Începând de vineri 16 octombrie, timp de 20 de săptămâni consecutiv, Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche vor publica o parte dintre cărţile lui Jamie Oliver care nu au mai fost publicate în România. Volumele vor fi distribuite împreună cu ziarul, în fiecare zi de vineri.
Figură politică inspiratoare
Brillat - Savarin, "principele pofticioşilor" scria, în "Fiziologia gustului": "Animalele se îndoapă, omul mănâncă, dar numai omul de spirit ştie să mănânce". Marele "filosof al bucatelor" venea dintr-un cu totul alt domeniu către arta culinară, ilustrând perfect această realitate a veacurilor trecute: dacă bucătarii creau feluri de mâncare extraordinare, nu tot ei erau "formatorii de opinie" în ceea ce priveşte gastronomia timpului, ci oamenii de spirit - filosofi, scriitori, artişti sau aristocraţi - care ridicau în slăvi bucatele şi asigurau gloria creatorilor lor.
Astăzi bucătarii sunt cei care ies în faţă, prezentându-şi preparatele şi ideile în spectacole de succes, în care cuvinte precum: "delicios", "savuros", "picant" ş.a. sunt folosite atât cu sensul lor primar, cât şi cu sensurile metaforice, pe care le folosesc adeseori criticii de teatru, de film sau de televiziune.
Un bucătar talentat şi un om fascinant, britanicul Jamie Oliver este exemplul cel mai bun pentru acest gen de "chefs", care a îmbogăţit arta culinară cu toate elementele specifice pentru arta televiziunii.
Dar se poate chiar mai mult de atât! Din 1998, când debuta prima serie de emisiuni "The Naked Chef", Jamie Oliver a arătat că şi bucătarii pot fi "formatori de opinie", că pot provoca schimbări comportamentale - în ceea ce priveşte hrana, desigur - cu impact asupra unui segment larg de populaţie. A reuşit chiar, în 2005, să detroneze un politician versat, precum Tony Blair, adjudecându-şi titlul "The Most Inspiring Political Figure of 2005", prin reformele pe care le-a provocat cu privire la hrana sănătoasă în şcoli.
Ardei copţi cu roşii şi ardei iute
Ardeiul copt, ardeiul iute şi roşiile merg atât de bine împreună! Încercaţi să faceţi rost de legume de culori diferite şi mâncarea va arăta senzaţional în farfurie. Cât despre cantitatea de ardei iute, dacă vreţi să folosiţi mai puţin decât sugerez eu, simţiţi-vă liber să o faceţi!
Ingrediente (pentru 4 porţii): doi ardei graşi roşii, tăiaţi în două pe lungume, curăţaţi de seminţe, cu tulpina lăsată; doi ardei graşi galbeni, tăiaţi în două pe lungime, curăţaţi de seminţe, cu tulpina lăsată; sare mare şi piper negru proaspăt râşnit; un căţel de usturoi, decojit şi tocat fin; 24 de roşii cherry, tăiate în jumătăţi; 3 ardei iuţi roşii proaspeţi, din care doi feliaţi şi unul curăţat de seminţe şi tocat fin; două linguri de capere, scurse; o mână de măsline negre, fără sâmburi; frunzele de la o legătură de busuioc proaspăt, două linguri de oţet de vin, alb sau roşu; ulei de măsline extravirgin; opţional: 8 felii de panceta sau costiţă afumată; 4 felii de pâine ţărănească, 4 bucăţi de mozzarella, rupte în jumătatăţi; două mâini de rucola, spălate şi zvântate.
Preparare: Încingeţi cuptorul la 200°C/treapta 6. Săraţi ardeii pe dinăuntru şi pe dinafară. Aşezaţi-i într-o tavă de copt, unul lângă altul, cu partea tăiată în sus.
Într-un castron puneţi usturoiul, roşiile cherry, ardeii iuţi tăiaţi în felii, caperele, măslinele şi frunzele de busuioc. Condimentaţi cu un vârf de cuţit de sare şi piper. Adăugaţi oţetul şi 4 linguri de ulei de măsline extravirgin. Amestecaţi bine totul cu mâinile.
Umpleţi fiecare jumătate de ardei gras cu vreo două linguri din amestecul din castron, având grijă să fie câte ceva din fiecare ingredient în fiecare ardei. Turnaţi zeama rămasă peste ardei, în castron. Puteţi coace ardeii chiar aşa, dacă vreţi să faceţi un foarte bun fel vegetarian, sau, mai pe gustul meu, puteţi adăuga câte două felii de costiţă la fiecare ardei, aşezate vălurit peste umplutură.
Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi coaceţi în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute. Ardeii se vor înăbuşi sub folie, înmuindu-se frumos. ÎndepărtaţIi folia şi daţi ardeii la cuptor pentru alte 20 sau 30 de minute, până când se rumenesc frumos pe margini. Dacă folosiţi costiţă, aceasta trebuie să fie frumoasă şi crocantă.
Prăjiţi feliile de pâine ţărănească. Împărţiţi pâinea pe farfuriile pe care veţi servi şi puneţi pe fiecare felie câte un ardei copt. Dacă treceţi un cuţit ascuţit de câteva ori prin ardei şi pâine, pâinea se va îmbiba cu sucul minunat al ardeilor. Serviţi cu o bucată ruptă de mozzarella, nişte rucola şi, dacă vă place, puţin ardei iute tocat presărat deasupra. Stropiţi în final cu ulei de măsline extravirgin şi puţină sare de mare.
PS: Ardeii aceştia sunt minunaţi şi alături de peşte la cuptor sau pasaţi şi puşi într-o supă de pui. Orice rămâne poate fi amestecat cu paste făinoase.
Din volumul "Acasă la Jamie" (2008), copyright reţetă şi fotografii: Editura Curtea Veche
Citește pe Antena3.ro