x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fratele mai mic

Fratele mai mic

de Simona Chiriac    |    13 Feb 2008   •   00:00

Pentru că Februarie are cel mai mic număr de zile, 28 sau 29, se spune că este cel mai mic dintre copiii Anului. Povestea populară are un farmec aparte, căci prin simplitatea ei încearcă să explice pe înţelesul tuturor de ce este atât de schimbătoare vremea în ultima lună a iernii.

Pentru că Februarie are cel mai mic număr de zile, 28 sau 29, se spune că este cel mai mic dintre copiii Anului. Povestea populară are un farmec aparte, căci prin simplitatea ei încearcă să explice pe înţelesul tuturor de ce este atât de schimbătoare vremea în ultima lună a iernii.

 

Poveste populară

Aşadar, Anul (un bătrân ajuns la o vârstă venerabilă) avea 12 fii şi o vie drept singura lor avere. După ce via a fost culeasă şi vinul aşezat la păstrare în butoaie, feciorii au găsit de cuviinţă a-şi împărţi vinul între ei. Aşa se face că au trasat linii pe butoi, iar fiecare dintre ei şi-a pus ca­naua în partea lui. Prima lună a anu­lui, Ianua­rie, şi-a aşezat canaua sus de tot, aşa cum i se cuvine unui frate mai mare să fie mereu primul, iar lui Fe­bruarie, cel mai mic dintre toţi, i-a revenit ultima parte a butoiului, cea de jos. Cum fiecare trebuia să-şi dră­muiască după propria pricepere cantitatea de vin, cei mai mari s-au hotărât să arate că sunt mai gospodari şi au lăsat partea lor să capete o aromă mai puternică. Februarie însă, mai fără minte, a tot băut în fiecare zi vin, fiind vesel şi fără griji. Când a ve­nit şi rândul lui Ianuarie să bea vin, nu a mai curs nici o picătură din partea lui. La fel au păţit şi celelalte luni. Cum nu­mai Fe­bruarie avea vin din belşug, fra­ţii mai mari s-au supărat foarte tare şi au vrut să-l înveţe minte. De atunci şi până în zilele noastre, Februarie plânge amarnic când este alergat de fraţii lui şi râde atunci când este lăsat în pace ca să guste în tihnă din vinul din butoi. Precum este Februarie aşa este şi vremea: când este frig de îngheaţă pietrele, când este cald şi frumos ca într-o zi de pri­mă­vară. Se pare că astfel ar fi grăit Februarie către fratele său Ianuarie: “Da­că nu mi-ar fi ruşine de frate-meu cel ma­re, adică de Ianuarie, aş da o ge­ru­ială de să îngheţe viţelul în burta vacii”.

 

Pregătiri de primăvară

Februarie mai poartă în popor şi nu­me­le de Făurar, şi asta pentru că acum a sosit timpul pentru pregătirea unelte­lor ce vor fi folosite la munca câmpului. De asemenea, se curăţă câmpurile, live­zi­le şi grădinile, iar dacă timpul este priel­nic, se poate ara sau se pot sădi copăcei.

 

 

Prăjitură delicioasă

Ingrediente:

500 g brânză de vaci, 3 ouă, 200 g zahăr, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 200 g fructe confiate, 150 g griş, 75 g unt, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, coaja şi sucul de la o lămâie.

Preparare: Într-un vas mai adânc se mixea­ză zahărul şi ouă­le până când re­zultă o com­po­ziţie spu­moasă. Se adaugă untul tăiat în bucăţele, zahărul vanilinat, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, brânza de vaci fărâ­miţată şi grişul. Se taie fructele confiate în bu­că­ţele şi se adaugă şi ele în compoziţie. Se amestecă foarte bine, apoi se toarnă totul într-o tavă de copt unsă. Se lasă în cuptor timp de 30-45 de minute la foc mediu. Când este gata, se pudrează cu zahăr vanilinat şi se taie în forma dorită.  

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic