria Belu-Burtea 18 Iun 2009 - 00:00
Egiptul – o ţară ca un basm

În nordul Africii, Nilul şerpuieşte prin deşertul neospitalier. Pe malurile fertile ale râului oamenii au plantat legume şi fructe care au hrănit una dintre cele mai avansate culturi ale civilizaţiei antice - egiptenii. Nilul servea ca mijloc de transport, ca sursă de hrană (era bogat în peşte), de asemenea, era crucial şi pentru agricultură.



Din rămăşiţele fragile ale papirusurilor, oamenii moderni au putut afla multe date importante despre această civilizaţie, dar şi câteva aspecte ale mâncărurilor egiptene timpurii. Scrisă în coptă, greacă şi egipteana demotică (scriere cursivă, simplificată) o pagină de papirus descoperită la bordul unei nave conţinea o listă de mâncăruri: pâine, peşte, vin, miere şi oţet.

"CASA ETERNĂ"
Atitudinea egipteană în legătură cu viaţa de apoi este unică, deoarece ei vedeau moartea ca pe o călătorie "în afară". Împreună cu mumia, în morminte, s-au găsit atât obiecte de mobilier, statui, picturi, cât şi mâncăruri puse în oale sigilate, pentru ca bucatele să se păstreze timp îndelungat. Alături de ele s-au aflat coşuri pline cu smochine.

Din cronicile grecului Herodot din Halicarnassus (484 î. Ch. - 418 î.Ch. ) aflăm că orice fel de peşte şi, de asemenea, păsări, exceptându-le pe cele sacre, erau mâncate fierte sau prăjite. Porcul era văzut de vechii egipteni ca un animal abominabil: cei care atingeau un porc, chiar şi din greşeală, mergeau repede la râu şi se scufundau, îmbrăcaţi, cât mai adânc în apă.

"SIMAN MESHWI"
Egiptenilor le plăceau legumele iuţi, precum usturoiul şi ceapa, dar şi mazărea, fasolea, salata verde, castravetele, mâncate în diferite combinaţii, cu condimente precum sare, piper, chimen, coriandru, susan, mărar, fenicul, molotru (denumită şi schinduf sau molură) şi multe seminţe asortate. Adevăraţi specialişti în prepararea fripturilor de oaie, egiptenii alegeau bucăţile cele mai slabe de carne pe care le împănau cu diferite verdeţuri. Oraşul Alexandria era faimos pentru platoul numit "siman meshwi", bucăţi de carne marinate în chimen şi coriandru şi apoi gătite pe grătar.


Baclava Bel Mexarat
Ingrediente: o cană unt ghee (unt din care s-a scos apa prin fierbere şi răcire), 500 g foi de plăcintă subţiri, o cană nuci sau alune tocate, jumătate de cană de zahăr tos, o cană mare de sirop de zahăr.
Preparare: Se unge cu unt o tavă rotundă şi înaltă de plăcintă şi se aşază jumătate din foile de plăcintă, unse cu unt topit. Se amestecă nucile cu zahărul tos şi se presară peste foile din tavă. Se aşază restul de foi unse cu unt şi se taie romburi mici cu un cuţit ascuţit. Se stropeşte totul cu unt topit şi se coace în cuptorul încins până ce foile de deasupra sunt aurii. Se toarnă siropul deasupra, se introduce din nou în cuptor şi se mai coace 5 minute. Se serveşte imediat.


Dukkah
Ingrediente: 350 g eish baladi' (pâine tradiţională) tăiate în bucăţi şi prăjite uşor, 200 g fistic, 75 ml ulei de măsline, o lingură de seminţe de susan, un sfert de linguriţă de praf de coriandru, un sfert de linguriţă de chimion, piper.
Preparare: Fisticul sărat se prăjeşte într-o tigaie, apoi se macină. Peste el se pun seminţele de susan, coriandrul şi chimenul prăjite într-o tigaie fără ulei. Se adaugă sare şi piper. Se presează uşor compoziţia. Pe un platou se aşază un bol cu ulei şi altul cu amestecul de fistic şi condimente. Lângă el, se pun bucăţile de pâine. Când se serveşte, se înmoaie pâinea în ulei, apoi se trece prin fistic şi seminţe.




Fattet Lahma Bel Khal Wel Toom
Ingrediente: un kilogram de carne de vită, 500 g orez fiert, 400 ml supă de carne, două turte eish baladi' uscate, două linguri de ghee, două linguri de oţet, 4 căţei de usturoi.
Preparare: Se pune carnea la fiert şi se păstrează supa. Se taie pâinea în bucăţi mici şi se presară piper. Se unge cu ghee (unt nesărat, lăsat la fierbere lentă timp de un sfert de oră, apoi strecurat printr-un tifon) şi se coace în cuptor. Se stropeşte pâinea cu supă. Se zdrobeşte usturoiul şi se căleşte într-o tigaie cu o lingură de ghee până devine auriu. Se toarnă oţetul şi 75 ml supă, apoi se lasă la fiert. Se mai toarnă peste pâine puţin sos, apoi se acoperă cu orez. Se adaugă restul de sos deasupra şi se presară piper. Carnea se serveşte într-un bol, iar fattah (orez şi pâine) în alt vas.


Wara'et Lahma fel-forn
Ingrediente: 500 g coaste de miel, 250 g rinichi, 500 g carne macră, 250 g ficat de miel, 500 g ceapă, nucşoară, sare, piper, hârtie de copt.
Preparare: Se spală coastele şi carnea, se taie în cubuleţe ficatul şi rinichii, apoi se presară sare, piper şi nucşoară. Se feliază cepele şi se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Compoziţia se pune într-o foaie de copt şi se împătureşte. Cu un cuţit se taie fante ca să iasă aburii. Se udă puţin hârtia. Se coace timp de 90 de minute. Când carnea este gata, se scoate din cuptor.


Fool midamis
Ingrediente: 500 g fasole boabe uscată, două linguri de linte galbenă, două linguri de boabe de grâu, doi căţei de usturoi, o roşie.
Preparare: Se spală fasolea, se lasă la înmuiat în apă rece timp de o oră şi se scurge. Se pune într-o oală specială, numită dammasa, apoi se acoperă cu apă. Se adaugă lintea galbenă şi boabele de grâu, roşia întreagă, căţeii de usturoi întregi. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Se dă focul la minimum şi se ţine să se facă foarte încet (5-6 ore), adăugând apă şi amestecând din când în când. Se poate servi cu pătrunjel proaspăt şi ardei iute.


Kushari be'adds abu gibba or migadara
Ingrediente: 250 g linte maro, 250 g orez, 130 g paste vermicelli, 250 g paste mici curbate, 130 g năut fiert, două cepe mari, 75 ml ulei; pentru daqqa: 6 căţei de usturoi, 75 ml oţet, sare, o linguriţă de ardei chili, 600 ml suc de roşii, două linguri de ulei.
Preparare: Ceapa felioare se căleşte în ulei până devine aurie. Se scoate ceapa şi în acelaşi ulei se prăjesc pastele vermicelli. Se daugă 450 ml apă şi un pic de sare. Se aduce la fierbere, se adaugă orezul şi se lasă pe foc până când lichidul se evaporă, iar orezul este moale. Lintea se fierbe în două căni de apă timp de 40 de minute, la foc mediu, apoi se scurge. Se pune într-o oală, se adaugă 75 ml apă şi se lasă la foc mic. Într-un vas cu apă clocotită, sare şi ulei se fierb pastele, se scurg, apoi se pun într-o oală cu un pic de apă şi sare, şi se lasă la foc redus. Pentru a prepara sosul daqqa se macină usturoiul, sarea şi chili. Se prăjesc în ulei până devin aurii, se adaugă sucul de roşii, se mai lasă până se îngroaşă sosul, iar uleiul se ridică la suprafaţă. Se adaugă oţetul şi se fierbe. Pe un platou se aşază orezul, pastele vermicelli, pastele, lintea şi năutul. Se presară ceapă prăjită şi se toarnă sosul daqqa.
Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   intr-o,   apă,   ulei,   lasa,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...
Serviciul de email marketing furnizat de