x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Food world

Food world

31 Ian 2007   •   00:00
Food world

Bucate romanesti la Berlin
Standul Romaniei din cadrul expozitiei internationale pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura "Saptamana Verde" de la Berlin a fost vizitat de ministrul federal al Agriculturii, Horst Seehofer si de primarul general al Berlinului, Klaus Wowereit, oaspetii fiind intampinati cu paine si sare, tuica, muzica si jocuri populare traditionale romanesti. "Le-am prezentat oficialilor germani ce inseamna Romania la intrarea in Uniunea Europeana, si anume o tara cu 9,5 milioane ha de teren si 6,5 milioane ha de paduri, dar si cu 35 de parlamentari in Parlamentul European si 14 maini de vot in Consiliu", a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Nicolae Lazin. In prezent, cele mai cerute produse romanesti, pe piata externa, sunt cele pe baza de peste, miere si legume. (C.C.)

Sa gatim fara grasimi
Editura Reader’s Digest a lansat o noua carte de bucate. La inceput de an aflam "Cum gatim fara grasimi", mancand astfel bine si sanatos. Cele peste 250 de retete, insotite de imagini, contin foarte putine grasimi sau chiar deloc. Ele au analiza nutritionala completa. De asemenea, retetele contin si instructiuni clare de preparare privind timpul necesar pregatirii si coacerii, precum si sugestii pentru ornare si servire. (C.D.)

Raritate gastronomica
In luna ianuarie, in Anglia, a fost pusa in vanzare una dintre cele mai vechi carti de bucate din lume. Cartea cu titlul "The Accomplisht Cook or the Art and Mystery of Cookery", scrisa de Robert May, a aparut in anul 1628. Se stie ca acum 300 de ani, cartile de bucate erau o raritate. Se presupune ca licitatia acestei "vechituri" va porni de la suma de 1.000 de lire sterline. (A.B.)

Sanatate cu oua multe
Oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii au creat pasari ale caror oua contin substante benefice pentru sanatate. Un expert nutritionist a oferit motive pentru care ar trebui sa consumam mai multe oua. El darama mitul conform caruia nu este indicat consumul a mai mult de patru oua pe saptamana. Ouale sunt o sursa de proteine si vitamina D. De asemenea, tot ouale regleaza colesterolul din sange si mentin oasele puternice. (F.C)

Legume si fructe sanatoase in scoli
O sugestie pentru cei care conduc scolile din Romania: conducerea unei unitati de invatamant dintr-un orasel englezesc a interzis vanzarea de hamburgeri copiilor. Meniul micutilor a fost schimbat in totalitate, astfel incat la ora pranzului acestia servesc vitamine in stare naturala: mere, morcovi, telina si alte fructe si legume. Acum, sala de mese a scolii nu mai miroase a cartofi prajiti, ci a gradina de zarzavat, iar copiii sunt incantati de noutate. Directoarea scolii a observat ca merele si morcovii au devenit adevarate vedete printre micii gurmanzi. (C.C.)

In apararea rachiului
Parlamentarul de Caras-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a initiat un proiect legislativ prin care producatorii autonomi de rachiu sa isi poata comercializa licoarea, in ciuda restrictiilor impuse dupa aderarea Romaniei la UE. Comercializarea bauturilor spirtoase produse individual se poate face doar daca exista o forma asociativa a tuturor producatorilor. De "rachia" din Banat s-a aratat incantat si presedintele Cooperativelor Agricole din Japonia, Hirosi Terunuma. "Rachia de Banat este exceptionala, iar ideea formarii unei asociatii nu poate fi decat in folosul tuturor", a subliniat japonezul. (C.C.)
×