x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Festin cu umbrela

Festin cu umbrela

de Mara Raducanu    |    12 Oct 2005   •   00:00
Festin cu umbrela
SANATATE
FRUMUSETE
Aristotel (filosof din secolul al III-lea i.e.n) le-a numit "mancarea zeilor" , iar Martial (sec. I e.n.) le-a dedicat nenumarate ode. Pe timpuri, nu oricine se putea bucura de gustul lor deosebit, avand un loc de frunte pe platourile de pe mesele imparatilor. Sunt gustoase, hranitoare, usor de preparat, iar cu putina indemanare din partea gospodinei va veti putea bucura de o cina copioasa. Consumate fripte, cu sos, cu carne, cu peste sau cu legume, ciupercile - caci despre ele este vorba - constituie un aliment extem de important in bucatarie.

HRANITOARE. De la consumul ciupercilor in stare cruda, fascinat fiind de gustul lor, omul a trecut la prepararea lor in diferite forme. Intrebuintarea frecventa a ciupercilor in alimentatie este justificata, in primul rand, prin bogatia de substante nutritive pe care le contin. Bogate in apa (84%-95%), substante minerale (fosfor, calciu, potasiu), lecitina (7%) si uleiuri eterice, ciupercile contribuie la procesul de crestere si dezvoltare a organismului. In ceea ce priveste puterea calorica a acestora, va pot deveni, cu siguranta, un aliat de nadejde in curele de slabire, consumate in special fripte, marinate sau in saramura. Gustul ciupercilor este diferit de la o specie la alta, asa ca veti intalni unele care au gust de alune, fructe, un gust acru sau piperat. Nu este indicat consumul unor cantitati foarte mari din preparatele cu ciuperci, in special in cazul persoanelor cu intoleranta la anumite alimente, greu digerabile. Totul cu moderatie, iar restul vine de la sine!

DELICATESE. La campie, in paduri, pe pajisti si pe izlazuri, de primavara si pana toamna tarziu cresc nenumarate specii de ciuperci comestibile: bureti, ciuperci albe de pajiste, bureti de prun, ghebe sau hribi. Daca inainte ciupercile faceau parte din categoria "delicateselor", acum gospodinele au ocazia sa-si dovedeasca talentul culinar pe care il detin in prepararea acestora.

Si, Slava Domnului, retete sunt destule! Ciuperci cu sos picant, hribi cu smantana, ciuperci umplute, galbiori cu carne de vaca, ciorba ruseasca cu ciuperci, rasol de ciuperci sau ciuperci marinate sunt doar cateva dintre bucatele in care "vedetele gastronomice" sunt nimeni altele decat ciupercile. Adevarate delicii gastronomice, ce satisfac cele mai rafinate si mai pretentioase gusturi!

SFATURI DESPRE CIUPERCI

CURATARE. Ciupercile se curata de impuritati, se inlatura partile atacate de daunatori, dar si baza piciorului, dupa care se spala in mai multe ape.

PROSPETIME. Culoarea si prospetimea ciupercilor se pastreaza pentru mai mult timp daca se adauga in apa sare de lamaie.

FIERBERE. Inainte de folosire, este bine sa se fiarba ciupercile 15-20 de minute in apa cu putina sare. In acest fel se distruge o parte din toxine.

HRIBI CU CARNE DE VACA

INGREDIENTE: un kilogram de hribi, 300 g carne de vaca, o ceapa, 4 linguri cu ulei, 4 rosii, sare, piper, verdeata tocata.

PREPARARE: Carnea se taie in bucati potrivit de mari, se prajeste usor in doua linguri cu ulei, dupa care se adauga ceapa tocata. Se acopera cu apa si se continua fierberea pana ce carnea este bine fiarta. Se aleg hribi proaspeti, tari, se curata foarte bine, se spala, se taie in felii si se inabusa in putin ulei. Din cand in cand se pune cate o lingura cu apa, amestecandu-se sa nu se lipeasca. Cand ciupercile sunt gata, se adauga carnea, rosile curatate de pielita si tocate, sare, piper si verdeata tocata marunt. Se lasa in cuptor 20 de minute.
×
Subiecte în articol: ciuperci ciupercile