Iubitorii de vinuri sunt foarte satisfacuti de calitatea vinurilor chiliene existente pe piata romaneasca. De aceea, tot mai multe intreprinderi vinicole din Republica Chile intentioneaza sa intre in Europa de Est, avand ca baza de pornire Romania.
Ambasadorul Republicii Chile, Carlos Guillermo Parker Almonacid, a fost prezent la degustarea de vinuri chiliene care a avut loc intr-un restaurant din Bucuresti. El a precizat ca in tara sa exista tot mai multe companii viticole care cauta parteneri pe piata romaneasca. "Toti cei interesati de intreprinderile de vinuri din Chile care isi cauta reprezentanti in Romania pot obtine informatii de la Ambasada chiliana", a spus Carlos Guillermo Parker Almonacid. CALITATE. Degustarea de vinuri chiliene a avut loc intr-un cadru restrans, format din iubitori si cunoscatori ai acestui domeniu. Somelierul Cristian Lupu de la Depozitul de Vinuri a prezentat patru sortimente, doua albe si doua rosii. Vinurile degustate provin din gama Santa Helena Sigo de Oro si au fost premiate la nenumarate concursuri internationale. Cristian Lupu a prezentat prima data un Sauvignon Blanc 2005. Acest vin, cu o tarie alcoolica de 13 %, este ideal cu aperitive sau cu fructe de mare. Cel de-al doilea sortiment prezentat a fost un Chardonnay din 2004, cu o tarie de 13,5% alcool pe volum. Are o aroma de vanilie datorita pastrarii in butoaie de stejar, o culoare galbena solara, un gust intens si se asociaza foarte bine cu un pui cu sos alb si chiar cu carnea de porc cu sos alb. Primul vin rosu prezentat a fost Carmenere 2005, cu o tarie alcoolica de 14%. Somelierul Cristian Lupu a precizat ca acestui vin, de o calitate exceptionala, trebuie sa i se acorde o rabdare mai mare. Initial are o aroma de fructe de padure, dar daca este aerat timp de o ora, capata chiar aroma de ciocolata. Acest vin se potriveste foarte bine cu branzeturi frantuzesti. Ultimul vin degustat a fost tot unul rosu, un Merlot 2003, cu o culoare mai intensa tocmai pentru ca este mai vechi si cu o stringenta mai ridicata decat cea a Craminere-ului. Se asociaza perfect cu carnea rosie cu sosuri mai untoase si cu garnituri "grele", precum cartofii sau ciupercile.
SPIRITUAL
|
Ambasadorul Republicii Chile la Bucuresti a tinut sa aminteasca tuturor celor prezenti ca vinul, supus permanent schimbarilor culturale, ramane totusi asociatul dragostei si al romantismului. Stefan Teris, redactorul-sef al publicatiei Wine Industry, a spus de asemenea ca vinul reprezinta o componenta spirituala puternica a oricarui popor, ca "este o poarta prin care intram in universul fiecarei tari, cunoscandu-i astfel istoria si cultura". Locatia de desfasurare a evenimentului, restaurantul Moft din Bucuresti, a fost aleasa special pentru reinvierea traditiei pierdute a Bucurestiului din perioada interbelica. Atunci se consumau vinuri selectionate pe criteriile calitatii, alaturi de mancaruri atent preparate de catre bucatari foarte priceputi.
|
Citește pe Antena3.ro