Potrivit cumvaplace.ro, putem câștiga ore bune de stat în bucătărie folosind fasolea la cutie, fără ca acest lucru să afecteze gustul și aroma celebrului, deja, preparat. Dacă aveți timp și vă încumetați să înmuiați și apoi să fierbeți fasolea, sperăm să vă folosească și aceste trucuri.
INGREDIENTE
-
3 cutii de fasole
-
1 ciolan afumat (am folosit ciolan afumat de mangaliță, o bunătate!)
-
1 ceapă mare (sau 2 mici)
-
1 ardei gras roșu
-
1 cutiuță mică de pastă de roșii
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna -
2 crenguțe de cimbru uscat
-
2 foi de dafin
-
Ulei de floarea-soarelui
-
Sare
-
Piper
CUM SĂ FACEȚI
- Fierbeți ciolanul în apă cu puțină sare, câteva boabe de piper, 1 crenguță de cimbru și o foaie de dafin. Noi am folosit oala sub presiune și în 40 de minute carnea s-a fiert bine, cât să se desprindă de pe os. Scoateți carnea și păstrați supa, o vom folosi la iahnia de fasole.
- Între timp, căliți ceapa tocată mărunt într-o lingură de ulei bine încins. La nevoie, adăugați puțină supă de la ciolanul fiert, să nu se lipească.
- Apoi puneți pasta de tomate, ardeiul tăiat cubulețe, boabele de fasole bine scurse și supă fierbinte, cât să se formeze sosul. Adăugați sare, piper, cimbrul și dafinul rămase și acoperiți să fiarbă 15 minute.
- În acest timp, tăiați carnea afumată în bucăți potrivite și o adăugați și pe ea în mâncarea de fasole. Lăsați să fiarbă pe foc mic până când sosul scade.
- Puneți-i alături pâine bună, ceva murături potrivite (gogoșari, castraveți murați sau chiar salată de varză murată) și poftă bună vă dorim!
Iată și cum se fierbe fasolea boabe:
Ați putea spune ”ce mare lucru e să fierbi niște fasole”! Dar, ca de obicei, practica ne-a învățat că lucrurile nu stau chiar așa și că, exact cum spune o zicală românească, ”câte bordeie, atâtea obiceiuri”. Unii spun că se pune fasolea la înmuiat 8 sau 24 de ore, alții că o pun la fiert în apă rece, unii o pun la fiert în apă deja clocotită, unii schimbă apa de 3 ori, alții deloc, că se poate fierbe și în oala sub presiune, că e bine să pui bicarbonat ori zahăr în apă și…
Până la urmă, ce putem face să fierbem mai repede fasolea boabe?
Care metodă e mai bună? Care e mai rapidă? Care dintre aceste metode ne garantează că boabele vor fierbe uniform și că își vor păstra forma? Probabil că adevărul absolut nu îl are nimeni și, cumva, e bine să ne adaptăm metodele în funcție de fasolea pe care am cumpărat-o.
Tipuri de fasole:
Fasole albă
Este tipul de fasole care fierbe cel mai repede. Cea cu bob mare se folosește mai mult pentru ciorbe și salate. Cele cu bob mic sunt potrivite pentru iahnie și fasole bătută.
Fasole pestriță
Are coaja ceva mai groasă decât fasolea albă, acesta este și motivul pentru care fierbe ceva mai greu. Este minunată în iahnii și salate.
Fasolea roșie
Este un tip de fasole recomandat îndeosebi persoanelor care suferă de diabet, aceasta având un indice glicemic mai mic decât al suratelor sale. O puteți folosi în mâncăruri scăzute și în salate.
Fasolea neagră
Este considerată o fasole foarte valoroasă – conține antioxidanți, multe proteine, are indice glicemic mic, fibre și minerale precum fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, cupru și zinc. Este delicioasă în salate.
Cum se fierbe fasolea boabe – trucuri
- Timpul de fierbere pentru fasolea boabe variază destul de mult – de la 45 minute până la 2-3-4 ore. Și asta pentru că depinde de soiul ales, de mărimea boabelor, de calitatea apei și nu în ultimul rând de vechimea fasolei. O fasole boabe de anul trecut va fierbe întotdeauna mai repede decât una de 2-3 ani. Dacă alegeți să o cumpărați dintr-un magazin, nu aveți cum să vă dați seama de aceasta, așa că din păcate e ca la loterie. Dar dacă o cumpărați din piață, și se dovedește că e o sursă de încredere, încercați să o cumpărați din același loc.
- La fel ca în cazul orezului, și fasolea trebuie aleasă, oricât de bine vi se pare că ar arăta. Unele boabe pot fi stricate, puteți da și peste pietricele sau alte mizerii printre ele, așa că e mai bine să alegeți fasolea.
- Înainte de a o pune la înmuiat, fasolea trebuie spălată în mai multe ape reci.
- Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, lăsați fasolea la înmuiat câteva ore bune în apă călduță, de preferat din seara de dinaintea zilei în care vreți să o gătiți. În acest fel, boabele se hidratează și garantează fierberea mai ușoară. Și, la fel de important este locul în care lăsați fasolea la înmuiat. De preferat este să o lăsați într-un loc răcoros (cămară, balcon) sau în frigider. Altfel fasolea poate fermenta!
- Dacă nu aveți atât de mult timp la dispoziție, dar totuși vă doriți să mâncați curând o mâncare de fasole, puneți boabele în apa deja dată într-un clocot și lăsați-o la înmuiat o oră. O proporție de luat în calcul – 100 g de fasole boabe/350 ml apă fiartă.
- Nu o puneți la fiert în apa în care a stat la înmuiat.
- Nu știm dacă e mit sau nu schimbatul apei de 3 ori, dar dacă aplicați această metodă înlocuiți-o cu apă fiartă în prealabil. Altfel, dacă puneți boabele fierbinți în apă rece, procesul lor de fierbere se oprește și riscați ca mai apoi să rămână nefierte. Timpul de fierbere al fasolei diferă de la soi la soi.
- Când puneți la fiert fasolea, puteți adăuga în apă (în fiecare dintre cele 3 pe care le schimbăm), câte un vârf de linguriță de bicarbonat – 1/4 linguriță la 500 g boabe, iar fasolea chiar se vor fierbe mai repede. Și nu puneți sare în apa în care fierbeți fasolea!
- Din clipa în care apa fierbe, dați focul la mic și puneți capacul. În acest fel, boabele vor fierbe liniștit și nu se vor sfărâma în timpul procesului de fierbere, destul de îndelungat de altfel.
- Când ați ajuns în punctul de a găti fasolea, nu adăugați roșiile tăiate sau în conservă decât spre final. Aciditatea din roșii împiedică gătirea boabelor și, la fel, riscați să vă treziți cu fasole nefiartă bine în farfurie.
- Dacă în timpul fierberii apa scade prea mult, completați întotdeauna cu apă fierbinte, nu rece.
- Dacă vreți să folosiți fasolea pentru o iahnie, nu strecurați boabele imediat ce au fiert. Lăsați să se răcorească un pic. Iar dacă nu o folosiți în aceeași zi, puneți la frigider oala cu tot cu apa bine răcită. Gustul și textura boabelor se vor îmbunătăți, iar mâncarea va fi mai gustoasă.