x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

14 Feb 2007   •   00:00

Ulciorul de nunta

Muzeul Taranului Roman a deschis marti, 13 februarie, la Venetia, expozitia "Ulciorul de nunta - tehnica, arta, simbol al artei populare romanesti". Gazduita in Palazzo Correr, sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (director prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop), expozitia se doreste a fi o mostra autentica din cultura populara romaneasca, in contextul Carnavalului Venetian, care are loc chiar in aceste zile. (T.C.)

Zerezeanul - vechea sarbatoare a viilor

In prima zi a lunii februarie, in mai multe localitati din judetul Teleorman se serbeaza ziua Sf. Trifon, care, in credinta populara, este considerat "patronul viilor". "Zerezeanul" sau "Gurbanul", cum se numeste in unele zone, este o sarbatoare cu data fixa, un ceremonial bahic. In calendarul ortodox in aceasta zi este pomenit Sf. Mucenic Trifon. De regula, sarbatoarea se desfasoara in plantatiile cu vita-de-vie, cu participarea preponderenta a barbatilor. La Izvoarele, de pilda, unde traiesc si locuitori care vorbesc limba bulgara mai veche, atunci cand este zapada oamenii merg in plaiurile de vii cu saniile trase de cai impodobiti cu joarde si zurgalai. Aici, dupa o slujba oficiata de preot pentru sfintirea viei impotriva daunatorilor si bolilor, se organizeaza adevarate chefuri. Bucatele aduse de participantii la manifestare sunt stropite si cu vinul ingropat la capatul locului inca din anul trecut. Gospodarul cu cel mai bun vin din localitate este desemnat "imparatul viilor", motiv de a face cinste, mai tarziu, acasa, vecinilor si altor sateni. (C.C.)

S-a constituit Asociatia Palincarilor

Cel putin 200 de persoane au pus bazele primei asociatii a producatorilor de bauturi spirtoase din judetul Maramures. Membrii proaspetei asociatii sunt decisi sa ceara autoritatilor statului roman sa faca diferenta intre producatorii traditionali de bauturi naturale si alti producatori de alcool din sudul tarii. Producatorii de palinca sustin ca este inadmisibil ca bauturile naturale de calitate sa fie confundate cu alte produse piratate ca denumire ori fabricate de alte firme din sudul tarii. (C.C.)

Vinul rosu e bun

Vinul rosu poate incetini procesul de imbatranire, datorita unei substante din coaja strugurilor, care protejeaza celulele organismului de distrugerile care pot aparea o data cu inaintarea in varsta, este concluzia unui studiu realizat in Spania. Cercetatorii au descoperit ca melatonina are efect protector asupra celulelor. Melatonina este continuta si de alte alimente precum ceapa, bananele, orezul si ciresele. (C.C.)

Lapte roz

Un fermier din Marea Britanie a ramas perplex in fata vacilor sale, care de cateva zile au produs numai lapte de culoarea roz, relateaza site-ul Ananova. Potrivit sursei citate, Peter Houguez din Jersey a decis in urma cu ceva timp sa adauge in dieta vacilor morcovi, dorind sa le trateze pe acestea si cu altceva in afara de iarba si fan. Pentru a elimina acest efect, fermierul s-a adresat medicului veterinar, care i-a recomandat sa-si hraneasca animalele cu morcovi albi, importati din Franta. (C.C.)

Bucatarie afrodiziaca

"Toata viata mea am fost interesat sa cultiv placerile. Am iubit intotdeauna mancarurile bune si toate lucrurile care descatuseaza simturile." Pornind de la spusele lui Giacomo Casanova, dr. Philippe Rombas a scris un volum intitulat "Bucataria seductiei. Pentru nopti dulci sau picante", un ghid in savuroasa lume a placerilor culinare si erotice, publicat acum la Editura Cartea de Weekend. (C.C.)

×