x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Fruct in forma de stea

Fruct in forma de stea

de Simona Chiriac    |    24 Ian 2007   •   00:00
Fruct in forma de stea
DICTIONAR GASTRONOMIC
Gurmanzii romani au facut de curand cunostinta cu o noua vedeta: carambola, numita de cele mai multe ori fructul-stea. Numele se pare ca i se potriveste de minune: este delicat, de culoare galben-verde, avand aspectul unei stele in cinci colturi. Odata taiat, fructul se desface in zeci de stelute. Creste in zonele tropicale, mai ales in Sri Lanka, Asia de sud-est si Malaiezia.

Carambola are un continut ridicat de vitamina C, este foarte scazut in grasimi si nu are nici un pic de colesterol. Poate fi folosit oricand in stabilirea dietelor, mai ales ca il putem adauga in salata de fructe sau este unul dintre ingredientele principale in prepararea tartelor. Orice friptura sau peste capata un gust special, exotic, atunci cand in loc de garnitura vom aseza stelute verzui aromate. Fructul-stea face minuni si in cazul cremelor sau al budincilor.

Alegere

Pentru a va bucura pe deplin de tot ceea ce va poate oferi fructul in forma de stea trebuie sa il alegeti cu grija. E bine sa cumparati fructele coapte, mai tari, foarte lucioase si a caror culoare este mai puternica. Evitati sa folositi fructele care au inceput sa capete culoarea maronie pe margine.

PUI CU CARAMBOLE

  • Ingrediente: doua linguri de amidon, doua linguri de suc de lamaie, doua linguri de apa, doua linguri de ulei, un piept de pui, 50 g susan, un ardei gras verde, o ceapa, 450 g broccoli, doua linguri de ghimber ras, doua carambole, sare, piper.
  • Preparare: Se amesteca amidonul, sucul de lamaie si apa. Se incinge uleiul si se adauga pieptul de pui taiat fasii si semintele de susan. Se pun apoi ardeiul taiat in cubulete, broccoli rupt in buchetele, ceapa si ghimberul. Cand s-au calit, se adauga amestecul de amidon si se tine pana cand sosul devine mai gros si mai clar. Se ia tigaia de pe foc, se adauga feliile de carambole taiate in forma de stea, apoi si condimentele.
  • imambaialdi - Mancare rece preparata din patlagele vinete (solanum melongela) impanate.
  • inanitie- Stare patologica a organismului, manifestata prin pierderea in greutate, scaderea fortei fizice, ameteli ca urmare a lipsei cronice de hrana.
  • incongelabil - Care nu poate fi inghetat.
  • indiana - Prajitura umpluta cu frisca si acoperita cu glazura de ciocolata.
  • mesernita - Macelarie.
  • mestecau - Facalet.
  • merindare - Stergare folosite la tara, in care se invelesc merindele, bucatele reci pe care le ia cineva care pleaca la lucru sau la drum.
  • mezelar - Persoana care vinde sau prepara mezeluri. mezelic Gustare, aperitiv, mancare frugala.
  • moare - Solutie obtinuta din apa cu sare sau cu otet, folosita pentru conservarea legumelor.
  • ×