x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

07 Feb 2007   •   00:00

Record la ceai

Orasul japonez Nishio a intrat in Cartea Recordurilor. Este cunoscuta pasiunea asiaticilor pentru ceai si migala cu care se desfasoara ritualul servirii lui. Locuitorii acestui oras s-au gandit sa faca localitatea celebra tocmai prin pasiunea lor pentru aceasta bautura. Asa ca s-au strans 14.718 de persoane care au dat o petrecere cu ceai. Pe parcursul intregului eveniment s-a tinut cont de intregul ritual de servire a ceaiului. (C.C.)

Masti maramuresene

ICR Stockholm si Dansmuseet sunt organizatorii conferintei "Happy New Year, Keep Your Mask On", ce va avea ca subiect jocurile cu masti traditionale din Moldova si din Maramures si la care vor participa antropologii Sarah Posey (Anglia) si Gabriel Hanganu (Romania). Jocurile cu masti sunt o traditie vie in multe zone din Moldova si din Maramures. Ele fac parte din vechile datini rurale si au loc in preajma Anului Nou, cand femeile si mai ales barbatii se deghizeaza cu masti si costume. Antropologii Sarah Posey si Gabriel Hanganu vor povesti cum au supravietuit aceste traditii si cum s-au adaptat ele la Romania postsocialista.
Cei doi vor folosi drept documentatie video filmele etnografice: "Noul An al ursilor" de Ioana Popescu si Marius Caraman (Muzeul Taranului Roman, Bucuresti, 1991) si "Alama, arama" de Gabriel Hanganu (Muzeul Taranului Roman, Bucuresti, 1995). (C.C.)

Pericolul junk food

Copiii britanicilor sunt cei mai mari consumatori de dulciuri si de bauturi carbogazoase din toata Europa. De asemenea, ei sar si peste micul dejun si consuma pe perioada intregii zile foarte multe snacksuri. Una dintre cauze este lipsa de supraveghere din partea parintilor, care lucreaza toata ziua. Alimentatia proasta are ca rezultat o sanatate subrezita si, mai mult decat atat, un nivel al mortalitatii ridicat printre copii. (F.C.)

Condimente
Daca va incanta condimentele si vreti sa dati mai mult gust bucatelor, cartea "Condimente" de Anne Iburg, aparuta la Editura All, va va fi foarte folositoare. Veti gasi in interiorul ei informatii despre ingrediente, efectele si modul lor de utilizare, recomandari pentru diferite afectiuni si, bineinteles, retete pentru bucate delicioase. Omul este fascinat de condimente de acum multe secole, datorita aromei lor persistente, gustului delicat si proprietatilor curative, dar si a puterilor magice si afrodiziace care li s-au atribuit si inca li se atribuie. (C.C.)
"Domnul Mananca de Toate"
Michel Lotito sau Monsieur Mangetout, dupa cum ii place sa isi spuna, a doborat cel mai spectaculos record in materie de preferinte culinare. Din 1959, el se hraneste numai cu metale si sticla. Aceste placeri gurmande l-au dus la medicii gastroenterologi, care au tras concluzia ca aceasta capacitate a francezului din Grenoble de a consuma 900 de grame de metal si sticla zilnic este unica in lume. "Monsieur Mangetout", porecla ce se traduce prin "Domnul Mananca de Toate", spune ca de fiecare data cand mananca banane sau oua fierte ii este foarte rau. (C.C.)

×