x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fericirea se ascunde intr-o cană

Fericirea se ascunde intr-o cană

de Simona Chiriac    |    03 Ian 2008   •   00:00
Fericirea se ascunde intr-o cană

Deşi descoperită de mayaşi acum 3.000 de ani, prima reţetă de ciocolată caldă a fost scrisă in 1631, in cartea doctorului spaniol Antonio Colmenero de Ledesma: "Un tratat interesant despre natura şi calităţile ciocolatei".

Deşi descoperită de mayaşi acum 3.000 de ani, prima reţetă de ciocolată caldă a fost scrisă in 1631, in cartea doctorului spaniol Antonio Colmenero de Ledesma: "Un tratat interesant despre natura şi calităţile ciocolatei". "Ciocolata supremă", dacă putem să numim aşa reţeta, avea printre ingrediente următoarele delicii: o sută de boabe de cacao, o mănă de seminţe de anason şi două măini de seminţe de vanilie (in lipsa lor se putea folosi apă de trandafiri - un alt ingredient utilizat adeseori in bucătăriile de altădată), puţină scorţişoară, o duzină de migdale şi aceeaşi cantitate de alune, cam 225 g zahăr (după sistemul de căntărire de astăzi). La sfărşit se adăuga suficient annatto (condiment specific Americii de Sud, intălnit şi sub numele de rocou), căt să-i dea culoare. In opinia autorului, ciocolata era o băutură sănătoasă, care ingrăşa, ii făcea pe oameni să aibă o judecată dreaptă şi să fie binevoitori.

DIFERENŢE. Deşi la inceput exista o confuzie intre cacaua caldă şi ciocolata caldă, acestea sunt astăzi bine delimitate. Cacaoa are in compoziţie pudră de cacao, apă sau lapte şi un indulcitor. Ciocolata caldă este mult mai consistentă, fiind preparată exclusiv din ciocolată (tablete, măcinată, rasă sau sub formă de fulgi), in stare lichidă, căreia i se adaugă diverse mirodenii, ceea ce o face deosebit de plăcută, interesantă şi mereu nouă.

INOVAŢII. Reţetele secolului al XXI-lea sunt mai "indrăzneţe", putăndu-se adăuga in compoziţie lichior, cremă de Whisky, cafea granulată, mentă sau pudră de chilli. De asemenea, ciocolata caldă poate fi preparată şi in cuptorul cu microunde. Laptele se lasă timp de trei minute la temperatura maximă. Se adaugă apoi ciocolata, zahărul, un ou bătut şi scorţişoara. Se mai lasă in cuptor alte 3-4 minute, pănă cănd face spumă, avănd insă grijă să nu clocotească. Pentru o ciocolată caldă şi mai aromată se poate recurge la un mic truc. Se pune in cană puţină scorţişoară proaspăt măcinată şi apoi se toarnă ciocolata. Se amestecă şi se ornează cu frişcă. Este un deliciu!

Ciocolată

Ingrediente: 300 ml lapte, o jumătate de păstaie de vanilie, un ardei iute roşu, un beţişor de scorţişoară, 50 g ciocolată uşor amăruie.

Preparare: Laptele se pune la fiert intr-o tigaie şi se adaugă păstaia de vanilie despicată, scorţişoara şi ardeiul iute, fără seminţe şi vinişoare, tăiat in două. Se pune ciocolata rasă şi se lasă pe foc pănă cănd se topeşte. Se lasă să stea deoparte timp de 10 minute. Se strecoară şi apoi se toarnă in căni. Dacă nu sunteţi foarte incăntaţi de gustul picant, puteţi să folosiţi doar o jumătate de ardei iute sau chiar mai puţin. Nu renunţaţi cu totul la el dacă vreţi să gustaţi din băutura preferată a magnificilor regi mayaşi.

×
Subiecte în articol: ciocolata gastronomie