Una dintre cele mai echilibrate bucătării ale Asiei este considerată a fi bucătăria vietnameză. Pentru marea majoritate a europenilor din Est nedeprinşi a deosebi şi a aprecia în profunzime bucătăria asiatică în toată profunzimea ei rafinată, bucătăria vietnameză n-ar fi altceva decât o călătorie relativă într-o lume a unui gust diferit.
Ceea ce frapează însă la singura bucătărie vietnameză funcţională din România este că nu-şi abandonează tradiţia. Hrana vine cu filosofia de viaţă şi cu toată cunoştinţa în folosirea plantelor, a condimentelor şi a resurselor lor pentru minte, suflet şi trup.
"Cel mai mare duşman al omului este el însuşi", spunea Buddha cu multe mii de ani în urmă. Mai ales în bucătărie, ar spune echilibraţii vietnamezi. N-ar fi nimic neobişnuit pentru noi cei obişnuiţi să "sărim" cu privirea citatele de înţelepciune. Dar atunci când acestea ţi se servesc alături de mâncare, lucrurile capătă deja o altă întorsătură.
Dang Xuan Loc, sau Sony, aşa cum îi îndeamnă pe toţi românii să-l numească este în ţară din 1995 când a venit din Vietnam să studieze aici petrochimia. De atunci încoace s-a îndrăgostit de două ori de România. A doua oară când şi-a găsit aici soţia cu care are doi copii. Vorbeşte despre România aşa cum vorbeşte despre Vietnam, poate cu mai puţină nostalgie, dar cu aceeaşi afecţiune şi o face într-o limbă română uimitor de cursivă care ar face de ruşine mulţi conaţionali nativi.
În Piteşti a investit aproape un milion de euro într-un restaurant unic în ţară, care să-i aducă aminte de casă, dar şi să-i înveţe pe români gustul echilibrat al celei mai potrivite bucătării din toată Asia, aşa cum este numită bucătăria vietnameză. Aici excesele nu există. Nici prea dulce, nici prea sărat, nici prea piperat, nici prea condimentat şi mai ales, aceste condimente nu se înşiruie "sărind" în wok oricum, ci după o ştiinţă aparte, fiecare combinându-se cu celelalte într-o ordine perfectă pentru a aduce o bunăstare şi echilibru perfecte în corpul uman.
"Din păcate aici nu există toate ingredientele, mai ales condimentele. Noi le aducem cu greu din Vietnam", spune Sony. Îl însoţeşte pe ambasadorul excepţional al Republicii Socialiste Vietnam peste tot pentru a-şi prezenta mult mai palpabil ţara: prin gustul dat de felurile de mâncare pe care le poate transporta la mulţi kilometri fără a deteriora nici gustul, nici consistenţa, nici bucuria prospeţimii.
CĂLĂTORIND PRINTRE AROMELE DIN SAIGON
"Vietnamezii consumă foarte multă carne de porc şi de pui. Mai rar de viţel, dar este şi această carne pe lista de consum. Felul cel mai apreciat creat de gospodinele din ţara mea sunt acele «pacheţele de primăvară» făcute din clătite de orez, umplute cu carne bine preparată cu condimente. Este felul de mâncare cel mai cunoscut în lume şi cel mai cerut, dar şi cel mai bun. Apoi ar fi orezul cu legume, tăieţeii pe care noi nu-i fierbem, ci îi călim şi apoi îi sotăm puţin în wok", spune Sony.
Ca să nu ne dezamăgească, ne spune că am putea încerca să facem măcar o reţetă vietnameză la noi în bucătărie cu ceea ce avem la îndemână. Aşadar, luaţi făină de orez şi amestecaţi-o cu puţină apă până ce obţineţi o pastă fluidă, întocmai ca aceea pentru clătite. Într-o oală mare încingeţi apă, puneţi un tifon pe deasupra cât să acopere gura vasului apoi, când apa clocoteşte, cu un polonic turnaţi şi întindeţi bine pasta de orez într-o clătită cât mai subţire. Lăsaţi aburul să o coacă.
"La noi aşa se fac clătitele. Nimic prăjit, răscopt. Luaţi clătita şi umpleţi-o cu carne, aşa cum facem noi, sau pur şi simplu cu dulceaţă, pentru că românii aşa mănâncă clătitele. Această clătită e mult mai uşoară pentru stomac şi mult mai sănătoasă, iar pentru cei cu sensibilităţi alimentare este o hrană sigură", spune Sony. Noi am căutat făina de orez şi am găsit-o la magazinele "bio". "În bucătăria vietnameză totul se pune în echilibru perfect ca şi componente într-o reţetă de umplutură de pildă. Adică în cantităţi egale. Folosim ceapa mult ca şi condiment pentru gust.
Dar pentru că aici lipsesc aceste condimente care ar permite folosirea proporţiilor, vă puteţi ghida după gust", spune Sony. Iar dacă vă e dor de tăiţei, de astă-dată asiatici, cumpăraţi tăiţei din făină de orez, puneţi-i la înmuiat în apă şi între timp, într-un wok antiaderent, căliţi ceapă şi alte legume după gust şi la final adăugaţi tăiţeii. Sotaţi adăugând condimente. "Nu uitaţi să fie totul echilibrat şi nici un gust să nu-l domine ori să-l concureze pe celălalt", conchide Sony şi ne urează poftă bună.
MIC DICŢIONAR DE BUCĂTĂRIE VIETNAMEZĂ
Salată, frigărui, pacheţele, creveţi, ceai verde - o minune de arome care pot fi gustate şi în România acum. Greu de reţinut unele nume din tot ce presupune un meniu. Însă dacă veţi întâlni numele de "Mi Xao" să ştiţi că nu sunt altceva decât tăiţei din orez pregătiţi şi puţin prăjiţi în wok, iar "Nem", deşi ar putea suna banal este numele unor "pacheţele" cu carne şi legume foarte gustoase.
"Phong tom" sunt numai bune să le gustaţi separat, ori pur şi simplu alături de salată, de frigărui sau chiar alaturi de "Mi Xao". Şi important de reţinut este că bucătăria vietnameză este cea care foloseşte condimentele cel mai mult. Nici o altă bucătărie din lume nu foloseşte în mod curent condimente de tip: coriandru, busuioc, lămâiţă, menta sau mărarul aşa cum le foloseşte bucătăria vietnameză.
Vietnamezii sunt mari amatori de cafea. În mare parte, cafeaua de pe mesele noastre este importată din Vietnam, via Germania - Ungaria. Pe căldurile toride din timpul verii, vietnamezii fac o cafea tare pe care o lasă la răcit, apoi o amestecă cu lapte rece şi cu gheaţă, aşa-numita "cafe sua da", una dintre cele mai populare băuturi ale ţării.
Citește pe Antena3.ro