x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Firul calauzitor al povestilor de suflet

Firul calauzitor al povestilor de suflet

de Simona Lazar    |    02 Noi 2004   •   00:00

Un demers jurnalistic de felul Jurnalului de bucatarie are nevoie de un fir rosu care sa il strabata. Povestea este acel fir al Ariadnei - care insa nu ne va salva de labirint, ci ne va ajuta sa-l construim.

SIMONA LAZAR
 

 
Daca e sa vorbim despre constructii, numarul 3 al suplimentului gastronomic va propune una. Nu, nu labirintul Minotaurului, ci… Turnul Babel. Acesta este "alimentul-vedeta" al saptamanii. O friptura savuroasa, exuberanta, provocatoare. Si iata ca vorbesc despre acest fel de mancare ca despre un… fotomodel (ceea ce, pana la urma - veti vedea de ce maine, cand veti avea in fata ochilor Jurnalul de bucatarie - a si fost; ba, chiar, un fotomodel pretentios!).
DE CITIT. Ce altceva ar mai fi de citit? Ce… povesti? Una despre "Regele si regina simplitatii". Actorii Cristina Deleanu si Eugen Cristea sunt monarhii absoluti ai unei garsoniere in care totul se petrece sub semnul iubirii si al bunei dispozitii. Si, ramanand in spatiul spectacolului, cronica (piperata) de teatru "condimenteaza" o premiera a Nationalului din Bucuresti: "Lucretia Borgia", cu prezenta stralucitoare a Florinei Cercel in rolul "maestrei otravurilor".  

Foiletand Jurnalul de bucatarie, veti avea bucuria de a intra in poveste, pagina dupa pagina, citind despre "Covrigi fara resentimente" si "Mere la butoi" (despre cidru e vorba, v-ati dat seama, nu-i asa?), despre cozonac, ciuperci si traditiile culinare japoneze. Iar spatiul spiritual al publicatiei este dedicat povestii de suflet a maicii Dometiana de la Manastirea Tiganesti.  

 

NEPOATA
Intoarcerea nepoatei risipitoare. In casa bunicii e zarva mare. Dupa cinci ani de la plecarea sa in Belgia, Alina se intoarce in satul natal. Nu singura, ci impreuna cu sotul ei, Jean-Claude, uimit de cum stiu sa se bucure romanii atunci cand vin acasa cei dragi. Vedeta petrecerii e, bineinteles, cozonacul.
 

 

PRINTESA OTRAVURILOR
Lucretia Borgia a ramas in istorie drept maestra otravurilor. Petrecerilor ei cu mese sardanapalice, cu mancaruri sofisticate si vinuri ametitoare li s-a dus vestea. Dar cel mai dulce dintre excesele omului (masa imbelsugata) se transforma in mainile ei in instrument al mortii. Dar "Lucretia Borgia" e si ultima premiera a Teatrului National.

×
Subiecte în articol: gastronomie