x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Eroi de basm

Eroi de basm

31 Mai 2005   •   00:00

  • de SIMONA CHIRIAC
  • CALENDAR GASTRONOMIC
  • Basmele romanilor, transmise din generatie in generatie, prin viu grai, sunt adevarate receptacule de simboluri. Desi astazi ele se adreseaza copiilor, au fost create de adulti, in amortitele zile de iarna, la gura sobei. Este firesc ca toti acesti anonimi creatori sa introduca in tesatura basmelor toata experienta lor de viata. Ceea ce le caracterizeaza este ideea fundamental crestina, conform careia binele invinge raul. Ideea a pornit de la credinta ca Dumnezeu este izvorul binelui, iar raul este o "inventie" pur umana, efectul nerespectarii normelor crestine.

    DOUA TARAMURI. In basme, cele doua lumi sunt strict delimitate. Pe de o parte, lumea de "aici", pamanteasca, o lume arhetipala plina de toate traditiile satului romanesc; iar pe de alta parte, lumea de "dincolo", populata de zmei infricosatori. O trasatura comuna celor doua spatii este miraculosul.

    In basme nu exista decat personaje prin esenta lor pozitive sau negative. Lumea este astfel descrisa doar in alb si negru. Fat-Frumos este aparatorul binelui, el fiind cel care pleaca pe taramul celalalt pentru a o salva pe Ileana Cosanzeana din mainile zmeului. Trecerea dincolo se face peste un rau foarte lat sau peste foc. El are toate calitatile, dar nici un defect. Desi nu este inzestrat cu puteri supranaturale (poate doar creste mult mai repede decat alti copii), isi duce la bun sfarsit toate sarcinile. Trebuie sa spunem totusi ca, datorita sufletului sau bun, este ajutat de Sfanta Duminica, de zane sau de babe ce detin solutii salvatoare.

    ZMEII. Ei sunt principalii oponenti ai lui Fat-Frumos, traiesc in palate stralucitoare, iar arma lor este buzduganul. Intotdeauna sosirea lor acasa este anuntata de zgomotul buzduganului aruncat in poarta, semn ca masa trebuie sa fie gata. Zmeul il provoaca la lupta pe Fat-Frumos astfel: "Cum vrei sa ne luptam? In buzdugane sa ne lovim, in sabii sa ne taiem, ori in lupta dreapta sa ne batem?". Lupta se incheie de cele mai multe ori atunci cand flacaul il ingroapa pe zmeu in pamant pana la gat si apoi ii taie capul. Dar cea mai de temut este mama zmeilor, caci ea ii urmareste pe fugari, trecand peste munti, paduri si ape. Uneori, atat ea, cat si zmeii pot capata alta infatisare.

    FLAMANZILA SI SETILA. Cele doua personaje din povestea "Harap-Alb" se ofera sa-l insoteasca in calatoria sa pe fiul de imparat. Flamanzila este o namila de om, cu privirea agera, cautand peste tot ceva de mancare. Daca nu gaseste nimic de mancare, este in stare sa manance chiar si brazdele de pamant. Setila este atat de innebunit dupa ceva de baut, incat oriunde vede un rau, il soarbe intr-o clipita, lasand pestii pe uscat. Cu toate acestea, niciodata nu-si potoleste setea. Pe oriunde treceau, Flamanzila si Setila lasau in urma prapad, iar oamenii erau nevoiti sa-si paraseasca satele pentru a nu muri de foame si de sete. Cu toate acestea, datorita lor, Harap-Alb va duce la bun sfarsit drumul initiatic.

    1 - 7 IUNIE
    Sf. Nichifor
    "Caci mania Lui tine numai o clipa, dar indurarea Lui tine toata viata: seara vine plansul, iar dimineata veselia"
    Psalmii, capitolul 30, versetul 5
  • 1 M Sf. Mc. Justin Martirul si Filosoful; Sf. Mc. Hariton si Firm
  • 2 J †) Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Nichifor, Patriarhul Constantinopolului
  • 3 V Sf. Mucenici Luchilian cu sotia si cei 4 copii
  • 4 S †) Sf Mc.: Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel; Cuv. Mitrofan, Patriarhul Constantinopolului.
  • 5 D Sf. Sfintit Mc. Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici: Marchian, Nicandru si Leonid
  • 6 L Cuv.: Visarion si Ilarion cel Nou; Sf. Mc. Ghelasie.
  • 7 M Sf. Sfintit Mc. Teodot; Sf. Mucenita Zenaida.
  • ×