x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Frigiderul, un bun inutil

Frigiderul, un bun inutil

07 Feb 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
NEPOTRIVIRE - Masina de inghetat a folosit la racirea berii Viata noastra fara frigider ar fi un calvar. Mai ales vara, cand temperaturile depasesc 30° C, iar noi avem nevoie sa tinem alimentele reci. Si cand ne gandim ca la inceput el nu a fost deloc apreciat…
CRISTINA ANDREEA CATANA

SATISFACTIE. Copiii sunt bucurosi ca inghetata se pastreaza bine
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupati sa gaseasca o modalitate de a tine alimentele si bauturile reci si in perioada verii. Romanii isi tineau hrana in vase de teracota, in jurul carora sclavii turnau apa rece pentru a mentine o temperatura foarte scazuta, astfel incat mancarea sa nu se strice.

NECONVINGATOR. Prima masina, fabricata special pentru a pastra alimentele reci, a fost inventata in anul 1834 de americanul Jacob Perkins. Aceasta tehnica folosea eter intr-un ciclu de compresie a vaporilor. Dar nimeni nu a fost interesat de producerea unei astfel de masini, pentru ca industria de producere a ghetii naturale era foarte bine pusa la punct in acea perioada si a fost considerata ca o concurenta. Pana in anul 1890, Anglia si Statele Unite ale Americii exportau 25 de milioane de tone de gheata anual. Lacurile de pe teritoriul acestor tari erau folosite pentru taierea blocurilor de gheata, pe perioada iernii.

Cele mai ridicate costuri pentru a tine hrana rece erau in Australia, unde nu era suficient de frig pentru a pastra gheata in cele mai bune conditii. Simtind potentialul acestei piete, in 1837 jurnalistul american James Harrison s-a mutat in Australia cu intentia de a inventa o masinarie care sa ii ajute pe locuitorii continentului sa isi pastreze alimentele reci. Dupa grele incercari, a creat o masina care ingheta hrana. Numai ca acesta nu a reusit sa convinga decat o fabrica de bere de utilitatea inventiei lui. Asa ca, desi a fost proiectat sa raceasca mancare, frigiderul a fost folosit la racirea berii.

UZ CASNIC. Populatia, in special casnicele, nu s-a putut bucura de binefacerile acestui nou produs electrocasnis pana in 1927, cand acesta a inceput sa fie produse pe scara larga.

Dupa mai bine de doua decenii, designerii au inceput sa isi puna problema aspectului acestor aparate. Mai apoi, modalitatea de a inchide usile de la frigider cu zavor a fost inlocuita cu magneti. Astazi, frigiderele sunt facute in asa fel incat sa satisfaca toate capriciile unei gospodarii moderne. De exemplu, compartimentarea pentru diferite tipuri de mancare face utilizarea frigiderului mult mai rentabila.
×
Subiecte în articol: gastronomie