x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fotbal pe paine

Fotbal pe paine

de Max Gourmet    |    28 Iun 2006   •   00:00
Fotbal pe paine
CRONICA DE RESTAURANT
Lumea se schimba din mers. Prezentul si-a pierdut rabdarea, calca grabit pe trecut. Un restaurant de marca al Bucurestiului interbelic se pregateste sa moara, lasandu-ne un reper ciudat: multa vreme de-aici inainte turistii vor continua sa plece peste mari si tari din fata de la "Cina".

Deschis in 1922, in fosta casa Boierescu, "Cina" propunea romanilor meniuri si obiceiuri culinare frantuzesti. 80 de ani mai tarziu, localul devine "Amsterdam Caffe & Terrace", propunand trei niveluri de experienta: cafenea, restaurant, club. Am luat cina, intr-o zi superba de vara, pe terasa complexului, atras de ecranele instalate pentru vizionarea meciurilor din Cupa Mondiala. Atmosfera degajata, curat, primitor. Ospatari tineri, unii chiar nevinovati cand trebuie sa faca o factura fiscala. In rest, mancarea buna, destul de scumpa si relativ putina.

Am deschis cu un Platou Amsterdam, compus din ciuperci pane, fasii de peste alb din Marea Nordului si bitterballen - perisoare din pasta de carne, ficat si praz, tavalite prin ou si pesmet si prajite. A urmat o Ginger fish soup, avand la baza… supa de pui, in fericita combinatie cu peste alb, ghimbir, ceapa verde, orez si rosii. Felul principal s-a intitulat Coq à la Cognac, de fapt, in ciuda numelui aristocrat, un fileu de pui la gratar cu ciuperci si budinca de cartofi cu ceapa, peste care s-a turnat sos brun cu coniac. La desert: prajitura Bacio di dama - "sarutare" dulce si migdalata, avand ca suport o compozitie din biscuit si migdale rase, cu sos caramel, acoperita cu bezea fina si cocos. Pufoasa si crocanta, cine nu si-ar dori? Pentru sustinerea atmosferei de meci, o bere Peroni si un frappe Amsterdam (juca Olanda) s-au potrivit numai bine. Nu e rau la Caffe & Terrace Amsterdam, insa cred ca si acest restaurant, conceput pentru business & pleasure, are ceva neterminat. Pozitionat intr-un loc istoric, langa Ateneu si vizavi de Palatul regal, pare a nu sti sa profite de norocul acesta, propunand o experienta hibrida, ce, nu stiu de ce, transmite senzatia de efemer.
maxgourmet@k.ro

DE GUSTIBUS
PORK APPLE & PEPPER WHITE RICE. Adica fileuri de porc la gratar presarate cu piper, alaturi de mar copt (cu suvite de afumatura, condimente si pesmet deasupra) si orez alb, fiert (se pare) in lapte. Totul stropit cu un sos delicat, din smantana, cidru si piper verde. Fiecare ingredient in sine e interesant, dar combinatia lor e nepotrivita si provoaca deruta papilelor gustative.
PRET: 23 RON.

NOTELE LUI MAX
Caffe & Terrace Amsterdam
Str. Benjamin Franklin nr. 12
  • Mancare - 3/5
  • Servire - 2/5
  • Ambianta - 3/5
  • Pret - 4/5
  • ×