Amplasată între Golful Finic şi Golful Riga, Estonia este o ţară mică, din care aproximativ 25% este acoperită de ape. Totodată, 80% din graniţele micuţului stat sunt apă: Golful Riga în sud-est, Marea Baltică în nord-vest şi Golful Finlandei în nord-est, motiv pentru care Estonia este considerată raiul iubitorilor de sporturi acvatice.
PREPARATE TRADIŢIONALEMâncarea rece este la mare căutare în această ţară baltică, influenţată în special de bucătăria germană. Felurile reci, tradiţionale, au la bază carne, sfeclă roşie şi hering. Bucăţi micuţe de pâine, numite pirukas, sunt umplute cu carne, varză sau cartofi.
La mare căutare este herningul, peştele tradiţional este raim (un hering mic, baltic), dar întâlnim şi alte soiuri precum şprotul, plătica, bibanul sau anghila afumată sau marinată. Toate sunt specifice bucătăriei reci estoniene. Budinca de heringi cu cartofi este foarte des gătită. Heringii afumaţi se curăţă, li se scot aripioarele şi coloana vertebrală şi se ţin în apă caldă. Cartofii se fierb în coajă, când sunt gata se curăţă, se zdrobesc cu furculiţa, se adaugă lapte, piper şi pătrunjel tocat fin. Separat se pune heringul la fiert, la foc mic, câteva minute. Se unge un vas cu unt, pe pun, alternativ, piureul, bucăţi de peşte şi bucăţele de unt. Se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute.
După preparatele reci, estonienii mănâncă supe din carne, bulion sau pui mixate cu o mare varietate de verdeţuri şi amestecate cu smântână, lapte sau iaurt. Felul principal tradiţional estonian este compus din carne şi cartofi acoperiţi cu sosuri bogate, de obicei servite cu garnitură sauerkraut (varză acră - o populară mâncare germană). Carnea de porc este cea mai des consumată şi este servită prăjită, pe grătar sau sub formă de bacon sau şuncă.
Pâinea neagră de secară "acompaniază" aproape fiecare mâncare sărată din Estonia. Urarea pe care şi-o fac estonieni când se aşază la masă este "jätku leiba" ("fie ca pâinea să dureze!"). Estonienii respectă foarte mult pâinea neagră - dacă o bucată de pâine cade, este imediat ridicată şi pupată.
Salată de ton afumat
Ingrediente: 2 conserve cu bucăţi de ton, cartofi fierţi, roşii, salată verde, ardei gras roşu, 4 ouă fierte, ulei, sare, piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Cartofii se fierb în coajă, iar când sunt gata se scot, se curăţă şi se taie cubuleţe. Legumele se toacă, se adaugă tonul bucăţi (scurs de zeamă), sare, piper şi zeamă de lămâie.
Cocteil de legume cu hering
Ingrediente: 2-3 heringi afumaţi, fasole verde, ardei iute, ceapă verde, lămâie, verdeaţă, roşii cherry, sare piper, ulei.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare şi de şira spinării şi se ţine la desărat. Fasolea verde se spălă, se curăţă şi se pune la fiert. Roşiile se spălă şi se taie în două, ardeii se taie rondele, la fel şi peştele. Se adaugă fasolea verde fiartă, se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă zeama de lămâie.
Salată de hering afumat
Ingrediente: doi heringi afumaţi, castraveţi, roşii, boabe de porumb, ceapă, verdeaţă, sare piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare, de şira spinării şi se pune la desărat. Castraveţii se spală, se taie, la fel şi roşiile. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă fin. Boabele de porumb din conservă se pun la scurs. Peştele se taie bucăţele, se combină cu legumele, se potriveşte de sare şi piper, se adaugă uleiul şi zeama de lămâie. Se pune pe deasupra verdeaţa tocată.
"O călătorie în Ţările Baltice poate să deschidă românilor fereastra către un nou orizont gastronomic, marcat, în acelaşi timp, puternic şi din punct de vedere cultural."
Dumitru Luca, Corali Holydays
Citește pe Antena3.ro