x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Fie ca pâinea să dureze!"

0
Autor: Maria Belu-Burtea 23 Iul 2009 - 00:00
Vezi galeria foto

Amplasată între Golful Finic şi Golful Riga, Estonia este o ţară mică, din care aproximativ 25% este acoperită de ape. Totodată, 80% din graniţele micuţului stat sunt apă: Golful Riga în sud-est, Marea Baltică în nord-vest şi Golful Finlandei în nord-est, motiv pentru care Estonia este considerată raiul iubitorilor de sporturi acvatice.

PREPARATE TRADIŢIONALE
Mâncarea rece este la mare căutare în această ţară baltică, influenţată în special de bucătăria germană. Felurile reci, tradiţionale, au la bază carne, sfeclă roşie şi hering. Bucăţi micuţe de pâine, numite pirukas, sunt umplute cu carne, varză sau cartofi.

La mare căutare este herningul, peştele tradiţional este raim (un hering mic, baltic), dar întâlnim şi alte soiuri precum şprotul, plătica, bibanul sau anghila afumată sau marinată. Toate sunt specifice bucătăriei reci estoniene. Budinca de heringi cu cartofi este foarte des gătită. Heringii afumaţi se curăţă, li se scot aripioarele şi coloana vertebrală şi se ţin în apă caldă. Cartofii se fierb în coajă, când sunt gata se curăţă, se zdrobesc cu furculiţa, se adaugă lapte, piper şi pătrunjel tocat fin. Separat se pune heringul la fiert, la foc mic, câteva minute. Se unge un vas cu unt, pe pun, alternativ, piureul, bucăţi de peşte şi bucăţele de unt. Se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute.

După preparatele reci, estonienii mănâncă supe din carne, bulion sau pui mixate cu o mare varietate de verdeţuri şi amestecate cu smântână, lapte sau iaurt. Felul principal tradiţional estonian este compus din carne şi cartofi acoperiţi cu sosuri bogate, de obicei servite cu garnitură sauerkraut (varză acră - o populară mâncare germană). Carnea de porc este cea mai des consumată şi este servită prăjită, pe grătar sau sub formă de bacon sau şuncă.

Pâinea neagră de secară "acompaniază" aproape fiecare mâncare sărată din Estonia. Urarea pe care şi-o fac estonieni când se aşază la masă este "jätku leiba" ("fie ca pâinea să dureze!"). Estonienii respectă foarte mult pâinea neagră - dacă o bucată de pâine cade, este imediat ridicată şi pupată.


Salată de ton afumat
Ingrediente: 2 conserve cu bucăţi de ton, cartofi fierţi, roşii, salată verde, ardei gras roşu, 4 ouă fierte, ulei, sare, piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Cartofii se fierb în coajă, iar când sunt gata se scot, se curăţă şi se taie cubuleţe. Legumele se toacă, se adaugă tonul bucăţi (scurs de zeamă), sare, piper şi zeamă de lămâie.


Cocteil de legume cu hering
Ingrediente: 2-3 heringi afumaţi, fasole verde, ardei iute, ceapă verde, lămâie, verdeaţă, roşii cherry, sare piper, ulei.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare şi de şira spinării şi se ţine la desărat. Fasolea verde se spălă, se curăţă şi se pune la fiert. Roşiile se spălă şi se taie în două, ardeii se taie rondele, la fel şi peştele. Se adaugă fasolea verde fiartă, se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă zeama de lămâie.


Salată de hering afumat
Ingrediente: doi heringi afumaţi, castraveţi, roşii, boabe de porumb, ceapă, verdeaţă, sare piper, zeamă de lămâie.
Preparare: Peştele se curăţă de aripioare, de şira spinării şi se pune la desărat. Castraveţii se spală, se taie, la fel şi roşiile. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă fin. Boabele de porumb din conservă se pun la scurs. Peştele se taie bucăţele, se combină cu legumele, se potriveşte de sare şi piper, se adaugă uleiul şi zeama de lămâie. Se pune pe deasupra verdeaţa tocată.

 

"O călătorie în Ţările Baltice poate să deschidă românilor fereastra către un nou orizont gastronomic, marcat, în acelaşi timp, puternic şi din punct de vedere cultural."
Dumitru Luca, Corali Holydays

Citeşte mai multe despre:   piper,   curata,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă
Galerie Foto Bijuteriile au capacitatea de a-ți pune în valoare frumusețea și de a-ți schimba în bine starea de spirit. Cu atât mai valabilă este această afirmație atunci când vine vorba despre brățări pietre...

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent
Locuințele moderne necesită sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea trebuie să fie izolate corespunzător, pentru a nu permite pierderea căldurii. În general, optarea pentru sistemele de...

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...
Serviciul de email marketing furnizat de