x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fascinantul Jamie Oliver

0
Autor: Tudor Cires 08 Oct 2009 - 00:00
Fascinantul Jamie Oliver
Vezi galeria foto

Începând de vineri 16 octombrie, timp de 20 de săptămâni consecutiv, Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche vor publica o parte dintre cărţile lui Jamie Oliver care nu au mai fost publicate în România. Volumele vor fi distribuite împreună cu ziarul, în fiecare zi de vineri.



Figură politică inspiratoare
Brillat - Savarin, "principele pofticioşilor" scria, în "Fiziologia gustului": "Animalele se îndoapă, omul mănâncă, dar numai omul de spirit ştie să mănânce". Marele "filosof al bucatelor" venea dintr-un cu totul alt domeniu către arta culinară, ilustrând perfect această realitate a veacurilor trecute: dacă bucătarii creau feluri de mâncare extraordinare, nu tot ei erau "formatorii de opinie" în ceea ce priveşte gastronomia timpului, ci oamenii de spirit - filosofi, scriitori, artişti sau aristocraţi - care ridicau în slăvi bucatele şi asigurau gloria creatorilor lor.

Astăzi bucătarii sunt cei care ies în faţă, prezentându-şi preparatele şi ideile în spectacole de succes, în care cuvinte precum: "delicios", "savuros", "picant" ş.a. sunt folosite atât cu sensul lor primar, cât şi cu sensurile metaforice, pe care le folosesc adeseori criticii de teatru, de film sau de televiziune.

Un bucătar talentat şi un om fascinant, britanicul Jamie Oliver este exemplul cel mai bun pentru acest gen de "chefs", care a îmbogăţit arta culinară cu toate elementele specifice pentru arta televiziunii.

Dar se poate chiar mai mult de atât! Din 1998, când debuta prima serie de emisiuni "The Naked Chef", Jamie Oliver a arătat că şi bucătarii pot fi "formatori de opinie", că pot provoca schimbări comportamentale - în ceea ce priveşte hrana, desigur - cu impact asupra unui segment larg de populaţie. A reuşit chiar, în 2005, să detroneze un politician versat, precum Tony Blair, adjudecându-şi titlul "The Most Inspiring Political Figure of 2005", prin reformele pe care le-a provocat cu privire la hrana sănătoasă în şcoli.

5281-103519-ardeicopti.jpg

Ardei copţi cu roşii şi ardei iute

Ardeiul copt, ardeiul iute şi roşiile merg atât de bine împreună! Încercaţi să faceţi rost de legume de culori diferite şi mâncarea va arăta senzaţional în farfurie. Cât despre cantitatea de ardei iute, dacă vreţi să folosiţi mai puţin decât sugerez eu, simţiţi-vă liber să o faceţi!

Ingrediente (pentru 4 porţii): doi ardei graşi roşii, tăiaţi în două pe lungume, curăţaţi de seminţe, cu tulpina lăsată; doi ardei graşi galbeni, tăiaţi în două pe lungime, curăţaţi de seminţe, cu tulpina lăsată; sare mare şi piper negru proaspăt râşnit; un căţel de usturoi, decojit şi tocat fin; 24 de roşii cherry, tăiate în jumătăţi; 3 ardei iuţi roşii proaspeţi, din care doi feliaţi şi unul curăţat de seminţe şi tocat fin; două linguri de capere, scurse; o mână de măsline negre, fără sâmburi; frunzele de la o legătură de busuioc proaspăt, două linguri de oţet de vin, alb sau roşu; ulei de măsline extravirgin; opţional: 8 felii de panceta sau costiţă afumată; 4 felii de pâine ţărănească, 4 bucăţi de mozzarella, rupte în jumătatăţi; două mâini de rucola, spălate şi zvântate.

Preparare: Încingeţi cuptorul la 200°C/treapta 6. Săraţi ardeii pe dinăuntru şi pe dinafară. Aşezaţi-i într-o tavă de copt, unul lângă altul, cu partea tăiată în sus.

Într-un castron puneţi usturoiul, roşiile cherry, ardeii iuţi tăiaţi în felii, caperele, măslinele şi frunzele de busuioc. Condimentaţi cu un vârf de cuţit de sare şi piper. Adăugaţi oţetul şi 4 linguri de ulei de măsline extravirgin. Amestecaţi bine totul cu mâinile.

Umpleţi fiecare jumătate de ardei gras cu vreo două linguri din amestecul din castron, având grijă să fie câte ceva din fiecare ingredient în fiecare ardei. Turnaţi zeama rămasă peste ardei, în castron. Puteţi coace ardeii chiar aşa, dacă vreţi să faceţi un foarte bun fel vegetarian, sau, mai pe gustul meu, puteţi adăuga câte două felii de costiţă la fiecare ardei, aşezate vălurit peste umplutură.

Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi coaceţi în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute. Ardeii se vor înăbuşi sub folie, înmuindu-se frumos. ÎndepărtaţIi folia şi daţi ardeii la cuptor pentru alte 20 sau 30 de minute, până când se rumenesc frumos pe margini. Dacă folosiţi costiţă, aceasta trebuie să fie frumoasă şi crocantă.

Prăjiţi feliile de pâine ţărănească. Împărţiţi pâinea pe farfuriile pe care veţi servi şi puneţi pe fiecare felie câte un ardei copt. Dacă treceţi un cuţit ascuţit de câteva ori prin ardei şi pâine, pâinea se va îmbiba cu sucul minunat al ardeilor. Serviţi cu o bucată ruptă de mozzarella, nişte rucola şi, dacă vă place, puţin ardei iute tocat presărat deasupra. Stropiţi în final cu ulei de măsline extravirgin şi puţină sare de mare.

PS: Ardeii aceştia sunt minunaţi şi alături de peşte la cuptor sau pasaţi şi puşi într-o supă de pui. Orice rămâne poate fi amestecat cu paste făinoase.

Din volumul "Acasă la Jamie" (2008), copyright reţetă şi fotografii: Editura Curtea Veche

Citeşte mai multe despre:   secretele bucătăriei lui jamie

 



Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de