Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
"Fie ca pâinea să dureze!"
Amplasată între Golful Finic şi Golful Riga, Estonia este o ţară mică, din care aproximativ 25% este acoperită de ape. Totodată, 80% din graniţele micuţului stat sunt apă: Golful Riga în sud-est, Marea Baltică în nord-vest şi Golful Finlandei în nord-est, motiv pentru care Estonia este considerată raiul iubitorilor de sporturi acvatice.
PREPARATE TRADIŢIONALEMâncarea rece este la mare căutare în această ţară baltică, influenţată în special de bucătăria germană. Felurile reci, tradiţionale, au la bază carne, sfeclă roşie şi hering. Bucăţi micuţe de pâine, numite pirukas, sunt umplute cu carne, varză sau cartofi.
La mare căutare este herningul, peştele tradiţional este raim (un hering mic, baltic), dar întâlnim şi alte soiuri precum şprotul, plătica, bibanul sau anghila afumată sau marinată. Toate sunt specifice bucătăriei reci estoniene. Budinca de heringi cu cartofi este foarte des gătită. Heringii afumaţi se curăţă, li se scot aripioarele şi coloana vertebrală şi se ţin în apă caldă. Cartofii se fierb în coajă, când sunt gata se curăţă, se zdrobesc cu furculiţa, se adaugă lapte, piper şi pătrunjel tocat fin. Separat se pune heringul la fiert, la foc mic, câteva minute. Se unge un vas cu unt, pe pun, alternativ, piureul, bucăţi de peşte şi bucăţele de unt. Se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute.
După preparatele reci, estonienii mănâncă supe din carne, bulion sau pui mixate cu o mare varietate de verdeţuri şi amestecate cu smântână, lapte sau iaurt. Felul principal tradiţional estonian este compus din carne şi cartofi acoperiţi cu sosuri bogate, de obicei servite cu garnitură sauerkraut (varză acră - o populară mâncare germană). Carnea de porc este cea mai des consumată şi este servită prăjită, pe grătar sau sub formă de bacon sau şuncă.
Pâinea neagră de secară "acompaniază" aproape fiecare mâncare sărată din Estonia. Urarea pe care şi-o fac estonieni când se aşază la masă este "jätku leiba" ("fie ca pâinea să dureze!"). Estonienii respectă foarte mult pâinea neagră - dacă o bucată de pâine cade, este imediat ridicată şi pupată.
Salată de ton afumat
Ingrediente: 2 conserve cu bucăţi de ton, cartofi fierţi, roşii, salată verde, ardei gras roşu, 4 ouă fierte, ulei, sare, piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Cartofii se fierb în coajă, iar când sunt gata se scot, se curăţă şi se taie cubuleţe. Legumele se toacă, se adaugă tonul bucăţi (scurs de zeamă), sare, piper şi zeamă de lămâie.
Cocteil de legume cu hering
Ingrediente: 2-3 heringi afumaţi, fasole verde, ardei iute, ceapă verde, lămâie, verdeaţă, roşii cherry, sare piper, ulei.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare şi de şira spinării şi se ţine la desărat. Fasolea verde se spălă, se curăţă şi se pune la fiert. Roşiile se spălă şi se taie în două, ardeii se taie rondele, la fel şi peştele. Se adaugă fasolea verde fiartă, se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă zeama de lămâie.
Salată de hering afumat
Ingrediente: doi heringi afumaţi, castraveţi, roşii, boabe de porumb, ceapă, verdeaţă, sare piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare, de şira spinării şi se pune la desărat. Castraveţii se spală, se taie, la fel şi roşiile. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă fin. Boabele de porumb din conservă se pun la scurs. Peştele se taie bucăţele, se combină cu legumele, se potriveşte de sare şi piper, se adaugă uleiul şi zeama de lămâie. Se pune pe deasupra verdeaţa tocată.
"O călătorie în Ţările Baltice poate să deschidă românilor fereastra către un nou orizont gastronomic, marcat, în acelaşi timp, puternic şi din punct de vedere cultural."
Dumitru Luca, Corali Holydays

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....
Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...
Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...
Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...