x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fragezimi vanatoresti

Fragezimi vanatoresti

de Max Gourmet    |    17 Ian 2007   •   00:00
Fragezimi vanatoresti

Chiar daca nu te astepti sa fie exact ca in filme, un pranz vanatoresc cere un ceremonial si o atitudine particulara fata de carnea pusa in farfurie. Daca, pe la unele bucatarii, interventiile, adesea neinspirate, in meniul standard ar putea fi trecute cu vederea pe principiul "Dom’le, ti-a placut - ce mai vrei?", mancarea de vanat nu poate fi "indreptata" si orice defect al ei coboara in dizgratie nefericitul chef.

Cronica de restaurant

Chiar daca nu te astepti sa fie exact ca in filme, un pranz vanatoresc cere un ceremonial si o atitudine particulara fata de carnea pusa in farfurie. Daca, pe la unele bucatarii, interventiile, adesea neinspirate, in meniul standard ar putea fi trecute cu vederea pe principiul "Dom’le, ti-a placut - ce mai vrei?", mancarea de vanat nu poate fi "indreptata" si orice defect al ei coboara in dizgratie nefericitul chef.

Han medieval. Cu aceasta meditatie gastronomica am pasit, oarecum timid, pragul Restaurantului vanatoresc "Burebista" din plin centrul Bucurestiului. Aici, intrarea modesta ascunde un interior fastuos. Aspectul de han medieval vine din jocul incaperilor dispuse pe inaltimi diferite, ca si din mobilierul care i-ar fi placut si lui D’Artagnan. In plus, fresca cu scene de vanatoare pictata, probabil, dupa Breviarul Grimani aflat la Venetia, are darul sa innobileze acest spatiu de succes. (Nimic insa despre Burebista!)

Imbracate si ele dupa tipic, chelneritele iti ofera de baut un cocteil vanatoresc avand in compozitie votca, triplu sec si suc de lamaie, dupa care, la antreu, iti propun un "Iepure tracic". Acesta presupune un has... de pulpa fiarta de iepure, combinat cu ceapa, masline, sunca si ciuperci.

Sacrificiul pur. Am remarcat tendinta bucatarilor de a promova portocala in farfurie; nu peste tot se potriveste, dar la "Burebista Vanatoresc" jocul acesta da bine. Felii de portocala gasim si in salata cu file de caprioara, sote si dressing de fructe de padure si chiar in "Cuibul de prepelita", specialitate rafinata si incitanta. Fileul de caprioara cu pere Williams si putina dulceata de coacaze, garnisit cu orez vanatoresc, frapeaza prin gustul proaspat de carne de ciuta inca in lapte si atat de frageda pe cat de nevinovata fusese caprioara in sacrificiul pur. (Poate prea "subtila" felia de para si mult prea "discreta", in farfurie, dulceata!)

Pe scurt, o masa adevarata, stropita cu un paharel de Pinot Noir de Murfatlar si indulcita, la final, cu o felie din "tortul vanatorului", a carui crema de ciocolata e greu de uitat si te cheama sa te mai intorci… Merita sa incercati! maxgourmet@k.ro
De gustibus
"Cuibul de prepelita" e, mai mult decat un fel de mancare, e un spectacol gastronomic. Cele doua prepelite (pe care un hatru le-a numit "niste gainuse lihnite de foame") au fost invelite in felii subtiri de afumatura, care le fragezeste. Sosul de rosii si curry si orezul taranesc "odihneau" sub "cuibul" de cartofi pai subtiri, asociindu-se bine cu carnea de "vanat cu pene", devenind o provocare extrema pentru gurmeti. PRET: 27 RON
  • Restaurantul Burebista Vanatoresc, Str. Batistei nr. 14
  • ×